Cancerul pulmonar: cât de vinovat este tutunul pentru diagnostic, de ce îl depistăm târziu, ce tratamente revoluționare au uimit chiar și medicii

29 Septembrie 2021 publicat în Sanatate 18 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice. Ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.

De altfel, spitalul Onco Card Brașov va fi la rândul lui parte dintr-un studiul internațional legat de răspunsul terapeutic al pacienților cu cancer bronhopulmonar

“Studiul va viza cancerul bronhopulmonar în stadiu metastatic – adenocarcinom sau carcinom scuamos – este un studiu prospectiv de fază 4 prin care vom evidenția mutațiile acționabile și biomarkerii care rezultă în urma unui tratament de linia întâi. Tratamentul este standard, dar se fac două tipuri de testări genetice ce cuprind analize de sânge și țesut înainte și după tratament . Astfel observăm dacă apar mutații sau biomarkeri care ne pot ajuta să înțelegem mai bine răspunsul pacienților la tratamentul administrat”, declară doctorul Cârlan.

Diagnosticul de cancer bronhopulmonar se confirmă mereu numai în urma unei bronhoscopii cu biopsie, bineînțeles după ce pacientul a efectuat o investigație imagistică înainte – cea mai importantă este computerul tomograf (CT) de torace. Acum 20-30 de ani se folosea în diagnostic radiografia pulmonară, dar acum putem depista tumorile de dimensiuni mult mai mici folosind computerul tomograf. “Radiografia pulmonară nu mai este metoda de elecție în cancerul pulmonar, pentru a evidența o tumoră”, explică Dr. Cârlan, oncolog la spitalul Onco Card Brașov. Cât despre simptomele care ar trebui să ne trimita la medic, ele nu apar întotdeauna. Tocmai de aceea este atât de important să facem regulat analize și investigații care ne țin starea de sănătate sub control.

Foto: De la Peakstock /Shutterstock

“10% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt asimptomatice. Chiar și în cazuri metastatice, am avut pacienți cu cancer bronhopulmonar stadiul 4, asimptomatici. Au făcut un CT din alte motive și au depistat o formațiune tumorală. Cel puțin o dată la 2 luni văd un astfel de caz”, spune oncologul Bogdan Câlan.

Foto fr si main: De la decade3d - anatomy online /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri