Glucidele au un rol important in functionarea organismului uman - creierul este, practic, exclusiv dependent de un aport constant de glucoza. Pentru a functiona normal, creierul unui adult are nevoie zilnic de 140 g de glucoza, ceea ce reprezinta pana la jumatate din totalul de glucide alimentare ingerate. Producatorii de bauturi racoritoare sunt responsabili si preocupati de bunastarea consumatorului. De exemplu in multe dintre bauturi zaharul este inlocuit cu fructoza care este o sursa de glucide preferata de organism datorita absorbtiei graduale.
Sucurile sunt bauturi care contin 100% suc de fructe sau legume, fara a avea alti ingredienti adaugati, cu exceptia uneori a unor minerale si vitamine permise in scopul fortificarii. Sucurile nu contin zahar sau alti indulcitori adaugati, ci numai cei proveniti in mod natural din fructe. Consumul sucurilor asigura o parte din necesarul zilnic de vitamine, saruri minerale si enzime.
Spre deosebire de sucuri, nectarul (Lat. „bautura zeilor”) este o bautura pe baza de suc de fructe sau legume cu o concentratie intre 25 si 99%, in procesul lui de fabricare fiind utilizate si alte adaosuri (arome, indulcitori).
Bauturile de tip sport si energizante sunt bauturi racoritoare functionale, recomandate pentru beneficiile lor specifice.
Bauturile de tip sport sunt destinate persoanelor care depun un efort fizic intens, deoarece contin minerale ce pot compensa sarurile pierdute prin transpiratie odata cu apa. Formula acestor bauturi a fost conceputa astfel incat sa compenseze rapid pierderea fluidelor si sarurilor minerale prin transpiratie, oferind concomitent o sursa instant de energie.
Ceaiurile reci (gata preparate) sunt bauturi racoritoare pe baza de extract de diferite tipuri de ceai, care sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant.
Pe de alta parte, bauturile energizante sunt o categorie de bauturi racoritoare, cu un continut sporit de cofeina si alte ingrediente energizante (taurina, guarana, gingseng). Bauturile racoritoare energizante nu sunt printre principalele surse de cofeina, care este continuta in principal de cafea, dar si de unele medicamente analgezice, de exemplu. Pe langa hidratare, bauturile energizante sunt recomandate si pentru efectul energizant (datorita continutului de zaharuri) si stimularea atentiei si vigilentei (de exemplu in timpul condusului prelungit). Revenind la un consum responsabil, nu cofeina in sine produce dependenta, ci frecventa de consum si cantitatea ingerata, iar aceasta tine de un mod de viata echilibrat.
Atat nutritionistii cat si reprezentantii producatorilor de bauturi racoritoare recomanda sa tineti cont de aceste informatii, abordand o dieta echilibrata, combinata cu activitate fizica constanta, atitudine care permite consumul oricareia dintre aceste categorii de bauturi racoritoare in mod regulat.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri