IN ACEST ARTICOL:
Somnul este descris ca o stare fiziologica si periodica de repaus fiintelor, necesara redresarii fortelor, caracterizata prin incetarea totala sau partiala a functionarii constiintei, prin relaxare musculara , prin incetinirea circulatiei, a respiratiei si prin vise. (DEX ‘98)
Insomnia face parte din clasa dissomniilor si este cea mai frecventa tulburare la adulti, cauzata cel mai frecvent de situatii de stress major; ea se manifesta in primul rand prin dificultatea de a initia somnul si mai apoi prin imposibilitatea mentinerii acestei stari.

Tratamentul tulburarilor de somn in general se alege in functie de natura, durata, antecedentele si conditiile in care a aparut tulburarea respectiva.

In " Dimensiunea psihosociala a Practicii Medicale" Dr. Iamandescu recomanda trei etape terapeutice in lupta impotriva insomniei:

  1. Respectarea igienei somnului - mentinerea orarului de somn, evitarea somnului diurn, desfasurarea de activitati fizice in timpul zilei, evitarea meselor abundente seara si activitatilor stimulative de tipul vizionarii TV, aerisirea camerei, etc
  2. In cazul tulburarilor de somn secundare unor boli se recomanda tratamentul respectivelor disfunctii somatice. De exemplu, nu te astepta sa poti dormi daca ai nasul infundat si nu poti respira.
  3. Tulburarile de somn primare sunt cele din cauza carora trebuie sa incepi sa iti faci griji. Ele sunt de mai mult feluri si necesita diagnostic si tratament de specialitate. Vor fi folosite tehnici de meditatie, placebo-terapie, ceaiuri sedative, medicamente sedativ-hipnotice, etc. Nici macar una dintre aceste metode nu poate fi aplicata "dupa ureche", sau sub atenta indrumare a vecinei de palier. Daca suspectezi ca tu, sau una din persoanele din jur sufera de o astfel de tulburare primara este bine sa consulti un medic. Ajutorul sau poate fi nepretuit intr-o astfel de situatie fiindca imposibilitatea de a dormi poate fi un adevarat blestem.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Depresia la adolescenți: Semne de avertizare și ce să faci Menopauza: Ce trebuie să știi despre această etapă importantă din viața femeilor Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri