In ultimii ani se pare ca incidenta gripei a crescut considerabil, la fel si mutatiile suferite de virusul gripal. Noul virus a pus din nou pe jar echipele medicale, presa, dar si oamenii, acesta determinand o afectiune respiratorie care poate da complicatii grave pana la deces. La momentul actual sunt confirmate peste 5000 de cazuri in total si peste 50 de decese. Pe seama gripei porcine au luat nastere multe intrebari, dar si nelamuriri. Iata care sunt cele mai crezute mituri despre noua gripa.
1. Virusul nu afecteaza peroanele cu imunitate puternica
Este adevarat ca sunt cateva cazuri de gripa porcina care s-au vindecat fara un tratament specific, medicii punand aceste vindecari pe seama imunitatii. Insa acest virus are anumite particularitati ce-l separa de restul virusurilor gripale, si anume ca acesta este activ si vara, la temperaturi ridicate, iar in cazul infectivitatii, acest virus afecteaza in special persoanele tinere, sub 25 de ani, ci mai putin batranii de peste 65 de ani care se considera ca sunt tarati si au o imunitate scazuta. Asadar faptul ca aveti o sanatate de fier nu va apara impotriva gripei porcine.
2. Daca m-am vaccinat, nu mai iau gripa porcina
Vaccinurile sunt utile insa trebuie sa aveti in vedere ca eficacitatea lor este de 70-80%, ci nu 100%. Astfel exista riscul de a contacta virusul chiar daca v-ati vaccinat. De aceea se recomanda sa respectati in continuare regulile de igiena, sa va protejati cu masca in zonele aglomerate, sa va spalati pe maini inainte de a manca sau de a va atinge fata etc.
3. Am avut gripa, deci m-am imunizat si nu mai fac
Este adevarat ca daca ati avut gripa, v-ati imunizat doar fata de tipul de gripa pe care ati avut-o. Daca spre exemplu ati facut gripa sezoniera, acest fapt nu va face imuni fata de orice alt tip de gripa, printre care si cea porcina. Daca ati avut o raceala mai severa, aceasta nu inseamna ca ati avut gripa, prezenta virusului gripal se confirma numai prin analize speciale. Asadar este necesar sa afceti aceste analize pentru a vedea daca aveti gripa, si daca da, cu ce tulpina virala.
4. Nu ma simt foarte rau, deci am o banala raceala si nu gripa
Simptomele gripei difera de la om la om, in functie de rezistenta individuala, de prezenta sau nu a unor boli asociate, acute sau cronice, de imunitatea pe care pacientul o prezinta la momentul respectiv etc. Pentru unele persoane simptomele sunt foarte grave, insa pentru altele nu sunt la fel de spectaculoase si pacientul este tentat sa creada ca are o banala raceala, ci nu gripa. Ulterior evolutia este brusca si pacientul sesizeaza ca nu este o raceala usoara, insa este posibil sa fie tardiva prezentarea la medic, caci aceasta gripa porcina da complicatii grave. Oameni sanatosi au fost rapusi de aceasta gripa, de aceea se recomanda sa va prezentati la medic daca aveti simptomatologia unei raceli.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice