Menopauza este cunoscută drept o perioadă din viața femeilor în care au loc schimbări importante în organism. O zonă în care efectele sale devin vizibile, în unele cazuri foarte rapid, este asupra pielii. Corpul tău nu mai produce destul colagen, iar următorul pas constă în pierderile de grăsime de sub piele. Acest fenomen duce la pierderea elasticității pielii și la îmbătrânirea sa, alături de apariția ridurilor.
Academia Americană de Dermatologie a publicat mai multe studii în care se dovedește faptul că femeile pierd în jur de 30% din colagen în primii 5 ani de menopauză. După care 2% anual, în medie, pentru majoritatea cazurilor.
”Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul nostru, reprezentând aproximativ o treime din compoziția sa proteică. Este unul dintre elementele principale ale oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Unul dintre semnele vizibile ale menopauzei este la nivelul pielii, care devine mai puțin fermă și suplă, ridurile se adancesc si pielea devine flasca, ‚lasata’”, explică medicul Alexandra Zota.
În anul 2025 vor fi peste 1 miliard de femei care vor experimenta menopauza la nivel mondial, adică aproximativ 12% din populație. Vârsta medie a femeilor care ajung la menopauză este de 50-51 de ani. Aproximativ 5% dintre femei experimentează acest fenomen medical în jurul vârstei de 40-45 de ani. Doar 1% dintre femei ajung la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani.
”Menopauza reprezintă încetarea funcţiei ovariene, atât de secreţie a estrogenului şi progesteronului cât şi a funcţiei ovulatorii, din cauza epuizării foliculilor. Modificările hormonale care se petrec în organism se manifestă frecvent prin bufeuri şi transpiraţii.
Iritabilitatea, anxietatea şi chiar depresia sunt frecvente în timpul menopauzei. Schimbările hormonale, libidoul scăzut şi tulburările de somn contribuie semnificativ la apariţia acestor probleme.Potrivit cercetărilor, două treimi dintre femei manifestă dificultăţi de concentrare şi probleme cu memoria.
În timpul menopauzei apar şi diverse modificări fizice precum creşterea în greutate, acumularea de grăsime în jurul abdomenului, sensibilitate la nivelul sânilor, incontinenţă urinară, modificări ale culorii, texturii şi volumului părului”, spune specialistul clinicii Dr. Leventer Center.
Un studiu realizat în Franța de către un jurnal al Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie vorbește despre efectele menopauzei asupra pielii. 24% din corespondente au semnalat imperfecțiuni la nivelul pielii, aproape 60% au semnalat uscăciunea sa, 70% pierderea elasticității, 58% pete pigmentate, 40% subțierea pielii. La acestea se adaugă și fenomene precum piele mult mai sensibilă (43% din femei), alături de piele iritată (34%) și mai fragilă (46%).
”După menopauză, riscul apariţiei anumitor probleme de sănătate pare să crească. Cele mai frecvente sunt reprezentate de osteoporoza, boli cardiovasculare sau cancer de sân. Nu menopauza le provoacă, ci modificările hormonale implicate pot juca un anumit rol.
Dacă există o ingrijorare pentru modificările care apar în organism, se poate efectua un consult endocrinologic, pentru terapia cu hormoni.
Acest tratament ajută la echilibrarea nivelului hormonal al organismului prin furnizarea de estrogen suplimentar şi o versiune sintetică a progesteronului.
Cu toate acestea, utilizarea terapiei hormonale poate creşte riscul de a dezvolta anumite boli . De aceea, tratamentul hormonal nu este recomandat dacă în istoricul personal sau familial există probleme de sănătate precum boli de inimă, niveluri ridicate ale trigliceridelor, afecţiuni hepatice sau ale vezicii urinare, accident vascular cerebral sau cancer mamar”, explică dr. Alexandra Zota.
Prin ce trece pielea femeilor la menopauză
În timpul menopauzei, majoritatea estrogenului din corpul femeilor este produs de ovare. Acest fenomen duce la scăderea producției de colagen și în mod direct a cantității de apă din piele. Astfel, se ajunge la degradarea și fragmentarea fibrelor elastice din stratul dermic. Un alt efect este și pierderea părului. În studiul francez citat, peste 30% din femei au semnalat această problemă.
Din păcate, există și o mulțime de afecțiuni cutanate ce pot fi provocate de menopauză.
”Colagenul alaturi de elastina sunt cele doua proteine deosebit de importante pentru pielea noastra, care impreuna asigura fermitate, rigiditate, dar si elasticitate pielii.
Colagenul mentine pielea la locul ei, in timp ce elastina ii permite sa revina la forma initiala de fiecare data dupa ce face o miscare, prevenind astfel ridurile de expresie dar si aspectul de piele “lasata”.
Pielea tanara nu duce lipsa de colagen si elastina, asa ca pielea este ferma si lipsita de riduri. Pe masura ce imbatranim insa, organismul produce cantitati tot mai mici de colagen si elastina, iar asa apar ridurile si pielea capata un aspect imbatranit. Raditiile ultraviolete si poluarea contribuie la deteriorarea tesuturilor si la imbatranirea prematura.
Aceste modificari apar atat la nivelul pielii cat si al parului care prezinta modificari de culoare, textura si volum, si a unghiilor care devin mai subtiri, casante, fragile.
Cele mai frecvente afectiuni cu care ne confruntam la aceasta varsta sunt petele pigmentare ( direct cu proportionale cu expunerile cumulate la soare de a lungul vietii, cu tipul de piele si varsta), xeroza cutanata sau uscaciunea pielii, care predispune la iritatii sau eczeme. De asemenea caderea parului poate apare odata cu instalarea menopauzei, subtierea firului de par care este mai casant.
Dupa expunerea la soare riscul de arsuri solare este mai crescut de asemenea la o piele matura, dupa menopauza”, spune specialistul.
În acest context, femeile care sunt preocupate de sănătatea pielii lor trebuie să ia acțiune din timp.
”Vârsta minimă normală de debut al menopauzei este 40 de ani, cea medie fiind în jurul vârstei de 51 de ani.
Cunoscută şi sub numele de insuficienţă ovariană prematură, menopauza precoce sau prematură este o boală din ce în ce mai des întâlnită, ce afectează femeile înainte ca acestea să împlinească 40 de ani şi, în unele cazuri, chiar mai devreme.
Instalată înainte de 40 ani, insuficienţa ovariană prematură poate avea însă cauze medicale, cele mai importante fiind prezenţa unor boli autoimune tiroidiene sau articulare, infecţii ale ovarelor, anomalii cromozomiale”, explică Alexandra Zota.
Este recomandat ca ingrijirea pielii sa o efectuam inainte de aparitia semnelor premenopauzei sau ale menopauzei, chiar inainte de varsta de 30 ani.
Sunt recomandate produsele specifice categoriei de varsta, procedurile de infrumusetare care ajuta pielea si o mentin tanara si hidratata si evitarea factorilor agravanti in aparitia ridurilor si pielii lipsite de fermitate:
- Expunerea la radiatii ultraviolete
- Fumatul
- Lipsa somnului
- Stil de viata nesanatos, consum excesiv de dulciuri
Sub o îngrijire corespunzătoare, sănătatea pielii poate fi conservată pe termen lung, iar efectele menopauzei la acest nivel ar putea fi ținute sub control.
”O vizita la Medicul dermatolog este de mare ajutor pentru femeile care sunt interesate de aspectul tenului lor, cat si de sanatatea generala a pielii.
La un consult dermatologic se stabilesc tipul tenului, cat si problemele asociate acestuia. Se analizeaza alunitele si petele de pe corp, se analizeaza alte afectiuni care pot apare pe pielea noastra sau la nivelul parului sau unghiilor si se stabileste un plan de tratament specific fiecaruia.
Este recomandat sa ne facem controlul pielii si al alunitelor cel putin anual.
Pentru femeile care vor sa aibe grija de tenul lor, vizitele la medicul dermatolog trebuiesc facute din timp, cel mai bun tratament incepe cu preventia.
Produsele de ingrijire pentru acasa de cele mai multe ori nu sunt suficiente, fiind necesare si diverse proceduri/ tratamente in cabinet, specifice afectiunilor vizate”, spune specialistul clinicii Dr. Leventer Center. Citește continuarea în pagina 2 >>
Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri