Gravidă a doua oară? Iată care sunt diferențele față de prima sarcină explicate de un medic ginecolog

IN ACEST ARTICOL:

Ești însărcinată cu al doilea copil? Felicitări! Acum că ai trecut deja printr-o sarcină, probabil că ai idee la ce să te aștepți. Cu toate acestea, este de înțeles să te întrebi ce ar putea fi diferit de data aceasta, mai ales că fiecare sarcină este unică. De asemenea, se spune că începând cu a doua, celelalte sarcini sunt mai ușoare față de prima. Este adevărat?

La această întrebare ne răspunde dr. Silviu Iștoc, șef de sectie obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, explicându-ne care sunt diferențele între prima și a doua sarcină.

Diferențele fizice

Din punct de vedere fizic, vei descoperi că experimentezi o mulțime de senzații de mișcare și extindere cu aproximativ o lună mai devreme decât în ​​prima sarcină. Acest lucru se întâmplă pentru că uterul și ligamentele de susținere s-au întins înainte, dar și pentru că ești mai conștientă de ceea ce simți.

„Fiecare sarcină este unică și necesită același nivel de îngrijire. Aceasta înseamnă că va trebui să mergi la controalele prenatale cu aceeași frecvență pe care ai făcut-o în sarcina anterioară. Vei avea de făcut aceleași analize de bază pe care le-ai avut în prima sarcină. Dacă ai avut complicații în prima sarcină, este posibil să fie nevoie de o monitorizare sporită într-o a doua sarcină. Un exemplu ar fi dacă ai dezvoltat diabet gestațional în prima sarcină, este posibil să ai nevoie de o monitorizare mai accentuată sau mai devreme în a doua sarcină” afirmă dr. Silviu Iștoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Zâmbete de 1 Aprilie: Cele mai haioase mesaje pentru Ziua Păcălelilor 9 metode creative de a-ți crea amintiri de neuitat în timpul sarcinii Morfologii gratuite de second opinion pentru gravide

De asemenea, este mai probabil să ai și contracții Braxton-Hicks mai frecvente și posibil mai dureroase, mai ales spre sfârșitul sarcinii.

În plus, mușchii abdominali slăbiți nu pot susține un bebeluș la fel de bine ca înainte, așa că fătul se deplasează mai jos în abdomen. Aspectul pozitiv este că, probabil, vei respira mai ușor și vei manca mai confortabil decat în prima sarcina. Dezavantajul? Poți suferi de urinare frecventă și disconfort pelvin din cauza presiunii suplimentare asupra vezicii urinare și a zonei pelvine.

Diferențele emoționale și mentale

Odată cu prima sarcină, probabil că ai consumat multă energie mentală și emoțională pregătindu-te pentru nașterea copilului tău. Acum că ai trecut deja prin această experiență, s-ar putea să te simți mai puțin emoțională în această sarcină. Este o reacție normală și nu este în niciun caz un indiciu că vei iubi mai puțin acest copil.

5 lucruri pe care ginecologii ar vrea ca fiecare gravidă să le facă în timpul sarcinii Simptome alarmante în sarcină – semne care te trimit la medic Află totul despre sarcina toxică direct de la doctorul ginecolog

Travaliul

Nu este un lucru universal valabil, dar este posibil ca fiecare etapă a travaliului să fie mai scurtă de data aceasta. Femeile care sunt la primul copil pot petrece până la 20 de ore în stadiul incipient al travaliului – când colul uterin se dilată la 6 centimetri – comparativ cu 14 ore la femeile care au mai născut un copil. Faza activă a travaliului, când colul uterin se dilată de la 6 la 10 centimetri, tinde, de asemenea, să fie mai rapidă la mamele care nasc a doua oară.

Etapele de tranziție și de împingere ale travaliului (care apar din momentul în care colul uterin este complet dilatat până la momentul nașterii bebelușului) progresează, de obicei, mult mai repede pentru femeile care au trecut prin asta înainte, durând 3 până la 4 ore în prima sarcină în comparație cu 2 până la 3 ore în cazul mamelor cu doi copii. De asemenea, este mai puțin probabil să ai o ruptură perineală sau o epiziotomie decât o proaspătă mămică – și mai puțin probabil să ai nevoie de o cezariană.

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide Sarcina și bolile de inimă și vase Primartistică și Artă - Ediția 2024 a Conferinței de Primartistică, susținută de Prof. Prs. Carmen Sturza

De asemenea, ai putea intra în travaliu puțin mai devreme decât prima dată. Cercetările sugerează că sarcinile durează în medie cu două zile mai puțin la femeile care au avut un copil înainte față de cele care nu au născut niciodată.

Fiecare sarcină este diferită, însă bucuria adusă este similară. Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

Foto fr si main: Nastyaofly /Shutterstock

4-8 noiembrie, Săptămâna Europeană de conștientizare a Virusului Sincițial Respirator (VSR) Rubeola în sarcină Semne că ești însărcinată - primele simptome de sarcină

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri