IN ACEST ARTICOL:
In cazul persoanelor cu un stil alimentar sanatos poftele exprima o stare a organismului, o nevoie sau chiar o patologie. Va invit sa descifram cateva "mesaje" pe care poftele ni le transmit.

Evident ca nu trebuie sa luam ca tabu orice pofta, considerand ca este o necesitate, caci sunt alimente care dau dependenta, astfel simtim nevoia sa le consumam chiar daca organismul nu are nevoie de ele. Asa se intampla in cazul preparatelor fast-food, sucurilor din comert, in cazul berii, mai pe scurt in cazul acelor produse despre care se tot zvoneste ca nu ar fi sanatoase.

Trecand peste aceste aspecte, la persoanele cu un stil alimentar sanatos poftele exprima o stare a organismului, o nevoie sau chiar o patologie. Va invit sa descifram cateva “mesaje” pe care poftele ni le transmit.

Daca iti este pofta de carne…

Inseamna ca organismul tau are nevoie de proteine. Aceasta nevoie o poti resimti in toate cazurile de suprasolicitare, fie fizica, fie intelectuala. Este bine sa consumi carne, macar de cateva ori pe saptamana, precum si oua, acestea continand proteine de cea mai buna calitatea. Nu este recomandat sa consumati carne de porc, ci de pui, peste si rar carne rosie de vita, insa excludeti produsele afumate, mezelurile de orice fel, pateurile (contin conservanti).

Daca ti-e pofta de fructe...


Daca ti-e pofta de fructe fie ai un deficit de vitamine, fie esti deshidratat/a. Nu este exclus sa ai ambele “probleme”. Totusi nu consuma pe stomacul gol fructele care contin o mare cantitate de acizi si vitamina C, cum sunt citricele sau merele, medicii sustinand ca acestea cresc aciditatea gastrica si le recomanda dupa masa.

Daca ai pofta de ceva sarat…

Probabil esti deshidratat/a sau prezinti o alta cauza care a dus la scaderea cantitatii de sodiu din organism. De asemenea daca esti hipotensiv/a vei simti pofta de sare, caci sodiul creste tensiunea arteriala. Este indicat sa consumi suplimente alimentare cu minerale.

Daca iti este pofta de dulciuri...

Pofta de dulciuri poate ascunde o usoara hipoglicemie (scaderea glucozei din sange) dar si o stare depresiva. Creierul uman detecteaza daca sunteti deprimati si pentru restabilirea echilibrului psihic are nevoie de o crestere a secretiei de serotonina, neurotransmitatorul ce lupta impotriva anxietatii si depresiei. Consumul de dulciuri sporeste eliberarea acestui neurotransmitator.

Pofta de dulce poate ascunde si o stare de oboseala. Lipsa de energie determina dorinta de dulce, glucoza fiind principalul element energetic al organismului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri