Prof. Dr. Cem Ficicioglu (foto), expert ACIBADEM, este specialist în provocări. Recunoaște că preferă cazurile complicate, le tratează de mai bine de 30 de ani, și folosește unele dintre cele mai moderne tehnici pentru a ajuta inclusiv cupluri de vârste avansate să își țină copiii în brațe.
„Mulți specialiști din zona FIV preferă pacienții mai tineri pentru că, automat, șansele de succes sunt mai mari. Dar pe mine mă fac să mă simt mai împlinit pacienții care reprezintă cazuri dificile: cu rezerve ovariene diminuate, cu vârstă maternă avansată sau eșecuri anterioare ale FIV”, declară medicul turc.
Profesorul Ficicioglu spune că a visat întotdeauna să devină specialist în medicina reproductivă, deoarece este o zonă foarte deschisă la inovații. În fiecare an sunt dezvoltate noi și noi metode și tehnici.
„Dacă ne concentrăm asupra infertilității factorului masculin, putem folosi unele instrumente precum IMSI (selecția microscopică a spermei) sau micro-cipul pentru a selecta cel mai potrivit spermatozoid pentru a fertiliza ovocitul. În cazul reducerii rezervei ovariene, putem face un tratament anterior pentru a crește calitatea și numărul de ovocite, utilizând PRP sau injecția fracției vasculare stromale (SVF) în cortexul ovarian.
În plus, mediul de cultură de înaltă calitate este utilizat pentru a asigura dezvoltarea perfectă a embrionilor. FIV cu PGS (screening genetic) se aplică pentru a selecta embrionul care are cele mai mari șanse de succes, în special la cuplurile cu eșecuri repetate. Uneori, o problemă legată de imunologie duce la eșecuri recurente ale FIV; în aceste cazuri, unele medicamente orale sau vaccinarea limfocitară ar putea oferi o soluție. Multe instrumente noi sunt disponibile pentru fiecare etapă a procesului de FIV, iar aplicarea lor cu succes depinde de cunoștințele și intuiția specialistului în fertilitate”, explică Prof. Dr. Cem Ficicioglu.
Tratamentul de succes al fertilității cere o expertiză ridicată și o muncă în echipă. Medicul de fertilitate este cel care stabilește protocoalele de tratament, monitorizează pacienții și recuperează ovocitele. Dar apoi vine embriologul să fertilizeze cele mai bune ovule și celule de spermă, să crească și să hrănească embrionii, să efectueze toate procedurile de laborator necesare înainte de etapa de transfer a embrionului.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice