Potrivit unui studiu recent referitor la stilul de viata echilibrat adoptat de romani, aproximativ 50% dintre respondenti declara ca urmeaza reguli stricte in ceea ce priveste alimentatia si modul in care gatesc, intre acestea cel mai des mentionate fiind: respectarea orelor de masa, consumul multor lichide, reducerea prajelilor din alimentatie. La aceeasi intrebare, „Tu ce faci ca sa ai un stil de viata echilibrat”, peste 43% dintre respondenti se refera la consumul cat mai multor alimente considerate echilibrate, in topul preferintelor aflandu-se fructele, legumele si produsele lactate. Aproximativ 21% dintre respondenti declara ca au redus sau eliminat produsele alimentare considerate „mai putin sanatoase”, 11% scazand consumul grasimilor in favoarea carnii slabe.
Aproape 50% dintre respondenti considera ca pentru un stil de viata echilibrat este foarte important sportul/ miscarea, dar doar 18% fac cel putin saptamanal sport (fie la sala, acasa sau in aer liber).
„Este de remarcat faptul ca romanii incep sa fie mai receptivi la importanta respectarii principiilor unei alimentatii echilibrate si ale unui stil de viata sanatos. Pentru persoanele cu varste pana la 24 ani, diversificarea meniului ocupa o pondere mai mare in acest sens, in timp ce pentru cele din categoria de varsta 35-44 ani, asigurarea necesarului de odihna si somn este mult mai importanta”, declara Elena Casapu, Nutritionist Maggi.
Peste 33% dintre respondenti declara ca si-au impus niste reguli stricte de viata, cel mai des invocate raspunsuri referindu-se la respectarea programului de odihna, reducerea stress-ului, gandirea pozitiva si faptul ca nu fumeaza.
„Incepand cu anii ‘80, perceptia asupra meniului zilnic obisnuit s-a schimbat radical. In medie, o portie de mancare este azi cu aproximativ 200 de kilocalorii mai bogata decat acum 20 de ani. De aceea, pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat, este foarte important sa cunoastem si cantitatile recomandate pentru o portie, indiferent de tipul de aliment pe care il consumam. De exemplu, o portie de legume sau fructe poate fi reprezentata de un pahar de suc obtinut 100% din legume sau fructe sau de o jumatate de ceasca de legume crude, gatite, conservate sau congelate”, adauga Elena Casapu.
Studiul a fost efectuat recent pe www.maggi.ro pe un esantion de 346 persoane cu varste cuprinse intre 18-65 ani, majoritatea fiind femei din mediul urban.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural