Comunicat de presa
Aceste perioade ne pot ajuta să conștientizăm că este timpul să reorganizăm prioritățile, să facem un pas în spate și să lăsăm mintea și corpul să se odihnească. Vestea bună este că instrumentele necesare sunt întotdeauna la îndemână și pot fi puse în aplicare cu ușurință.
„Sentimentul că vrei să iei o pauză de la activitățile zilnice poate fi un semn de stres acumulat și epuizare. Uneori, să petreci puțin timp fiind atent la nevoile organismului, este cel mai bun lucru pe care îl poți face. În aceste momente, în care corpul are nevoie de odihnă și refacere, este indicat să îl hrănim cu alimente bogate în nutrienți și să evităm mâncatul în exces și produsele de tip fast-food. Așa cum spune și vorba: frumusețea vine din interior, același lucru este valabil și pentru sănătate. Când mâncăm corect, ne hidratăm, facem exerciții fizice, dormim suficient și alegem modalități inteligente de a gestiona stresul și de a petrece timpul liber, încep să apară și rezultatele.” spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
5 pași către un stil de viață sănătos
Alimentația
Nutriția stă la baza unui stil de viață sănătos. O alimentație sănătoasă înseamnă, bineînțeles, mai puține alimente prăjite, mai puțin zahăr și mai multe legume și fructe. Însă când vine vorba despre o nutriție bună, nu cunoaștem toate detaliile despre beneficiile unei alimentații adecvate și cum să o obținem. De cele mai multe ori asociem eronat stilul de viață sănătos cu dietele minune, însă un regim variat este cel mai bun mod de a menține organismul la o greutate sănătoasă și, în același timp, de a obține nutrienții necesari pentru un organism sănătos.
Când organismul este alimentat cu produse neprocesate, bogate în vitamine și minerale, putem obține o multitudine de beneficii, precum întărirea sistemului imunitar, energie crescută sau protejarea organismului împotriva virusurilor. De exemplu, nutrienții precum fierul și acizii grași omega-3 găsiți în alimentele bogate în proteine, pot îmbunătăți starea de spirit.
Hidratarea
Odată ce aflăm toate beneficiile hidratării, vom acorda o atenție suplimentară lichidelor pe care le consumăm zi de zi. Apa are o mulțime de avantaje pentru organism, poate scădea riscul de atac de cord, menține pielea hidratată și elastică, combate durerile de cap și ajută la îmbunătățirea funcționării creierului. Apa este întotdeauna cea mai bună alegere pentru a ne menține hidratați, însă putem include în dietă și alte tipuri de băuturi, cum ar fi ceaiurile neîndulcite sau berea.
Foto: De la zarzamora /ShutterstockBerea este considerată o băutură aliment care poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, atunci când este consumată cu moderație. În plus, este alcătuită din ingrediente 100% naturale, apă (peste 90% din conținut), cereale, hamei și drojdie. Totodată, berea are un conținut de antioxidanți al căror aport poate influența starea de bine a organismului. Mai mult decât atât, berea cosumată moderat nu afectează nici silueta, un pahar de 250 ml de bere cu alcool conține doar 105 kcal.
Somnul
Odihna este la fel de importantă precum exercițiile fizice practicate cu regularitate și o dietă echilibrată. Viața modernă vine la pachet cu un program încărcat, iar acest lucru poate afecta uneori calitatea somnului. Cu toate acestea, un somn odihnitor, de minim 8 ore, poate ajuta organismul să se refacă și să se regenereze. Somnul s-a dovedit că poate îmbunătăți concentrarea și productivitatea, iar unele cercetări arată că o calitate mai bună a somnului poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Sportul
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a atinge bunăstarea fizică și psihică este, fără îndoială, sportul. Sportul nu asigură doar o viață sănătoasă, ci este și o necesitate care ne poate face viața mai frumoasă. Sportul întărește organismul, contribuie la dezvoltarea mentală, îmbunătățește disciplina și totodată, ajută la dezvoltarea unei vieți sociale. În plus, activitatea fizică stimulează substanțele chimice din creier care dau o stare de relaxare și de bună dispoziție.
Minte echilibrată
Sănătatea mentală include bunăstarea emoțională, psihologică și socială. Include, de asemenea, modul în care o persoană gândește, simte și acționează. Având o minte echilibrată, o persoană poate gestiona mai bine episoadele de stres, poate relaționa cu persoanele din jur într-o manieră pozitivă, își poate controla și înțelege sentimentele și reușește să facă alegerile potrivite. Sănătatea mentală este importantă în fiecare etapă a vieții, de la copilărie și adolescență până la maturitate. O sănătate mentală optimă poate fi tradusă printr-o stare de bunăstare generală, iar aceasta este determinată de felul în care alegem să vedem viața.
Foto fr si main: De la Marina Litvinova /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice