Ochii sănătoși pot vedea clar și la distanță, și de aproape. În timp, oamenii au dezvoltat un viciu de vedere la distanță, care poartă numele de miopie. Pacienții diagnosticați cu această afecțiune văd bine de aproape, însă nu pot distinge ceea ce se află la distanță. De aceea, au tendința să apropie obiectele sau să își strângă ochii în încercarea de a vedea mai clar.
Care sunt factorii care declanșează miopia?
În cazul ochiului miopic, globul ocular nu este perfect rotund ci are o formă alungită. Această formă turtită, practic, determină formarea punctului de focus în fața retinei, determinând viciul de refracție care nu permite distingerea obiectelor aflate la distanță. Un ochi sănătos, cu un glob ocular perfect rotund, va întâlni punctul de focus ale razelor de lumină care traversează cristalinul exact pe retină, imaginea obiectelor fiind percepute clar.
Având la bază o imperfecțiune a fiziologiei ochiului, din naștere, miopia este ereditară în cele mai multe cazuri. Studiile arată ca din părinți miopi există 89% șanse să se nască un copil cu aceeași problemă de vedere. De aici, putem concluziona că sănătatea vederii noastre își pune amprenta asupra geneticii viitoarelor generații.
Miopia la copii
Miopia este diagnosticată în copilărie. Semne precum oboseala, mijitul ochilor, lăcrimatul și frecatul la ochi trebuie să ne trimită cât mai curând la un consult de specialitate.
La adulți, miopia poate fi corectată chirurgical. La copii, în schimb, această opțiune nu este valabilă, atâta timp cât se află în proces de creștere.
Pentru că miopia este o malformație congenitală, ea se va agrava pe măsură ce copilul crește și ochiul se dezvoltă în această direcție greșită. De aceea, conduita terapeutică se bazează pe minimizarea efectelor colaterale ale miopiei și pe corectarea vederii.
Managementul miopiei
Managementul sau controlul miopiei presupune practic efortul de a ține pe loc miopia și de a o opri din evoluție în perioada de creștere a copiilor.
Așadar, tratamentul optim al miopiei propus de medicina modernă urmărește două direcții:
- Corectarea vederii la distanță;
- Încetinirea/stoparea progresiei miopiei.
Aceste două obiective pot fi realizate, din fericire, prin simpla purtare a unor lentile speciale, incorporabile oricărui tip de ochelari, tehnologie inovatoare marca HOYA – lentilele MiYOSMART.
O tehnologie care privește generațiile următoare
Revenind la factorii de risc ai miopie, de-a lungul anilor a putut fi observat faptul că miopia crește în incidență odată cu evoluția societății, în special în zonele urbane, dezvoltate, unde oamenii au privilegiul unei vieți mai comode, la un click distanță de orice își doresc.
Astfel, pe lângă factorii genetici care reprezintă în continuare principalul factor de risc, expunerea prelungită la ecranele electronice dar și la orice sursă de lumină artificială, constituie factori de risc importanți ai dezvoltării miopiei.
De aceea, specialiștii recomandă o igienă a vederii care neapărat trebuie transmisă copiilor noștri. Un minimum de două ore pe zi petrecute în aer liber, acolo unde ochii au contact numai cu lumina soarelui contribuie semnificativ la sănătatea vederii fiecăruia dintre noi. O rutină care de altfel poate aduce nenumărate beneficii pe termen lung, asupra întregului corp dar și asupra psihicului, în lumina unui timp de calitate petrecut alături de cei mici.
Inovația în controlul miopiei
Noutatea în materie de tehnologie poartă numele de Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), și a fost dezvoltată de HOYA în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong. Aceasta face obiectul mecanismului de funcționare a lentilelor MiYOSMART, care astfel reușesc să corecteze viciul de refracție pe întreaga lor suprafață, prin alternarea zonei de focalizare cu cea de defocalizare.
În acest fel, imaginea este redată clar, și simultan este încetinită și progresia miopiei cu aproximativ 60%, în unele cazuri (aproximativ 21,5%) fiind definitiv oprită din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)
Educația și informarea, cea mai puternică formă de conștientizare
Inovația nu este suficientă atâta vreme cât nu este aplicată acolo unde este cazul. Schimbarea vine numai atunci când problema este conștientizată pe deplin, procesul venind apoi în consecință, pentru a închide cercul unei nevoie reale ale societății.
Conștientizarea este fără doar și poate o formă de educație, fără de care evoluția nu ar fi posibilă. Miopia este o cauză pentru care societatea modernă va fi determinată să militeze, pentru ca viitorul noilor generații să poată fi privit și văzut clar.
Cu o prezență de peste 80 de ani pe piața dispozitivelor medicale de optometrie, HOYA Lens Care a investit în inovație, conștientizare și educație aducând plus valoare în sănătatea vederii a peste 52 de țări.
Sănătatea este o misiune și o promisiune pentru mai bine, viziune susținută și de HOYA Lens România unde din anul 2013 își dedică atenția către furnizarea produselor de optică premiu din piață dar și către formarea profesioniștilor, aducând mai aproape specialiști care oferă mai departe cele ai noi informații în domeniul optometriei.
Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.
Sursa foto: HOYA Lens România
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară