IN ACEST ARTICOL:

Indiferent de domeniul în care activeză, studiile au arătat că peste 80%  dintre adulții nu fac suficientă activitate fizică, în ciuda beneficiilor dovedite, cum ar fi reducerea riscului de apariție a unor boli cronice, precum și îmbunătățirea sănătății osoase, a funcției cognitive, a controlului greutății și a calității vieții. Așadar mai mult de jumătate dintre adulți suferă de una sau mai multe boli cronice. Vestea bună este că activitatea fizică regulată poate ajuta la prevenirea și ameliorarea multor afecțiuni cronice.

Multe persoane însă, nu acordă o atenție deosebită problemelor fizice legate de postură și durerile cu care se confruntă zilnic. Mai mult, lipsa timpului, programul încărcat fac de cele mai multe ori ca mișcarea și a activitatea fizică să fie puse pe ultimul loc. Indiferent de barierele care vă împiedică să vă bucurați de numeroasele beneficii importante pentru sănătate ale activității fizice, există o soluție extrem de benefică și ușor de pus în practică, numită kinetoterapie. Specialiștii kinetoterapeuții sunt cei mai în măsură să creeze un program sigur și eficient pentru a vă pune în mișcare.

Kinetoterapia poate fi definită drept un mijloc de recuperare fizică cu obiective precum diminuarea sau dispariția durerii, reînvățarea anumitor tipare de mișcare sau redobândirea funcționalității corpului. Din păcate o mare parte dintre noi apelează la kinetoterapie abia atunci când durerea nu mai poate fi suportată, însă ideal ar fi să luăm în considerare un consult de la începutul primelor simptome, pentru că recuperarea să fie cât mai adecvată din punct de vedere al timpului și eficienței.”, explică Gabriela Tudose, kinetoterapeut în cadrul centrului medical Superfit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Entorsa de gleznă, entorsa de genunchi și entorsa de pumn: Cauza, simptome și tratament Ce provoacă durerile de spate și cum le putem remedia? Primăvara și provocările ei pentru sănătate: 5 aspecte la care să fii atentă

Kinetoterapeuții pot oferi tratament suplimentar pentru o mare varietate de afecțiuni medicale, în funcție de specialitatea lor. Deși este posibil că terapeuții fizici să nu trateze în mod direct și independent afecțiunile medicale, altele decât afecțiunile musculo-scheletice, ei lucrează pentru a optimiza recuperarea sau pentru a educa o persoană cu privire la modul de optimizare a tiparelor de mișcare.

„În primul rând, kinetoterapia poate preveni agravarea unor patologii existente, poate corecta diferențe globale ce pot duce la apariția accidentărilor în cazul sportivilor sau ne poate menține sănătoși pe termen lung, lucrul cu un cadru medical fiind superior unui antrenament efectuat pe cont propriu. În cazul unei anumite patologii, recuperarea medicală este singura modalitate prin care ne putem ”repara”, alte tipuri de terapie fiind insuficiente, un bun exemplu ar fi masajul pentru durerile de spate. Numărul de ședințe vă fi individualizat în funcție de problemă și caracteristicile pacientului, de la un minim de 5-8 ședințe și până la câteva luni de zile, depinzând de tipul de țesuturi implicate. În cadrul centrului Superfit programele de kinetoterapie se diferențiază prin: adaptarea obiectivelor; exerciții create special pentru fiecare persoană în parte; se lucrează 1 la 1; fiecare pacient este îngrijit de către un terapeut; programul este ajustat periodic de kinetoterapeut, ținând cont de feedback-ul fiecăruia; se pot face consultaţii de recuperare cu medic specialist, iar la începutul și sfârșitul fiecărui program fiecare pacient beneficiază gratuit o scanare 3D.”, recomandă kinetoterapeutul.

Ziua Mondială a Fizioterapiei 2024 Conștientizarea, prevenirea și tratarea Durerilor Lombare prin programe de educație oferite gratuit românilor

În funcție de motivul tratamentului, beneficiile kinetoterapiei pot include: gestionarea durerii cu nevoie redusă de analgezice; evitarea intervențiilor chirurgicale; îmbunătățirea mobilității și mișcării; recuperare după leziuni sau traumatisme; recuperarea după un accident vascular cerebral sau paralizie; echilibru îmbunătățit; managementul problemelor medicale legate de vârstă.

„Principalul beneficiu este menținerea unei stări optime de sănătate și a unei stări generale de bine, prin imbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare. De asemenea, se reduc riscurile de accidentare, datorită unei mobilități și flexibilități ameliorate. Kinetoterapie permiterea recuperarea rapidă după accidente sau alte evenimente traumatice. Nu în ultimul rând, contribuie la creșterea performanțelor fizice, îmbunătățirea tonusului muscular, creșterea forței musculare, corectarea deviațiilor aparatului locomotor.”, explică Șerban Damian, medic nutriționist sportiv și manager al centrului medical Superfit.

Un kinetoterapeut ajută la identificarea unui plan de activitate fizică sigur și eficient pentru vârsta și abilitățile fiecărei persoane, plan care să abordeze temerile și să ajute la atingerea obiectivelor. Un terapeut sportiv poate ajuta un atlet să-și maximizeze performanța prin întărirea anumitor părți ale corpului și prin utilizarea mușchilor în moduri noi, în timp de un terapeut fizic poate ajuta persoanele în funcție de nevoie specifice istoricului lor medical personal prin a oferi un plan de tratament personalizat.

„Kinetoterapia este de mai multe feluri și poate fi folosită în scop profilactic (lucru puțîn cunoscut la noi în țară), kinetoterapie de recuperare sau pediatrică. În funcție de diagnosticul pacientului, imagistica medicală ne poate ajuta pentru confirmarea unor posibile complicații sau degenerări ale articulațiilor spre exemplu, lucru care ne îngreunează recuperarea dacă nu suntem conștienți de acest aspect, un plus fiind și eficientizarea programului, rezultatele neîncetând să apară la timp. Dacă vorbim despre recuperarea medicală propriu-zisă, acest lucru se individualizează conform cu starea și caracteristicile pacientului. Putem începe recuperarea doar cu greutatea corporală și se ajunge la folosirea greutăților/aparatelor sau le putem combina de la bun început. Un specialist în domeniu este superior lucrului individual, vede în ansamblu problemele pacientului, le poate individualiza și modifica pe parcurs, le poate ține sub control și schimba la momentul potrivit. Niciodată ce va funcționa pe corpul meu, nu neapărat va funcționa și pe al tău, chiar dacă părem asemănători.”, recomandă Gabriela Tudose, kinetoterapeut în cadrul centrului medical Superfit.

Kinetoterapia poate fi extrem de benefică pentru toate persoanele, indiferent dacă au sau nu probleme de sănătate, se confruntă cu anumite leziuni, dizabilități sau alte afecțiuni de sănătate. „Și o persoană sănătoasă poate face kinetoterapie, punând accentul pe îmbunătățirea anumitor caracteristici, nu neapărat pe corectarea unor probleme. De exemplu, se poate lucra pe creșterea mobilității anumitor articulații sau pe creșterea forței în anumite segmente ale corpului. Nu în ultimul rând, kinetoterapia poate fi folosită pentru a preveni anumite afecțiuni, cum ar fi spondiloză cervicală, atât de frecventă în cazul celor cu muncă de birou.”, explică medicul Șerban Damian.

Niciodată nu este prea târziu pentru a ne mișcă. Potrivit unui studiu*, activitatea fizică la orice vârstă are numeroase beneficii. Pe lângă o durată de viață crescută, adăugarea activității fizice în rutina zilnică poate ajută la gestionarea stresul, îmbunătatirea memoriei și funcției creierului, evitarea bolilor cronice, scăderea anxietății, ajută la un somn mai bun și la gestionarea greutății. Cercetările arată că exercițiile fizice măresc nivelul de energie. Activitatea fizică ajută la furnizarea de oxigen și nutrienți către țesuturile și sistemul vascular, iar alte funcții ale corpului funcționează mai eficient. Toate acestea cresc energia și duc la o stare de bine mai bună.

Pe lângă beneficiile medicale dovedite, kinetoterapia ne poate ajuta și în procesul de slăbire. „Poate avea o oarecare contribuție, totuși consumul caloric în cadrul ședințelor de kinetoterapie este destul de redus, deoarece de obicei mișcările se fac într-un ritm mai lent, controlat. Totuși este o formă de mișcare, așa că putem spune că ar există o mică contribuție la procesul de scădere în greutate.”

Mișcarea este esențială pentru sănătatea unei persoane, calitatea vieții și independență. Pentru unii oameni, durerea face că mișcarea să fie o provocare. Durerea este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii au nevoie de kinetoterapie. Pe lângă elaborarea unui plan de activitate fizică în funcție de nevoie specifice, provocările și obiectivelor fiecăruia, un kinetoterapeut vă poate ajuta să vă mișcați mai bine și să vă gestionați în siguranță durerea. „La noi în clinică avem de obicei patologie posttraumatică și cel mai frecvent în urma unor evenimente sportive, cum ar fi leziuni la nivelul genunchilor sau gleznelor, probleme musculare și tendinoase, recuperare după fracturi și entorse, dar și corectarea anumitor vicii de postură, așa cum ar fi scolioza sau cifoza. Ne concentrăm pe recuperarea pacienților, dar și pe îmbunătățirea performanțelor astfel încât aceștia să se poată reîntoarce la activitatea sportivă și să progreseze permanent. La Superfit fiecare pacient are parte de o evaluare funcțională inițială, un program personalizat de kinetoterapie și o evaluare funcțională finală, pentru a vedea rezultatele și progresul său. Programele de kinetoterapie sunt special create în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, de vârstă, constituție și tipul de activitate și vor fi atent supravegheate în permanență de către un kinetoterapeut. Mai mult la începutul și sfârșitul fiecărui program fiecare pacient beneficiază gratuit o scanare 3D.”, explică medicul Șerban Damian.

Activitatea potrivită pentru fiecare depinde de vârsta, abilități și obiectivele. Dacă vă faceți griji din orice motiv că activitatea fizică pe care urmează să o faceți este nesigură, contactați un specialist înainte de a începe. Kinetoterapeuții sunt experți în mișcare. După o evaluare, un kinetoterapeut vă poate ajuta să găsiti durata și tipul potrivit de activitate fizică pentru a vă îmbunătăți rezistența, sănătatea generală și calitatea vieții prin îngrijire practică și mișcare prescrisă.

*Sursă: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30848809/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri