IN ACEST ARTICOL:
Aproape jumatate dintre romani sufera de dureri de cap odata cu inaintarea in varsta, atat ponderea celor care acuza lunar astfel de dureri, dar si frecventa crizelor cresc. O persoana tanara, de pana in 30 de ani, se plange de dureri de cap in medie de 1.4 ori pe luna, in timp ce in randul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instaleaza mult mai frecvent, in medie de 2.5 ori pe luna.

Respondentilor li s-a cerut sa numeasca si situatia in care durerile de cap se instaleaza cel mai frecvent. Astfel, principalii factori care duc la declansarea crizelor sunt stresul (pentru 33% dintre cei afectati), oboseala (22%) sau supararea (12%).

Riscul de declansare a durerilor de cap din cauza supararii sau temperaturilor extreme (scazute sau ridicate) este semnificativ mai mare in randul persoanelor peste 60 de ani decat in alte segmente de varsta. Persoanele vaduve acuza mai des astfel de episoade din cauza supararii, deprimarii sau plansului, in vreme ce persoanele cu educatie superioara sunt mai predispuse acestor crize dupa un efort intelectual sustinut, dupa utilizarea intensa a computerului, dar si dupa ce stau mai mult timp in incaperi neaerisite sau in care functioneaza aparatul de aer conditionat.

La ce tratamente impotriva durerilor de cap apeleaza romanii?

83% dintre cei care au dureri de cap cel putin o data pe an folosesc automedicatia cand au astfel de episoade, 9% apeleaza la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu. Persoanele peste 50 de ani consulta medicul sau farmacistul mult mai frecvent in astfel de situatii. Pe de alta parte, ponderea celor care asteapta ca durerea sa treaca de la sine este mai mare in randul persoanele sub 30 de ani.

Dintre cei care urmeaza un tratament cand au dureri de cap, 90% aleg de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste/ homeopate.

Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai multi pentru a diminua si alina durerile de cap (63%), fiind de departe preferat de catre toate segmentele de populatie. Urmatoarele cele mai folosite medicamente la aparitia acestor simptome sunt paracetamolul (36%) si antinevralgicul (32%).

Nurofenul (22%) si aspirina (21%) completeaza topul celor mai folosite cinci medicamente in remediul durerilor de cap. Odata cu inaintarea in varsta, creste si preferinta pentru medicamente cum ar fi antinevralgicul sau aspirina, in timp ce in randul tinerilor sub 30 de ani, Nurofenul si-a castigat o mare popularitate, fiind al doilea cel mai folosit medicament dupa algocalmin.

Informatiile provin din studiul Omnibus realizat de GfK Romania in luna februarie 2010 pe un esantion de 1641 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei de si peste 15 ani.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri