Tratamentul tulburarilor de somn in general se alege in functie de natura, durata, antecedentele si conditiile in care a aparut tulburarea respectiva.
In " Dimensiunea psihosociala a Practicii Medicale" Dr. Iamandescu recomanda trei etape terapeutice in lupta impotriva insomniei:
- Respectarea igienei somnului - mentinerea orarului de somn, evitarea somnului diurn, desfasurarea de activitati fizice in timpul zilei, evitarea meselor abundente seara si activitatilor stimulative de tipul vizionarii TV, aerisirea camerei, etc
- In cazul tulburarilor de somn secundare unor boli se recomanda tratamentul respectivelor disfunctii somatice. De exemplu, nu te astepta sa poti dormi daca ai nasul infundat si nu poti respira.
- Tulburarile de somn primare sunt cele din cauza carora trebuie sa incepi sa iti faci griji. Ele sunt de mai mult feluri si necesita diagnostic si tratament de specialitate. Vor fi folosite tehnici de meditatie, placebo-terapie, ceaiuri sedative, medicamente sedativ-hipnotice, etc. Nici macar una dintre aceste metode nu poate fi aplicata "dupa ureche", sau sub atenta indrumare a vecinei de palier. Daca suspectezi ca tu, sau una din persoanele din jur sufera de o astfel de tulburare primara este bine sa consulti un medic. Ajutorul sau poate fi nepretuit intr-o astfel de situatie fiindca imposibilitatea de a dormi poate fi un adevarat blestem.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate