Articol oferit de Expertul Garbo Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Royal Hospital
Cancerul de sân este cel mai des intalnit cancer la femei. Cu toate acestea, în Romania sunt femei care solicita o consultatie senologica frecvent după 50 ani si uneori doar cand depistează ceva intamplator la sani. Majoritatea femeilor diagnosticate au peste 50 ani, dar în ultima perioada numărul celor care au sub aceasta varsta si chiar sub 30 ani este in crestere. Statistica arată ca una din opt femei va face un cancer de san. Depistarea în stadii incipiente permite inițierea unor tratamente eficiente, minim invazive, cu rata mare de vindecare.
Este esențială auto palparea lunară a sânilor, în special după menstra la femeile cu activitate hormonala, și evaluarea senologica în cadrul consultului genital și la prezentările anuale la medicul de familie. De menționat și existența cazurilor de cancer de sân la bărbat unde poate fi palpat precoce.
Exista o serie de factori de risc, deși sunt des întâlnite situații în care nu pot fi incriminați obiectiv. În condițiile prezenței factorilor de risc consulturile trebuie sa fie atent efectuate.
Simptome ale cancerului de sân
Cancerul de sân este o boală care evoluează perioade lungi de timp insidios, fără niciun simptom. De aici necesitatea de a face evaluări de screening, care pot decela modificări fără niciun semn sau simptom. Cea mai frecventă solicitare a unei paciente cu cancer de sân este o formațiune/nodul pe care adesea și-l palpează singură în sân, axilă sau regiunea supraclaviculară. Nu orice modificare în structura sânului este însă o leziune malignă. Alte semne/simptome sunt- durerea la nivelul sânului sau axilei, durere care poate îmbracă orice forma permanentă, jena ritmată de modificările hormonale asociate cu menstruația, durere la palpare. Sunt prezente modificări ale pielii- înroșirea într-o anumită regiune sau a întregului sân, îngroșarea cu un aspect caracteristic de "coajă de portocală", retracția care poate fi doar la încercarea de a mobiliza o formațiune sau permanentă. Alte semne care pot fi prezente foarte precoce în anumite cancere de sân sunt- scurgerile mamelonare, tipic sanghinolente, dar pot fi și incolore, lactescente.
Factorii de risc în cancerul de sân
Cancerul mamar apare ca urmare a pierderii unei caracteristici esentiale a celulelor normale, aceea de "moarte programată", condiționată genetic. Aceasta înseamnă că fiecare celulă din organismul uman parcurge un ciclu celular care are o durata finită. Dacă intervine o modificare în acest ciclu care face ca celula sa se înmulțească necontrolat evoluția poate conduce la formarea unui cancer. Factorii care alterează codul genetic- ADN-ul celular pot fi moștenit genetic, pot apărea ca o consecința a expunerii la factori de mediu sau pot apărea întâmplător.
Cei mai importanți factori de risc în cancerul de sân sunt:
● sexul- mai frecvent de cca 100 ori la femei decât la bărbați;
● vârsta- incidența crește în special după vârsta de 40 ani;
● istoric familial pozitiv- cca 5-10% din cancerele mamare sunt întâlnite la femei cu antecedente familiale pozitive. Riscul crește cu numărul rudelor cu cancer. Mutațiile interesează de obicei genele BRCA-1 și BRCA-2, dar pot fi întâlnite și alte mutații, riscul fiind mai mare și pentru alte tipuri de cancere;
● istoricul personal de afectiuni benigne cu risc de a progresa;
● istoricul personal de cancer de sân;
● perioadele lungi de activitate hormonală- debut precoce al menstrei, menopauză tardivă, absența sarcinilor;
● obezitatea;
● prima sarcina peste 30 ani;
● tratamentele de substituție hormonală în menopauză cu produse ce conțin estrogeni;
● o serie de factori alimentari-consumul de alcool, fumatul, dieta bogata in grasimi.
Echilibrul este esențial. Viața sănătoasă presupune alimentație corectă, sport, nivel redus de stres. Din păcate modul în care au intervenit asupra noastră toate beneficiile progresului nu este întotdeauna fără consecințe. Factorii alimentari au un rol favorizant al apariției leziunilor maligne, dar nu singuri, ci in combinatie cu alte modificari. Obezitatea este un factor de risc important, de aceea sportul contribuie la reducerea acestui risc. Excesul de grăsimi, sedentarismul ce duc la obezitate favorizează creșterea concentrațiilor de glucoză, insulină, a unor factori de crestere tumorala, elemente ce stimulează proliferarea celulară și în cantități excesive pot favoriza creșterea tumorală. Este importantă consilierea și din punct de vedere al alimentatiei a pacientelor diagnosticate cu cancer de sân, dar și informarea tuturor femeilor despre rolul factorilor alimentari în riscul apariției cancerului de san.
Autoexaminarea sânilor lunar este extrem de importantă. Mare parte din formațiunile tumorale care se vor dovedi a fi un cancer sunt autodecelate. Palparea lunară/periodică a sânilor îi permite pacientei cunoașterea unor caracteristici ale unor modificări care au indicație doar de urmărire, cu sesizarea precoce a schimbării caracteristicilor acestora, aparitia altora, modificari în structura sânilor.
Metodele principale de diagnostic imagistic sunt- ecografia mamară cu elastografie, mamografia și rezonanța magnetică nucleară (RMN).
Ecografia mamară completată cu elastografie este recomandată anual, în completarea consultului clinic senologic, de preferat a se efectua după menstră sau oricând, inclusiv în sarcina sau alăptare. În general este prima evaluare imagistica care se efectuează la varste tinere, sub 40 ani.
Mamografia bilaterală, de preferat cu tomosinteza este investigația de screening a cancerului de san. Recomandat a se efectua după menstră, la femei care au împlinit varsta de 40 ani, fara factori de risc, anual sau la 2 ani. La persoanele cu risc sau mutații genetice confirmate se efectuează de la 30 ani anual.
RMN-ul mamar este o investigație în completarea ecografiei și mamografiei pentru leziuni suspecte. Se indica atunci cand exista contraindicatie de mamografie sau nu se poate efectua mamografia. De asemenea la persoane cu mutații pozitive de la varsta de 30 ani în scop de screening și la femei cu istoric personal sau familial de cancer de san.
Tratamentul modern al cancerului de sân este complex, multimodal si personalizat. Include tehnici chirurgicale moderne, protocoale de chimioterapie care pot fi efectuate anterior intervenției chirurgicale sau postoperator, radioterapie, tratament hormonal si imunoterapie. Asocierea lor este stabilită într-o comisie multidisciplinară fiind adaptate fiecărei femei. Tehnicile chirurgicale cu viză oncologică sunt asociate frecvent în același timp operator cu procedee de reconstrucție mamară.
Progresele realizate în diagnosticul precoce al cancerului de sân și alternativele de tratament modern fac ca vindecarea și supraviețuirea liberă de boală să fie regulă. Există însă o condiție importantă pentru realizarea lor- diagnosticul precoce. Consultul clinic periodic, auto palparea sânilor, efectuarea investigațiilor indicate în funcție de antecedentele personale și heredo-colaterale sunt cele mai importante căi de depistare precoce. Succesul terapeutic este asigurat de efectuarea schemei terapeutice conform protocoalelor internaționale. Prevenția în cancerul de sân poate fi realizată prin educarea populației de sex feminine cu privire la constientizarea și evitarea factorilor de risc de la cei alimentari, obezitate, fumatul, până la factorii fizici de expunere necontrolată la radiații solare sau mini-traumatisme repetate.
Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară