Ritmul alert al fiecărei zi, responsabilitățile parcă tot mai mari și tot mai multe te-au prins într-un cerc vicios în care poți simți că mai degrabă faci ce trebuie și nu neapărat ce vrei? Ca și când ai fi o frunză pe care o poartă vântul sau o barcă în derivă pe care o duc valurile. Este timpul să preiei controlul asupra vâslelor, să conduci barca acolo unde îți doreșți să ajungi și să reduci imprevizibilul din viața ta.
10 Pași simpli, dar importanți pentru a-ți recăpăta încrederea și a prelua controlul asupra vieții tale
Aceșți 10 pași te ajută să fii mai puternică, să ai mai mult control asupra alegerilor tale, să te simți mai independentă și mai împlinită. O bună gestionare asupra programului, organizarea acțiunilor și resurselor te ajută să câștigi mai mult timp pentru tine, să soluționezi mai repede și eficient problemele care îți generează grijile din fiecare zi și totodată îți permit să ai grijă de tine, să îți menții sănătatea și bunăstarea.
-
Buna gestionare a bugetului
Cheltuielile nu reflectă întotdeauna nevoile și dorințele noastre. Tocmai de aceea se întâmplă să cheltuim emoțional, să achiziționăm lucruri pe care le uităm în dulap, să aveam acea senzație că nu știm când și pe ce s-au dus banii. Gestionarea bugetului ne ajută să ne concentrăm asupra scopurilor noastre, să ne prioritizam necesitățile, să identificăm acele cheltuieli inutile și totodată ne ajută să ne dezvoltăm mai rapid, investind finanțele „rămase” în urma bunei organizări bugetare. Practic învățăm să utilizăm finanțele ca pe un instrument ce slujește scopurilor noastre.
Cele mai simple modalități de a gestiona bugetul în favoarea ta constau în utilizarea unor tabele care îți ilustrează cheltuielile, instalarea unor aplicații care au funcții mai complexe privind managementul bugetar, astfel încât poți seta și scopuri pentru viitorul apropiat sau îndepărtat. De exemplu poți plănui o vacanță, stabilești bugetul și tu decizi cât aloci din veniturile lunare pentru a-ți atinge scopul.
Atunci când știi ce îți doreșți să obții folosind finanțele și ai identificat cheltuielile inutile, vei avea o mai bună gestionare a bugetlui, ceea te te ajută să scapi de unele griji, să îți împlinești visurile, să investești în propria dezvoltare și să te bucuri de vacanțele la care ai visat.
-
Sănătatea intimă
Viața sexuală și sănătatea intimă reprezintă elemente importante când vorbim despre o bună calitate a vieții. Sexul și sexualitatea înseamnă mult mai mult decât actul în sine: afecțiune, dragoste, respect, căldură, împărtășire și legătura pe care o stabilim cu partenerul. Implicarea partenerilor în relația de cuplu necesită însă și asumarea responsabilității pentru viața și sănătatea intimă.
Sunt astfel și aspecte pe care le putem controla prin propriile noastre alegeri când vine vorba despre sănătatea intimă și fertilitate. Așadar, în zilele noastre, avem o gamă largă de produse contraceptive din care putem alege opțiunea cea mai potrivită pentru noi și pentru cuplu.
Planningul familial ne oferă informațiile și soluțiile de care avem nevoie pentru un mai bun control asupra propriei fertilități, incluzând informații despre contracepție, preconceptie, teste de sarcină etc.
Pentru femeile care își doresc un copil, specialiștii le pot usgera o „pregătire” pentru sarcină, urmând recomandările din preconceptie ce au ca scop minimalizarea riscurilor ce pot să apară în sarcină, atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru viitorul copil, astfel încât perioada de gestație sa fie frumoasă și ușoară.
Urmărirea perioadei fertile utilizând aplicații, teste sau calculatoare ce încadrează perioada fertilă și a ovulației poate reprezenta o practică ajutătoare pentru conceperea unui copil.
Atunci când sănătatea intimă reprezintă o prioritate în viața ta, monitorizarea perioadei menstruale devine importantă. Întârzierea menstruației ridică semne de întrebare cu privire la o posibilă sarcină.
Este important să știi că testele de sarcină îți pot oferi un răspuns prompt la una dintre întrebările ce vin cu cele mai mari emoții atunci când menstruația întârzie: „Sunt sau nu însărcinată?”
Surecheck este un test de sarcină disponibil în două variante (Shurecheck Cassette și Shurecheck Streamer), care poate fi realizat în orice moment al zilei și prezintă o acuratețe de 99%. Testele de sarcina Surecheck sunt special concepute pentru a fi precise, simple și ușor de utilizat. Poți afla care este prima zi de când poti realiza testul de sarcină urilizând acest calculator.
Mai mult decât atât, pentru a veni în ajutorul femeilor și a elimina problemele des întâlnite în realizarea testelor obișnuite de sarcină, Surecheck Streamer nu mai necesită pentru realizarea sa folosirea unui recipient pentru urină și a unei pipete. Acest test se realizează foarte simplu, putând fi utilizat oriunde te-ai afla.
-
Puterea de a alege
Amintește-ți în fiecare secundă a vieții tale că ai puterea de a alege. În fapt, faci alegeri în fiecare clipă, indiferent că ne referim la alegerea magazinului de la care îți faci cumpărăturile uzuale, la meniul pe care îl vei servi astăzi sau la cum îți vei bea cafeaua (simplă, îndulcită, cu lapte sau fără etc). Chiar și faptul de a nu alege nimic este în sine tot o alegere. Iată câtă putere de decizie avem, de fapt.
Și fiecare alegere îți influențează viața, poate deveni un obicei și poate contura, în esență, modul în care gândești.
Să fim atenți la alegerile noastre ne ajută să fim mai conștienți de ceea ce am putea greși, de ceea ce am putea deveni, dar mai ales conștienți de cât de mult ne trăim viața așa cum ne place cu adevărat.
-
Organizează eficient activitățile din zi pentru a câștiga mai mult timp
Te poți folosi de o agendă potrivită pentru tine, astfel încât să urmăreșți eficient taskurile pe care le ai de realizat în ziua respectivă, poți utiliza calendarul, funcțiile telefonului pentru a-ți reaminti anumite activități și orice consideri că îți este util.
Încearcă să nu lași pe mâine ce poți face azi, amânarea aduce griji în plus și stres suplimentar.
-
Nu neglija viața socială
Cultivarea relațiilor sociale este foarte importată pentru sănătatea noastră. Oamenii pot fi un bun medicament, iar persoanele sociabile sunt mai sănătoase decât cele singuratice, spun studiile. Relațiile sociale influențează sănătatea fizică și psihică atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Așadar, nu îți neglija prietenii și nu te teme să întâlneșți oameni noi. Cu toții avem multe de învățat de la cei din jurul nostru și ne simțim bine când petrecem timpul împreună cu aceștia.
Foto: gpointstudio/shutterstock.com-
Nu uita de timpul tău pentru răsfăț
Așa cum încercăm să avem grijă de psihicul nostru, de dezvoltarea noastră intelectuală, de nivelul de motivație și determinare, la fel e bine să avem grijă și de corp. „Mens sana în corpore sano” rămâne de actualitate până în zilele noastre. Cum am putea să ne simțim bine dacă nu ne place imaginea noastră sau dacă avem vreo suferință?
Așadar, nu neglija timpul pentru tine. Găsește soluții astfel încât măcar o dată pe săptămâna să te simți răsfățată, să te bucuri de un tratament spa de exeplu sau de o mască pentru ten, pentru păr.
Orice mic răsfăț ne ajută să ne simțim mai bine în pielea noastră, mai frumoși, mai încrezători în propriile forțe.
-
Direcționează-ți acțiunile și resursele pentru a-ți îndeplini visurile
Te-ai gândit ce ți-ar plăcea să realizezi în viitorul apropiat, de exemplu luna aceasta? Dar anul acesta? Ai identificat care sunt visurile tale? Dacă da, este timpul să realizezi o strategie, să conturezi pașii pe care ii ai de făcut pentru a ajunge la scopul propus.
Identificarea, conștientizarea, vizualizarea acestor etape îți vor oferi o perpectiva de ansamblu eficientă, pentru a ști cum să introduci toate acestea în progarmul tău zilnic. Cu pași mici ajungi departe.
-
Urmărește cei 4 cavaleri ai sănătății
Dacă suntem sănătoși și ne simțim bine, putem realiza foarte multe lucruri care să ne aducă mai multă împlinire și bunăstare în viață.
Așadar îți propunem să urmăreșți cei 4 cavaleri ai sănătății: activitatea fizică, hidratarea optimă, alimentația sănătoasă și rutina somnului. Sau altfel spus: consumă alimente sănătoase, bea suficientă apă, dormi minim 8 ore pe noapte și fă mișcare de câteva ori pe săptămâna.
-
Curajul de a spune „NU”
De câte ori ai răspuns cu „da” acolo unde, în sinea ta, ai fi strigat „nu”? Nu putem și nu este sănătos să acceptăm tot ce ni se propune sau să fim de acord de fiecare dată cu alții, poate din teama de a fi respinși ori marginalizați. Se spune că atragem în jurul noștri oameni în care ne oglindim. Persoanele lângă care te vei simți bine sunt cele care te acceptă așa cum ești. Așadar, dezvoltă-ți curajul de a spune „nu”, la fel și tehnicile de asertivitate.
-
Nu mai amâna
Amânarea este o capcană. Poți crede inițial că lăsând pe altă dată unele responsabilități câștigi timp acum, însă în esență urmările sunt: stare de îngrijorare pentru lucrurile netermiate, riscul de a uita complet de o rsponsabilitate și de a suporta consecințele, acumularea unui număr mare de activități care vor trebui rezolvate în timp prea scurt, deci în grabă, crescând riscul de a greși și așa mai departe.
Așadar încerca să nu cazi în această capcană.
Prin alegerile pe care le facem în fiecare zi, prin urmarea unor pași simpli, dar eficienți, îmbunătățim acele zone din viațanoastră care ne ajută să devenim mai împliniți, mai încrezători, mai fericiți.
Referințe:
Social Relationships and Health: A Flashpoint for Health Policy
Why Being Social is Good for You
10 Simple Ways To Manage Your Money Better
The importance of learning to say “no”
Sursa foto articol: Roman Samborskyi/ shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri