IN ACEST ARTICOL:
Corpul tau are carente vitaminice si minerale importante, in special in ceea ce priveste nivelul de fier, element folosit in producerea hematiilor (hematopoieza). De la carenta de fier provine anemia, prin scaderea oxigenului transportat de la plamani la tesuturi, cu ajutorul globulelor rosii din sange.

Perioada aceasta este una putin mai dificila pentru fiecare organism. Primavara, este cunoscuta astenia care te face apatic, mereu amortit, fara energie sau pofta de viata. Nu ar trebui sa traiesti cu aceste simptome, mai ales ca solutia nu este nici pe departe atat de complicata..

Ce anume reprezinta astenia de primavara? Corpul tau are carente vitaminice si minerale importante, in special in ceea ce priveste nivelul de fier, element folosit in producerea hematiilor (hematopoieza). De la carenta de fier provine anemia, prin scaderea oxigenului transportat de la plamani la tesuturi, cu ajutorul globulelor rosii din sange. Adauga toate acele vitamine (C, E, A, complexul B) cu rolurile lor extrem de importante si vei afla de ce organismul uman reactioneaza asa in aceasta perioada.

Cum faci sa scapi de astenie? Solutia cea mai indicata ramane alimentatia sanatoasa si bogata in fier, vitamine, fibre si antioxidanti. Unele produse sunt intradevar pline de astfel de elemente, altele sunt bogate insa nu pot fi procesate si absorbite de catre tubul digestiv. Cel mai bun exemplu ramane spanacul, cunoscut drept planta cu cel mai ridicat continut in fier. Asa si este, insa fierul din spanac este complet blocat de acidul oxalic, care se combina cu fierul, rezultand oxalati. Oxalatul de fier nu poate fi procesat la nivel intestinal, astfel ca din spanac, prea putin fier este absorbit. Ca sa ramana mai mult fier liber si absorbabil, se poate recurge la un mic truc. Spanacul trebuie fiert intr-o apa in care se adauga o cana de lapte, asta pentru ca acidul oxalic sa se combine si cu calciul din lapte, nu numai cu fierul din spanac. Astfel se poate profita mai mult de pe urma spanacului, care oricum este plin si de vitamine B, C, E sau antioxidanti.

Alte alimente care pot fi folosite cu succes in deficitul de fier sunt: broccoli, kiwi, nucile, migdalele, alunele, prunele uscate, stafidele. Carnea de peste sau organele precum ficatul, rinichii sau splina sunt si ele bogate in fier, putand fi folosite pentru a combate anemia. Pe langa produsele acestea, nu trebuie ignorate sursele grozave de vitamina C, raspunzatoare de imunitatea organismului si rezistenta lui la orice tip de efort. Cele mai bogate in vitamina C sunt: gogosarul, ardeiul gras, patrunjelul, telina. Citricele nu exceleaza la capitolul vitamina C, chiar daca am fi tentati sa credem ca ele sunt prioritare pentru revitalizarea noastra.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri