Pentru a traversa această perioadă într-o formă cât mai bună este esențial să ne ajutăm sistemul imunitar în a ne oferi protecția optimă de care avem nevoie.
Sistemul imunitar: ce reprezintă și cum acționează acesta?
Sistemul imunitar reprezintă un ansamblul de celule, țesuturi și bio-componente celulare care acționează complex, având ca scop final apărarea organismului nostru în fața pericolului reprezentat de diferiți agenți patogeni (virusuri, bacterii, fungi, paraziți, toxine, corpuri străine), dar și de alți factori amenințători ai sănătății, care pot fi produși chiar de către organismul nostru, cum ar fi celulele tumorale.
Ca și tipuri de răspuns imun, putem vorbi, pe de o parte, despre reacția imediată de apărare a organismului nostru, care apare la contactul cu agentul patogen și reprezintă răspunsul imun înnăscut, iar pe de altă parte despre un răspuns imun adaptativ, care prezintă memorie față de agenții patogeni la care organismul a fost expus anterior și care acționează rapid, intens și specific.
Imunitatea noastră naturală înnăscută este cea pe care o moștenim, cu care ne naștem și care nu se modifică pe parcursul dezvoltării noastre. Răspunsul imun nespecific în fața agenților patogeni este același, indiferent de natura acestora, prezentând aceeași intensitate și același timp de acțiune.
Imunitatea dobândită este însă specifică fiecărui agent patogen în parte, față de care sistemul imunitar a dezvoltat memorie, căci s-a mai întâlnit, în trecut, cu acel agent patogen. Așadar, sistemul imunitar cunoaște acel patogen, este pregătit să îl elimine în mod specific, într-un timp scurt și printr-un răspuns imun intens, prin formarea de anticorpi specifici.
Care sunt principalele semne și simptome ale scăderii imunității?
Un sistem imunitar slăbit ne oferă o serie de semnale de alarmă, specifice sau nu, pe care nu este indicat să le ignorăm. Printre principalele manifestări ale imunității scăzute enumerăm:
- Oboseala inexplicabilă – dacă ritmul de viață de zi cu zi nu a suferit modificări majore, însă oboseala persistă, este frecventă și împiedică efectuarea activităților curente, poate că este timpul să investigați mai mult acest simptom. Oboseala reprezintă un paravan pentru multe afecțiuni și poate fi, de asemenea, o manifestare a unei imunități scăzute.
- Infecții frecvente – persoanele pot constata că răcesc mai des decât în alte perioade reci, se pot confrunta cu infecții recurente (de exemplu: urinare, cu reactivări ale virusului herpetic, cu acutizarea unor alergii și așa mai departe. În general, când sistemul imunitar este slăbit, nu mai reușește să facă față tuturor amenințărilor sănătății noastre, astfel că boala își face apariția mai des în viața noastră.
- Dureri și crampe musculare – atunci când sistemul imunitar este slăbit, pot să apară o serie de manifestări musculare, cum ar fi durerile sau chiar crampele.
- Pofta de dulce – deși reprezintă un simptom nespecific, totuși pofta de a consuma alimente dulci poate fi asociată cu slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, pofta de dulce poate să apară brusc atunci când organismul se confruntă cu o infecție.
- Vindecarea lentă a rănilor – atunci când există răni, leziuni, există și o “poartă” de intrare a microbilor în organism, iar aici intervine capacitatea de apărare a organismului în fața agenților patogeni. Așadar, când imunitatea scade, rănile și infecțiile se vindecă mai greu, procesul inflamator durează mai mult și recuperarea devine mai greoaie.
- Dureri de cap frecvente – acestea pot fi cauzate de o multitudine de dezechilibre și afecțiuni, dar și scăderea imunității sau apariția unei infecții pot fi motive pentru declanșarea durerilor de cap (de exemplu inflamarea sinusurilor).
Cum putem susține buna funcționare a sistemului imunitar?
Ca sistemul imunitar să funcționeze optim, avem nevoie de o alimentație sănătoasă care să furnizeze toți nutrienții necesari, dar și de ajutorul altor sisteme, al căror echilibru depinde de stilul nostru de viață, de mișcare, de programul de somn și așa mai departe.
Iată câteva modalități simple și la îndemâna oricui prin care putem susține imunitatea:
- Adoptarea unei diete echilibrate: o alimentație sănătoasă și o hidratarea pe măsură asigura toți nutrienții de care sistemul imunitar are nevoie (de exemplu vitamine și minerale care susțin și fac posibile o serie de reacții care se desfășoară în cadrul răspunsului imun), iar apa asigura mediul ideal desfășurării proceselor imunitare și previne deshidratarea (riscul de deshidratare poate fi crescut în anumite situații, cum ar fi în febră). Alimentele cum ar fi: carnea slaba si rosie, lactatele degresate, cerealele integrale, fasolea, peștele, spanacul, ouăle, legumele, fructele sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Deasemenea, renunțarea la fumat, limitarea consumului de zahăr și sare, precum și reducerea consumului de alcool, acolo unde este cazul, reprezintă pași necesari către o bună stare de sănătate.
- Programul de mișcare: activitatea fizică de până la 30 de minute pe zi, realizată de câteva ori pe săptămâna, ar trebui să reprezinte un alt element cheie în atingerea obiectivului de a construi un sistem imunitar puternic.
- Somnul adecvat: somnul este esențial pentru buna funcționare a întregului organism. Adormirea la ore târzii sau insomniile pot perturba activitatea multor sisteme, inclusiv a sistemului imunitar. Un adult are un necesar de 7-8 ore de somn.
- Reducerea nivelului de stres: stresul ne afectează sănătatea generală, ne scade imunitatea și ne predispune la diferite boli. Dobândirea unui bun management al stresului poate reprezenta un ajutor pe care să îl aducem sănătății pe termen lung. Stresul poate fi redus prin multiple activități, de la psiho-terapii destinate redobândirii stării de bine, până la plimbări în aer liber, lectură sau diverse hobby-uri. Dintr-o gamă atât de largă de servicii și oportunități, puteți face acele alegeri care vi se potrivesc pentru a reduce nivelul stresului.
- Administrarea de suplimente alimentare care sporesc imunitatea și ne ajută să ne menținem sănătatea în fiecare zi: suplimentele alimentare prezintă substanțe active naturale, care acționează blând și totodată eficient, fără a avea efecte toxice asupra organismului nostru. Acestea susțin imunitatea prin nutrienți și extracte naturale care dau o mâna de ajutor sistemului imunitar, susțin reacțiile răspunsului imun și sunt ușor de introdus în dieta noastră zilnică.
Zincul reprezintă un oligoelement cu rol central în susținerea funcțiilor sistemului imunitar și ale întregului organism în general. Un număr mare de enzime cu roluri importante pentru sănătate depind de aportul de zinc pentru a funcționa la parametri optimi (anhidraza carbonică, fosfataza alcalină, alcool-dehidrogenaza (ADH), superoxid dismutaza (SOD), carboxipeptidaza etc.). De asemenea, metabolismul unor vitamine și al anumitor hormoni este strâns legat de prezența zincului. Aportul scăzut de zinc în organism poate să apară la orice vârstă, dar și în cadrul unor diete specifice, cum ar fi dieta vegetariană.
În ceea ce privește susținerea sistemului imunitar, zincul este implicat atât în răspunsul imun înnăscut, cât și în cadrul celui dobândit.
Imunofix este un supliment alimentar special conceput pentru susținerea imunității, având un conținut adecvat de zinc, dar și de vitamina C, combinând totodată și extracte de Echinaceea. Imunofix prezintă astfel un efect benefic asupra sistemului imunitar prin acțiunea sinergică a componentelor bioactive din combinația sa unică.
Vitamina C naturală conținută în Imunofix, obținută din extractul de flori de hibiscus (Hibiscus sabdariffa), prezintă roluri antioxidante (reduce stresul oxidativ), susține formarea colagenului, are rol în funcționarea normală a sistemului imunitar și este implicată în mecanismele energetice celulare, contribuind astfel la reducerea oboselii și extenuării. Un aport zilnic adecvat de vitamina C ne ajută la prevenirea multor afecțiuni.
Zincul și vitamina C își potențează reciproc efectele benefice asupra sistemului imunitar.
Imunofix conține, de asemenea, extracte de Echinacea purpurea și Echinacea angustifolia. Părțile aeriene ale Echinaceei conțin polifenoli, substanțe cunoscute pentru susținerea imunității, iar extractul de rădăcină de E. angustifolia este bogat în echinacozide, substanțe cunoscute pentru efectul lor împotriva mai multor bacterii de la nivelul tractului respirator.
Imunofix poate fi introdus în dieta zilnică a adulților și adolescenților cu vârstă de peste 12 ani și reprezintă un aliat de nădejde al sănătății în sezonul rece și nu numai. Datorită combinației sale unice de substanțe bioactive, Imunofix este recomandat pentru:
- Menținerea sănătății aparatului respirator;
- Susținerea funcționării normale a sistemului imunitar;
- Scurtarea perioadei de recuperare a organismului postrăceală;
- Protejarea celulelor organismului împotriva stresului oxidativ;
- Reducerea senzației de oboseală și extenuare datorată scăderii imunității;
Sănătatea începe cu stilul de viață și susținerea sistemului imunitar. Imunofix este un aliat al stării de bine și un prieten de drum lung în viața de zi cu zi.
Referinte:
The innate and adaptive immune systems
16 Symptoms of Immune System Problems
Why do muscles, joints ache during the flu?
Factors That Affect Wound Healing
The compelling link between physical activity and the body's defense system
Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection
Enhancement of Innate and Adaptive Immune Functions by Multiple Echinacea Species
Sursa foto articol: Africa Studio/shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară