Conf. dr. Carmen Giuglea
Medic primar Chirurgie plastică, Estetică și Microchirurgie reconstructivă
Din păcate, societatea modernă este eminamente o societate de consum, în care suntem agresati zilnic pe de o parte de imagini ale perfecțiunii corpului uman, pe de altă parte de calitățile excepționale ale diverselor produse alimentare, gen fast food, pe care suntem îndemnați să le consumam. Grea dilemă pentru bietul consumator de publicitate.
Viață trepidantă pe care o ducem, alergând într-una să muncim, ne conduce de cele mai multe ori spre niste comportamente alimentare nesănătoase asociate cu sedentarism, urmate adesea de apariția obezității.
În lupta cu kilogramele în plus, care se asociază de cele mai multe ori și cu diabet sau hipertensiune, pacienții încearcă diferite tipuri de diete, iar atunci când ele eșuează, unii ajung să se adreseze chirurgului bariatric.
Operația cea mai efectuată în chirurgia bariatrică este așa numitul gastric sleeve, în care se îndepărtează mare parte din stomacul pacientului. Rezultatele sunt în general foarte bune, pacienții reușesc să slăbească multe kg relativ repede, vorbim în general de zeci de kg.
Problema este că slăbirea excesivă în greutate va impacta asupra aspectului corpului pacientului, în general apărând surplus masiv de piele atât la nivelul abdomenului, feselor, sânilor, coapselor și brațelor. Aspectul inestetic al corpului este însoțit deseori și de probleme tegumentare (dermite, ulcerații) determinate de umiditarea din pliurile respective și de discomfort în efectuarea de activități zilnice sau sportive. Într-un cuvânt, o problema de sănătate (obezitatea) s-a transformat într-o alta problema, neștiută de marea majoritate a oamenilor, ascunsă în intimitate de fiecare pacient în parte. Unii se împacă cu ideea, alții doresc să facă ceva pentru ei (daca și pot, bineînțeles), pentru recâștigarea armoniei corporale și a încrederii în sine.
În acest moment intervine în joc chirurgul plastician, cel care poate realiza remodelarea corporală a pacientului cu surplus de piele după pierderile masive în greutate. Această remodelare presupune realizarea de corecții seriate, dar în același timp grupate, astfel încât din 2 mari intervenții chirurgicale să se poată corecta aspectul celor 5 zone afectate în general.
Chirurgul plastician postbariatric trebuie să fie un chirurg cu experiență și care să aibă la dispoziție o echipă formată, antrenată, pentru că această chirurgie este o chirurgie destul de dificilă, supusă unor posibile complicații, iar pacienții postbariatrici sunt niste pacienți cu o biologie fragilă, cu anumite carențe determinate de operația pe stomac, pacienți cu o piele cu niste caracteristici speciale, aproape lipsită de elasticitate.
Chirurgul plastician va discuta în primul rând cu pacientul care-i solicită ajutorul, pe larg, despre ceea ce se poate face, cum este cel mai corect să fie făcut, ce probleme pot apărea, după care, de comun acord, că o echipă, hotărăsc un plan de tratament.
Trebuie luate în considerare atât gruparea intervențiilor (de preferat se începe cu zona etajului mijlociu a corpului, respetiv abdomen și fese, asociate uneori și cu brațe, în timpul 2 rămânând a fi corectate sănii și coapsele), cât și programarea lor în timp. Acest lucru este important pentru că recuperarea postoperatorie presupune un repaus relativ de aproape 2-3 saptamani, pe care pacientul activ trebuie să și-l planifice din vreme.
Intervențiile se fac sub anestezie generală, după un bilanț biologic și sistemic atent al pacientului, pentru a diminua considerabil riscurile intervențiilor.
Rezultatele finale aduc niste îmbunătățiri semnificative ale aspectului conturului corporal, dar gradul de satisfacție al pacienților depinde în mare măsură de acceptarea cicatricilor și de capacitatea de a avea niste așteptări realiste. De aceea este foarte importantă discuția onestă inițială, în care să încercam să ne convingem că pacientul a înțeles ce urmează să i se întâmple.
În concluzie, chirurgia postbariatrică este o chirurgie reconstructivă a conturului corporal al pacienților care au slăbit mult în greutate, este o chirurgie dificila, atât pentru chirurg, cât și pentru pacient, dar ale carei rezultate încântă și surprind de cele mai multe ori pe cei care pot aprecia aspectul inițial și rezultatul postoperator. Încrederea în chirurg și comunicarea cu acesta sunt cheia obținerii unui rezulatat bun sau foarte bun, care să mulțumească mai ales pacientul, dar și “sculptorul”. De asemenea, reprezintă o foarte bună motivație pentru menținerea greutății, după tot efortul depus de pacient.
Foto fr si main: Artemida-psy /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri