Igiena orală implică urmarea a unor pași esențiali printre care cei mai importanți sunt curățarea dinților și cavității bucale.
Spălatul pe dinți este un eveniment important și responsabil. Dar nu este suficient doar să vă spălații pe dinți, trebuie să o faceți într-un mod corect pentru ai menține sănătoși. De asemenea, este important să acordați atenție nu numai dinților, ci și stării și „semnalelor” corpului în ansamblu.
Cum să te speli corect pe dinți? De câte ori trebuie să te speli pe dinți?
Cel mai bine este să aveți grijă de dinții dvs. după fiecare masă. Curățați dinții dimineața și seara înainte de culcare. După ce ați mâncat în timpul zilei, ar trebui să vă clătiți gura cel puțin cu apă curată. Același lucru trebuie făcut după o ceașcă de ceai sau cafea. În general, cel mai bine este să contactați medicul stomatolog pentru crearea unei metode personalizate de îngrijire a dinților. El evaluează starea smalțului și a gingiilor (dacă sunt inflamate) și, de asemenea, verifică dacă există zone problematice.
Pentru un periaj dentar coret, aveți nevoie să urmați câțiva pași:
- Spălați dinții timp de 3-4 minute;
- Folosiți o cantitate mica de pasta de dinți, cât un bob de mazăre;
- Așezați periuța de dinți la 45 de grade față de suprafața verticală a dinților și periați dinții prin mișcări verticale, dinspre gingie spre vârful limbii. Începeți cu dinții din față și continuați cu mișcări repetate spre măsele;
- curățați toate suprafețele exterioare ale dinților;
- periați limba, pentru a elimina agenții patogeni din gură.
Dacă aveți copii și la ei începe procesul de erupție treptată a dinților, se pune firesc întrebarea: când ar trebui să începeți spălarea pe dinții la copilului dvs.? Undeva de la 10 luni sau de la 1 an puteți incepe deja. Pentru copii, au fost dezvoltate o varietate mare de perii până la aparate de spălat dinții. Dacă aveți îndoieli cu privire la cum să spălați corect dinții copiilor dvs. și care este cea mai bună modalitate de a face acest lucru, contactați medicul stomatolog. În plus, efectuarea vizitelor la dentist, începând cu varsta de 1 an, va fi tocmai la timp.
Cum am menționat anterior, pentru o igienă corectă a cavității bucale, nu este suficient să vă limitați la un periaj dentar frecvent, utilizând cele mai bune soluții pe care le aveți la îndemână. Pentru o dantură sănătoasă, este indicat să folosiți și alte produse de igienă bucală, iar în această categorie intră apa de gură și mijloacele de igienizare interdentară precum ața interdentară, dușurile sau irigatoarele orale. Ața dentară vă ajuta să scapați de resturile alimentare rămase între dinți sau în zonele greu accesibile în timpul periajului. Acelasi rezultat, dar cu efort mult mai mic și fără risc de rănire a gingiilor se poate obține cu un irigator oral
Pe când apa de gură, conține substanțe care neutralizează bacteriile și contribuie la prevenirea apariției tartrului dentar sau a altor afecțiuni frecvente, cum este cazul gingivitei
Cum se folosește apa de gură?
Indiferent de apa de gură pentru care optați, este important de reținut că utilizarea ei vine în completarea igienei orale corespunzătoare. Apoi, citiți cu atenție etichetele produselor pentru care ați optat, pentru a vedea doza recomandată și frecvența utilizării. Este recomandabil să țineți cont de câteva sfaturi utile, cum ar fi:
- clătiți, respectând indicațiile medicului sau pe cele din prospect;
- folosiți apa de gură după periajul dentar;
- nu diluați apa de gură;
- folosiți capacul recipientului, pentru ca el vă indică cantitatea optimă a apei de gură;
- nu consumați alimente sau lichide o ora după utilizarea apei de gură.
Folosirea apei de gură vine ca o completare a rutinei pentru o buna igienă orală. Alegerea ei depinde de nevoile dvs. și este bine să vă informați corect înainte de utilizarea ei. Rețineți că este important să mergeți la medicul stomatolog și să țineți cont de recomandările acestuia.
Cum să alegi cea mai bună apă de gură?
Criteriul de bază de care ar trebui să țineți cont atunci când alegeți apa de gură este starea de sănătate generală a cavității bucale. Este important să apelați la recomandările medicului stomatolog, pentru a avea siguranța că apa de gură este aleasă conform nevoilor dvs. În următoarele scopuri este utilizată apa de gură:
- reducerea respirației urât mirositoare;
- diminuarea senzației de gură uscată;
- limitarea afecțiunilor gingiei sau controlul plăcii bacteriene etc.
Platfomele online oferă o varietate mare de apă de gură potrivite necesităților dvs.
Concluzii
Igiena corectă a cavității bucale, ne poate scăpa de multe probleme dentare, așa că este important să acordați o importanță deosebită acestui aspect.
Pe lângă acesta, nu trebuie să neglijăm vizitele la cabinetul stomatologic. Pentru a depista orice carie în faza incipientă sau orice altă afecțiune dentară, ideal ar fi să mergeți la medicul stomatolog o data la 6 luni, pentru un control de rutină.
Foto: Rido /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară