Cancerul a devenit marea spaima contemporana, in zilele noastre parand ca aproape orice poate cauza cancer. Probabil din dorinta de a proteja, de a preveni sau poate pur si simplu datorita unor informatii gresite au luat nastere mai multe mituri pe seama acestei maladii. Iata o lista cu cele mai frecvente mituri care trec pe la urechile pacientilor si implicit ale medicilor.
Cancerul nu doare
Este dificil sa facem o legatura intre cancer si durere. Adesea in stadii incipiente cancerul nu doare, dar odata cu avansarea bolii jena si durerea incep sa apara, crescand in intensitate. Spre exemplu, o patologie canceroasa mamara incipenta nu este dureroasa, dar s-ar putea palpa, insa daca aceasta patologie este avansata femeia poate suferi dureri cumplite. Insa, mergant pe principiul ca nu doare cancerul, ati putea neglija o boala dureroasa sperand “sa treaca”.
Cancerul “se ia”
Adesea multe persoane manifesta o repulsie fata de pacientii cu boli canceroase, ca si cum aceasta maladie ar fi contagioasa. In esenta cancerul nu “se ia”, mai mult se face, avand la baza gama larga de factori favorizanti si declansatori care adesea actioneaza simultan determinand aparitia maladiei, conform expresiei “nicio catastrofa nu are o singura cauza”. Deasemenea nu este obligatoriu ca o persoana sa dezvolte boala canceroasa daca aceasta a existat la alti membrii ai familiei. Sunt intr-adevar unele cancere care ar avea si un factor genetic la baza, cum s-a vazut in cazul cancerului de colon, insa nu este obligatoriu ca urmasii sa dobandeasca boala daca au un stil de viata sanatos, se odihnesc suficient si fac sport.
Toti pacientii cu acelasi tip de cancer trebuie sa urmeze acelasi tratament
Fiecare organism este unic. O celula tumorala poate fi de fapt orice celula care a inceput sa functioneze intr-un mod gresit. Medicii au incercat sa orienteze si grupeze tumorile in anumite categorii, insa chiar si tumorile din aceeasi categorie sunt diferite si intotdeauna legate de statutul medical personal al pacientului. O expresie celebra spune ca “nu exista boli, exista bolnavi”, astfel ca pentru aceeasi categorie de boala exista o sumedenie de bolnavi care trebuie taratati individual.
Cancerul nu are leac
Din fericire, daca este depistat in stadiu precoce, la inceputul evolutiei sale sau in stadiul cand este inca benign, cancerul poate fi vindecat prin diverse interventii. Acesta este si motivul pentru care se tot insista pe ideea ca fiecare individ sa-si faca anual analizele de sange si macar o ecografie abdomino-pelvina, o electrocardiograma si testul Babes-Papanicolau daca respectiva persoana este femeie.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri