Hipermetropia este o afecțiune comună, care este des întâlnită în rândul adulților, dar care poate fi prezentă și la copii și bebeluși [1].
Întrucât această tulburare de vedere poate să apară oricui, indiferent de vârstă sau sex, află în continuare mai multe informații despre hipermetropie, pentru a fi mai bine informat despre simptomele ei și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție.
Cum se manifestă hipermetropia
Semnele și simptomele acestei probleme de vedere pot varia de la un individ la altul. În unele cazuri, persoana afectată poate prezenta dificultate asociată cu focalizarea obiectelor apropiate, în timp ce alta poate prezenta probleme cu vederea la orice distanță.
Dacă suferi de hipermetropie, atunci poți prezenta următoarele simptome:
- vederea încețoșată a obiectelor apropiate;
- nevoia de încruntare sau "strângere a ochilor" pentru a vedea mai clar;
- ochi obosiți sau suprasolicitați după anumite activități cum ar fi cititul;
- prezența durerilor de cap.
În cazul copiilor, hipermetropia poate fi lipsită de simptome în stadiile incipiente, însă poate evolua spre probleme mai severe, dacă este lăsată netratată [2].
Cauzele hipermetropiei
Această problemă apare atunci lumina este focalizată în spatele retinei și nu la nivelul acesteia. Cauzele hipermetropiei care pot duce la această problemă sunt:
- anatomia ochiului;
- cornee plată;
- cristalin sau lentilă care nu poate focaliza corespunzător.
Alți factori care pot cauza această problemă sunt diabetul, tumori la nivelul ochilor, înaintarea în vârstă și anumiți factori genetici [2].
Cum poate fi corectată hipermetropia
Ochelarii de vedere și lentilele de contact reprezintă metoda cea mai comună pentru corectarea problemelor de refracție, printre care și hipermetropia.
Persoanele tinere care suferă de hipermetorpie ușoară, nu prezintă de obicei probleme severe. Atunci când există însă simptome evidente, aceștia pot purta ochelari în timpul cititului sau în timpul folosirii calculatorului.
Atunci când hipermetropia este mult mai severă, iar persoana afectată trebuie să depună efort considerabil pentru a focaliza obiectele, purtarea ochelarilor poate fi necesară pe o perioadă mai îndelungată.
În funcție de preferință și de stilul de viață, medicul va putea recomanda fie ochelari de vedere, fie lentile de contact, ambele având însă rolul de corectare a hipermetropiei [3].
Dacă nu vrei să porți lentile sau ochelari de vedere, atunci medicul poate recomanda o anumită operație cu laser la ochi, care are ca obiectiv schimbarea corneei și a felului în care lumina pătrunde în ochi.
Chiar dacă există mai multe opțiuni de corectare a vederii, trebuie luate în considerare toate avantajele și dezavantajele existente. În general însă, ochelarii de vedere reprezintă opțiunea cea mai simplă și mai sigură de tratament, deoarece lentilele de contact și operația cu laser pot prezenta anumite riscuri de complicații și nu sunt disponibile de obicei copiilor [1].
Importanța testelor regulate
Este recomandat ca cei mici să efectueze regulat teste de ochi specifice, pentru a putea detecta din timp orice potențială schimbare. Chiar dacă majoritatea problemelor oculare prezente în copilărie pot fi corectate, ele pot deveni însă permanente dacă nu primesc tratamentul corespunzător [2].
În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va menționa frecvența testelor de rutină. Chiar dacă efectuarea unui test ocular la fiecare 2 ani pare a fi sugestia cea mai comună, poți opta pentru o consultație de specialitate de fiecare dată când prezinți simptome sau schimbări îngrijorătoare [1].
Având în vedere că hipermetropia reduce calitatea vieții, discută cât mai curând posibil cu un medic specialist dacă prezinți simptome asociate cu această problemă sau orice abateri de la normal!
Referințe:
- NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/long-sightedness/. Data accesării: 26.11.2022
- “Long-Sightedness.” Healthily, Healthily, www.livehealthily.com/health-library/conditions/long-sightedness. Data accesării: 26.11.2022
- Department of Health & Human Services. “Eyes – Long-Sightedness.” Better Health Channel, Department of Health & Human Services, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/eyes-long-sightedness. Data accesării: 26.11.2022
Sursa foto: Shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri