Oamenii de stiinta de la MIT, Universitatea Harvard si centrul medical Beth Israel au ajuns la concluzia ca un camp magnetic puternic poate influenta centrul moral al creierului. Cercetarea poate avea implicatii majore atat in domeniul neurologiei cat si in salile de judecata.
Studiul demonstreaza atat ca exista un centrul al “moralitatii” in creier, cat si ca acesta poate fi alterat, influentand astfel comportamentul oamenilor.
Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica functionala pentru a localiza o zona a creierului cunoscuta sub numele de jonctiunea temporo-parietal dreapta – RTPJ. RTPJ este situat in spatele si deasupra urechii, dar locatia difera usor de la individ la individ.
Pentru experiment, 20 de subiecti au citit cateva zeci de povesti despre oameni cu intentii bune sau rele. Una dintre povesti era despre un barbat care merge cu prietena pe un pod. In unele cazuri barbatul si femeia au traversat podul fara probleme, in altele barbatul i-a facut rau intentionat femeii. Subiectii au trebuit sa acorde un “punctaj de moralitate” fiecarei povesti, folosind o scala de la 1 la 7 - 1 inseamna fapta interzisa, iar 7 complet admisa. In timp ce subiectii citeau povestea, oamenii de stiinta au aplicat un camp magnetic printr-o metoda cunoscuta sub numele de stimulare magnetica transcraniana. Campurile magnetice au creat confuzie in neuronii care alcatuiesc RTPJ.
Subiectilor le-a fost mai dificil sa descifreze intentiile barbatului si s-au putut concentra numai asupra rezultatului actiunii sale. Astfel s-au putut observa diferente de aproximativ un punct intre subiectii care au fost sub influenta campului magnetic si cei care au citit povestea in conditii normale. Nu este vorba despre o diferenta majora, dar acest experiment deschide un subiect pe cat de fascinant, pe atat de periculos: manipularea moralitatii indivizilor.
Trebuie sa ne gandim ca un cumul de factori – campul magnetic fiind doar unul – ar putea influenta major moralitatea unei persoane.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară