IN ACEST ARTICOL:

99% din cazurile de cancer de col uterin au ca sursă infecția cu HPV, conform statisticilor OMS

-   Cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun în rândul femeilor din România, reprezentând 7,5% din numărul total de cancere depistate în 2020

-   Anual, conform Institutului Național de Sănătate Publică, sunt diagnosticate 4.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, iar 1.900 de femei pierd anual lupta cu boala

-   România are cea mai mare rată de mortalitate, atunci când vine vorba despre cancerul de col uterin, din Europa – 14,2 la 100.000 de femei

-     20% din infecțiile cu HPV ce au evoluat într-o formă de cancer au ca subiect bărbații

-    Există peste 100 de tulpini de HPV dintre care 15 sunt asociate cu risc oncogen pentru colul uterin

Comunicat de presa

Problema vaccinării împotriva HPV este din nou în atenția publicului și a autorităților. După mai multe campanii eșuate de combatere și prevenire a virusului, în spațiul public și media problema cazurilor numeroase de cancer de col uterin reapare. Conform informațiilor publicate de Organizația Mondială a Sănătății, 99% din cazurile de cancer de col uterin au ca sursă infecția cu HPV. În România sunt depistate anual peste 4.300 de cazuri noi de boală, iar 1.900 de femei pierd anual lupta împotriva cancerului de col. Royal Hospital, prin medicii săi, dorește să informeze publicul cu privire la boală, cum apare, cine o produce, cum sunt diagnosticate leziunile colului, stadiile cancerului și simptomatologia sa.

În acest context, medicii Royal Hospital organizează o serie de webinarii pentru a informa pacienții, iar primul episod este dedicat cancerului de col, care afectează viața a mii de femei anual: „În țările dezvoltate, incidența acestei boli a scăzut foarte mult. De aceea trebuie să discutăm și să gândim împreună metodele și căile pe care le putem utiliza pentru ca incidența să scadă la același nivel. Spre deosebire de alte cancere care sunt la alte organe, cel de col este o boală ce poate fi prevenită. Poate fi îndepărtată și să nu mai apară. Ține de măsurile de prevenție pe care le luăm sau nu le luăm”, explică Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie și fondatorul Royal Hospital.

Cancerul de col este o afecțiune malignă care se localizează la nivelul colului uterin sau cervixului. Este o afecțiune care are o evoluție lentă, poate evolua mult timp fără simptomatologie, iar în peste 90% din cazuri există un factor cunoscut sau demonstrat, infecția HPV. Există și forme mai rar întâlnite, mai dificil de diagnosticat, care se localizează în interiorul colului, dar factorul cel mai important și asupra căruia pot exista mijloace de prevenție este această infecție, HPV”, completează Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetică-ginecologie.

HPV-ul, cea mai comună infecție cu transmitere sexuală

Conform statisticilor, aproximativ 80% din femeile care sunt activ sexual vor contacta, la un moment dat în viața lor, virusul HPV. În prima campanie de vaccinare împotriva sa, desfășurată în anul 2008 în România, doar 2,5% din femeile eligibile s-au vaccinat. Această problemă a fost mai degrabă conștientizată peste ani, când România a ajuns una dintre țările care stau cel mai prost la nivelul Uniunii Europene când vine vorba despre politicile de prevenție a cancerului de col. Astfel, am ajuns să avem cea mai mare mortalitate din Europa când vine vorba despre această boală: 14,2 cazuri la 100.000 de femei. 7,5% din noile cazuri de cancer de col uterin din Europa se depistează la noi în țară.

Într-adevăr, vorbim despre cea mai frecventă patologie în sfera genitală, infecția cu HPV, un virus extrem de transmisibil, mai ales pe cale sexuală. Undeva la 80% din persoanele active sexual au această infecție. Este de punctat faptul că infecția cu HPV nu înseamnă cancer. Cursul de la infecție la a ajunge la o leziune precanceroasă este de lungă durată. Avem metode de prevenție, modalități de a putea salva partea genitală. Dintre toate tulpinile cu HPV, peste 100 descoperite la acest moment, doar anumite tulpini sunt întâlnite în sfera genitală și pot produce cancer de col. Sunt împărțite în două categorii: unele cu risc crescut pentru apariția cancerului de col și unele cu risc scăzut”, explică Dr. George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital.

Virusul Human Papilloma (HPV) este localizat la nivelul aparatului genital feminin și masculin – vulvă, vagin, col, endocol. Foarte rar se întâmplă să apară și cancerul la nivel oral, la nivel de laringe. Pe de altă parte, există și infecția HPV la bărbați – cancerul penian. Conform CDC, în Statele Unite ale Americii, 4 din 10 cazuri de cancer sunt cauzat de HPV în rândul bărbaților, reprezentând un număr de 14.000 de cazuri depistate anual. La nivel european, 20% din infecțiile cu HPV evoluează într-o formă de cancer ce are ca subiect sexul masculin. Vaccinul împotriva HPV este recomandat atât femeilor, cât și bărbaților, aflați între vârstele de 9 ani și 45 de ani, însă majoritatea statelor din Europa vaccinează numai tinerele.

Virusul ca să se dezvolte pătrunde în celule. Dacă celula este puternică și reușește să învingă virusul, infecția se oprește aici. Apare doar o inflamație care de multe ori nu este tradusă prin simptomatologie – femeia (sau bărbatul) nici nu știe că este infectată cu acest virus. Dacă virusul este mai agresiv, dacă este dintre tulpinile cu risc mai mare pentru evoluția unui cancer, organismul se luptă și mai tare cu virusul. Celula își schimbă morfologia, lucru ce se vede la microscop, și apar leziunile displazice sau precanceroase. Eu evit să spun leziuni precanceroase, deoarece femeia se gândește că va ajunge la cancer implacabil, ceea ce nu este deloc adevărat. Nu este obligatoriu ca o leziune displazică să dezvolte un cancer”, explică Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Modalitățile de prevenție a cancerului de col

Vaccinul împotriva infecției HPV este folosit la nivel internațional drept principala modalitate de prevenție a cancerului de col. Anul trecut se lansa The Cervical Cancer Prevention Policy Atlas, o hartă comparativă care analizează politicile de prevenție ale bolii la nivel european. Belgia, Danemarca, Irlanda și Marea Britanie ocupă primul loc, cu scoruri de 100% pentru realizările lor în rândul luptei împotriva virusului HPV. Scoruri mai slabe se înregistrează în Europa de Est și Sud, unde țări precum România sau Bulgaria se află la capătul clasamentului. România, spre exemplu, a primit un scor de 37% pentru politicile de prevenție a cancerului de col, aflându-se pe ultimul loc dintre statele membre ale Uniunii Europene. Există, totuși, mai multe modalități de prevenire a bolii:

Testul de screening pentru acest tip de cancer este examenul Babeș Papanicolau. Ca indicație, trebuie inițiată testarea de la vârsta de 21 de ani sau cel mult 3 ani de la debutul vieții sexuale. Ghidurile recomandă ca testarea HPV să se asocieze examenului Papanicolau după vârsta de 30 de ani. Eu recomand pacientelor mele ca între 20 și 30 de ani să-și facă cel puțin un test HPV, în condițiile în care există parteneri sexuali multipli, sunt fumătoare, utilizează contraceptive perioade îndelungate de timp. Din punctul meu de vedere, testul HPV este un examen foarte important, deoarece este etapa inițială a evoluției către un cancer de col. În momentul în care noi decelăm un examen Papanicolau modificat, este clar consecința unei infecții HPV cu risc crescut care a persistat ani de zile”, explică Dr. Mirela Vasile, specialist al Royal Hospital.

Pentru o prevenție cât mai eficientă a bolii, specialiștii Royal Hospital recomandă ca examenul Babeș Papanicolau să fie făcut anual de către paciente. Chiar dacă în primă fază rezultatele pot semnala numai normalități, este totodată recomandată în completare examenul colposcopic.

În urma unui test Papanicolau modificat, investigația se poate completa cu testul HPV, cu colposcopia, cu testul cintec Plus. În funcție de concluziile celor 3 evaluări, medicul stabilește ce este de făcut în continuare cu pacienta.

Webinarul Royal Hospital poate fi vizionat pe pagina de Facebook a Royal Hospital. Cei trei participanți sunt doctorii Ioan Stoian, Mirela Vasile și George Diaconu, specialiști în obstetrică-ginecologie, care prezintă pe larg toate detaliile despre infecția cu HPV, efectele sale asupra organismului, riscurile apariției cancerului de col și manifestarea sa prin simptome.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri