În lipsa unor afecțiuni serioase, care să atragă suficient atenția asupra lor, sănătatea poate deveni rapid un aspect ușor de neglijat sau tratat drept o certitudine ce nu necesită atenția ta constantă. Totuși, cu toții ne dorim să fim sănătoși, să ne simțim bine și să dispunem de cât mai multă energie pentru a ne desfășura viețile în mod normal.
Uneori, chiar și o dietă echilibrată și un program de exerciții fizice bine pus la punct pot să nu fie suficiente pentru asigurarea bunei funcționări a organismului. Astfel, există metode suplimentare care pot facilita evaluarea reală a stării de sănătate.
Setul anual de analize
De multe ori, chiar dacă optezi pentru o dietă sănătoasă și menții un stil de viață suficient de activ, este greu să știi exact dacă îți dozezi în mod corect toți nutrienții necesari organismului.
În plus față de aspectul nutrițional intervine și cel patologic, astfel că anumite afecțiuni pot fi insidioase, fiind depistate doar prin intermediul unor investigații paraclinice întâmplătoare.
Efectuarea a cel puțin un set complet de analize anual îți va putea oferi o percepție obiectivă asupra stării tale de sănătate la momentul respectiv. În general, acest set include:
- Teste de sânge – hemoleucograma cu formulă leucocitară, enzimele hepatice, profilul lipidic complet, analize ce relevă funcția renală;
- Teste ale probelor biologice – biochimia urinei și urocultura, coprocultura și examenul coproparazitologic;
- Alte teste – adaptate în funcție de nevoile personale (de exemplu, teste pentru depistarea alergiilor sau intoleranțelor alimentare).
Analizele incluse în setul anual pot varia de la o persoană la alta și rezultatele lor pot avea semnificații clinice diferite, astfel că este important să discuți cu medicul tău de familie atât înainte, cât și după efectuarea acestora.
Starea părului, pielii și a unghiilor
Aspectul părului, pielii și unghiilor poate reprezenta un adevărat indicator al stării de nutriție și, implicit, al stării tale de sănătate per total.
Un păr uscat, friabil și cu tendință de cădere, niște unghii subțiri, care se rup ușor, și o piele uscată, deshidratată sau cu un aspect modificat se asociază cu o lipsă de nutrienți esențiali sau cu prezența unor afecțiuni încă nedepistate.
În același timp, un păr puternic, niște unghii rezistente și o piele cu aspect normal sunt asociate, de multe ori, cu o stare de sănătate bună.
Nivelul de energie
Cu toate că nu reprezintă o regulă absolută și nu exclude prezența unor afecțiuni care au un tablou clinic vag, nivelul de energie poate fi un indicator extrem de util în aprecierea stării de sănătate.
Atunci când te trezești de dimineață și simți că ai o rezervă de energie pentru a face față tuturor provocărilor ce urmează, cel mai probabil dispui de resursele necesare pe care numai o stare de sănătate optimă ți le poate oferi.
Starea psihică
Nu este un secret că trupul și mintea sunt două componente interconectate, astfel că, atunci când una dintre ele are de suferit, cea de-a doua este implicit afectată.
Starea emoțională este un bun indicator al stării de sănătate. Nu numai că aproape orice afecțiune are abilitatea de a-ți perturba starea de bine, dar și lipsa rezervelor nutritive îți poate afecta dispoziția și poate evidenția o problemă organică la origini.
Cu toate că primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci, în cazul în care nu te simți bine, este să apelezi la medicul tău de familie, există anumite aspecte pe care corpul tău le poate pune în lumină și care te pot ajuta să ai o idee generală asupra sănătății tale. Astfel, este extrem de important să acorzi atenție corpului și stărilor tale emoționale, cu scopul obținerii și menținerii unei stări de sănătate optime.
Sursa foto: Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară