Ce ar trebui să înțelegem prin planificare familială?
Planificarea familială se referă la informarea corectă și completă a partenerilor de cuplu asupra tuturor metodelor și soluțiilor pentru menținerea sănătății sexuale, dar și prin care partenerii de cuplu au o viață (sexuală) împlinită și fără griji, scopul planningului familial fiind acela de a îmbunătăți calitatea vieții, în general.
Care sunt cele mai utilizate metode contraceptive?
Pilulele anticoncepționale și prezervativul rămân cele mai utilizate metode de contracepție.
Există, desigur, mai multe mijloace contraceptive, care ar putea fi clasificate astfel:
Metoda de barieră – caracterizată printr-o metodă de protecie mecanică și care este adesea asociată cu mijloace hormonale de contracepție.
Ca și mijloace contraceptive de barieră distingem prezervativul și diafragma.
Metodele contraceptive hormonale sunt foarte eficiente în ceea ce privește protecția împotriva unei sarcini nedorite. Acestea se pot clasifica astfel:
- Contracepția orală de urgență – cunoscută și ca „pilula de urgență” și care trebuie luată cât mai devreme după un act sexual în care se consideră ca metoda contraceptivă folosită ar fi putut da greș, pentru a preveni apariția sarcinii;
- Contraceptivele monohormonale - Aceste pilule conțin un singur hormon derivat de progestagen, în cantități mici, putând fi recomandate și în alăptare.
- Contraceptivele hormonale combinate;
- Alte metode de contracepție hormonală: inelul contraceptiv, plasturele contraceptiv, implantul contraceptiv, contraceptivele injectabile.
Dispozitivul intrauterin (DIU), cunoscut și cu numele de „sterilet” reprezintă o altă metodă contraceptivă. De asemenea, metodele chirurgicale de contracepție, reprezentate prin legarea trompelor uterine la femei sau vasectomie la bărbați pot reprezenta, în anumite situații, soluții contraceptive.
Dintre toate aceste mijloace contraceptive este important de menționat că prezervativul oferă protecție atât împotriva unei sarcini nedorite, cât și în cazul riscului de infecție cu trasmitere sexuală (ITS).
Foto: G-Stock Studio/ shutterstock.comSarcină sau doar întârzierea menstruației?
Întârzierea menstruației nu reprezintă neapărat o sarcină, fiind mai multe cauze care pot duce la această întârziere, cum ar fi traversarea unor perioade stresante, unele modificări hormonale etc.
Este important de menționat că ovulația poate avea loc și în afara perioadei calendaristice specifice. Astfel că o ovulație spontană poate să apară oricând, iar contactul sexual poate conduce la apariția sarcinii indiferent de momentul ciclului menstrual în care a avut loc, dacă metoda contraceptivă a dat greș.
Cel mai sigur mod de a confirma sau infirma sarcina constă în realizarea unui test de sarcină. Vă recomandăm folosirea testelor de sarcina SureCheck. Acestea prezintă o acuratețe de 99% și pot fi realizate în orice moment al zilei. Mai mult decât atât, designul testului de sarcina SureCheck Streamer a fost special realizat pentru a elimina problemele des întâlnite ale utilizării unui test de sarcină obișnuit, așadar pentru realizarea sa nu este necesar un recipient de colectare pentru urină și nici utilizarea unei pipete. Este atât de ușor de folosit acest test, putând fi realizat oricând și oriunde!
Ce ar trebui sa stim despre bolile cu transmitere sexuala (ITS)?
Pentru că în numeroase cazuri infecțiile cu transmitere sexuală pot fi asimptomatice o lungă perioadă de timp, medicii au convenit ca fiind mai potrivită utilizarea termenului de infecție (ITS) și nu de boală (BTS) cu transmitere sexuală, aceasta din urmă incluzând existența simptomelor. În esență, ambele noțiuni prezintă aceeși semnificație.
Așadar se poate întâmpla ca partenerul infectat să nici nu știe că suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Testele medicale de screening pentru ITS devin astfel necesare atunci când se începe o relație cu un partener nou.
Infecțiile cu transmitere sexuală pot fi bacteriene, virale sau chiar parazitare.
Așadar, cele mai întâlnite dintre acestea sunt:
Chlamydia - o infecție bacteriană a tractului genital, cu simptomatologie „tăcută” în primele săptămâni de la infecție. Simptomele constau în usturimi la urinare, dureri pelvine, durere la contactul sexual, durere testiculară, secreții uretrale la bărbați, secreții vaginale modificate la femei;
Gonoree – o infecție cu transmitere sexuală, cu manifestări comune cu alte infecții genitale;
HIV (virusul imunodeficienței umane) – o infecție virală care se poate transmite prin contact sânge-sânge, dar uneori și prin contact sexual. Acest virus afectează funcțiile sistemului imunitar, astfel că organismul nu se mai poate apăra eficient în fața agenților patogeni.
Herpesul genital - este provocat de un tip al virusului herpes simplex care intră în organism prin leziunile mici de la nivelul pielii sau al membranelor mucoase. Se poate manifesta prin durere sau prurit (mâncărimi) la nivelul zonei genitale ori prin apariția de bubițe mici, vezicule cu aspect specific pentru herpes, la nivelul organelor genitale.
Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) și negii genitali – unele tulpini de HPV pot crește riscul de apariție a cancerului genital, în special a celui de col uterin. De aceea, pentru a evita infectarea și a reduce riscul de apariție a cancerului de col, se poate realiza vaccinul împotriva acelor tulpini de HPV aflate la risc pentru cancerul cervical.
Sifilis – infecția cu bacteria Treponema pallidum,care se transmite de cele mai multe ori prin contact sexual, dar și de la mama la bebeluș (prin placentă sau la naștere) și, uneori, prin transfuzii sau instrumentar medical nesterilizat.
Hepatitele – dintre tipurile de hepatite virale, cel mai frecvent se transmite prin contact sexual Hepatita B.
Infecțiile parazitare cu transmitere sexuală sunt reprezentate în special de tricomonaza (Trichomonas vaginalis) și pediculoza pubiană (păduchi pubieni)
Folosirea metodelor de contracepție potrivite ajută în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), dar și a unei eventuale sarcini nedorite. Prezervativul reprezintă cea mai bună metodă de protecție în calea ITS-urilor, însă, chiar și prin folosirea lui, există posibilitatea contactării unor boli, pentru că el nu acoperă chiar toate zonele care ar putea fi infectate. O cale eficientă de protecție o reprezintă relația monogamă, cu un singur partener, despre care se știe că este sănătos.
Foto articol: George Rudy/ shutterstock.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice