Interviu cu Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu: „Zâmbetul unui pacient la finalul tratamentului este sursă pură de energie catalizatoare, pozitivă, motivantă”

30 Ianuarie 2023 publicat în Sanatate 96 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Se spune că în spatele unui zâmbet frumos se află întotdeauna un stomatolog bun. Extinzând puțin ideea, astăzi un singur medic nu le mai face „pe toate”, ci există specializări în stomatologie astfel încât o echipă dedicată de doctori lucrează la zâmbetul nostru, dar și la starea noastră de bine pe parcursul vizitei la clinică. Să mergi la stomatolog poate fi o plăcere, dacă găsești clinica și echipa potrivită pentru tine. Am stat de vorbă cu Dr. stomatolog Mina Camelia Vasiliu, un medic pasionat și dedicat muncii sale, care ne explică importanța tehnologiei în această meserie și oferă sfaturi prețioase privind modul in care ne putem menține, prin pași simpli, o dantură sănătoasă.

Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect, clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea de Medicină și Farmacie București, promoția 1994, iar în anul 2003 a obținut specializarea inițială în stomatologie generală.

Din anul 2009, Dr. Mina Camelia Vasiliu este medic primar și, din 2016, urmează și cursuri în cadrul Universității din Viena – VIESID, cu scopul de a se perfecționa în tot ceea ce înseamnă reabilitare orală totală, diagnosticare probleme articulare și temporo-mandibulare, repoziționare mandibulară. De asemenea, în anul 2017 a absolvit mastership-ul Laser Dentistry din cadrul Universității Aachen, făcând parte din prima promoție din România care a avut examen de absolvire și lucrare susținută la Universitatea Aachen.

În cei peste 20 de ani de experiență, Dr. Mina Camelia Vasiliu a construit nu doar o clinică dotată cu aparatură performantă, de ultimă generație, ci și o echipă de medici specialiști, dedicați, care acoperă toate ramurile stomatologiei și care oferă pacienților servicii excepționale și tratamente laborioase.

Garbo: Cum de ați ales să urmați cariera de medic stomatolog, ce v-a atras la această meserie?

Aveam de ales între a fi profesoară de matematică, pentru că mi-a plăcut mereu să lucrez cu cifre, sau medic. Încă de la grădiniță, la serbări, îmi plăcea să am roluri de medic, ceea ce s-a concretizat mai târziu în a urma Facultatea de Medicină și a deveni medic stomatolog. În copilărie mergeam singură să îmi extrag dinții de lapte, nu aveam nicio teamă de cabinetele medicale.

Am ales stomatologia pentru că mi se pare mult mai palpabilă decât orice altă ramură a medicinei, iar zâmbetul unui pacient la finalul tratamentului este sursă pură de energie catalizatoare, pozitivă, motivantă.

G: În cei peste 20 de ani de experiență, care vi s-au părut cele mai grele obstacole de trecut în cariera dumneavoastră?

Nu le-aș numi chiar obstacole, însă situațiile dificile sunt acelea în care pacientul se știe cu o afecțiune generală și, din anumite considerente, nu este sincer și nu povestește despre medicația luată sau, când știe că nu se simte în formă, dar evită să investigheze pentru a avea un diagnostic și o medicație adecvată.

Sau pacienții care se neglijează o foarte lungă perioadă de timp și atunci când își iau inima în dinți să înceapă un tratament nu acceptă limitele impuse de amânarea tratamentelor și consecințele acestor amânări.

G: Ne puteți împărtăși o amintire aparte, poate amuzantă ori legată de un aspect important privind statutul de medic ori chiar de student? Poate o întâlnire ori niște cuvinte care v-au fost ecou într-o anumită perioadă? O amintire de referință, pe care o asociați cu carieră dumneavoastră?

Îmi amintesc că, încercând să motivez un copilaș să nu îi fie teamă să vină la medicul dentist la control, i-am expus o situație extremă, dar amuzantă. I-am spus că va ajunge să aibă dinți de tablă sau pe care să îi pună în pahar, bineînțeles, toate acestea prezentate într-o formă hazlie, făcând asocieri cu personaje din desene animate. Peste ani de zile insă, fiind adult responsabil, mi-a reamintit și mi-a mărturisit impactul conversației avute asupra sa.

G: Sunteți fondatoarea Clinicii Dent Perfect, cum a luat naștere întreg acest proiect?

Povestea clinicii Dent Perfect a început acum 20 de ani, când evoluția tehnicii și a tehnologiei m-a determinat să încep să îmi construiesc o echipă. Mi-am dat seama atunci că viitorul revine stomatologiei supraspecializate și mai ales că, omenește, nu este posibil să stăpânești la nivel de top toate tehnicile dezvoltate în ultimii 15 -20 ani. Mai exact, pentru a acoperi toate ramurile stomatologiei moderne și a lucra și cu tehnologie laser, și endodonție la microscop, pentru a face și implantologie, și analiză funcțională ATM etc., nu este suficientă o singură carieră și o singură viață.

M-am ghidat după principiul dacă alt coleg face acest lucru mult mai corect și mai de calitate decât pot face eu, atunci sunt deschisă la colaborare și la a construi o relație/echipă interdisciplinară.

Prima colaboratoare, prima colegă pe care am avut-o, face parte și azi din echipa clinicii, iar anul acesta am împlinit 20 de ani de colaborare. Primii 2 ani am lucrat singure, fără asistentă, apoi ni s-a alăturat și prima asistentă, care este și astăzi parte din echipă.

Treptat, treptat ne-am dezvoltat, iar în prezent clinica Dent Perfect cuprinde 7 medici care acoperă toate specializările stomatologiei moderne, 6 asistente medicale și o recepționeră.

G: Ca și antreprenor, care au fost cele mai dificile provocări și prin ce considerați că se diferențiază serviciile Dent Perfect?

Cele mai mari provocări au fost acelea de a găsi oameni cu aceleași valori morale ca și mine și cu care să îmi formez o echipă. Totodată, aș adăuga și provocările financiare, acelea de a te dezvolta, de a oferi tratamente cât mai moderne, dar fără a te îndatora.

În ceea ce privește diferențierea noastră de alte clinici, pot spune că Dent Perfect este o clinică dotată cu aparatură de ultimă generație, precum diodă laser tehnologie SUA-biolase, scanner intraoral Medit I700, deci ne îndreptăm și către stomatologia digitală care este stomatologia viitorului, condilograf și soft de analiză funcțională GAMMA DENTAL pentru reabilitările orale totale. De asemenea, medicii din echipa Dent Perfect sunt extrem de bine pregătiți, având numeroase cursuri de specializare.

Însă, cred că pe lângă aparatură de ultimă generație, clinica noastră se diferențiază prin atmosferă, deschiderea către pacient și siguranța pe care o simte pacientul; știe că dacă va veni peste 3 ani va găsi aceiași medici care îi cunosc situația... dentară, materială, psihologică, familială.

G: Este tehnologia atât de importantă când vine vorba despre medicina dentară?

Da, negreșit. Tehnologia este foarte importantă atât în investigațiile necesare diagnosticării (de exemplu, posibilitatea de a efectua CT-uri, condilografii ), cât și în posibilitățile terapeutice, precum laser, scanner, diagnosticare funcțională. Cu ajutorul tehnologiei, putem oferi pacientului un plan de tratament corect și complex.

G: Sunt încă voci care susțin că, cel puțin în unele regiuni, există încă diferențe privind bărbații vs femeile în anumite specialități medicale. Ca și medic stomatolog, v-ați simțit vreodată discriminată?

Aș zice că nu, iar dacă a fost cazul de așa ceva, a fost atât de subtil încât nu am observat 🙂.

G: Credeți că „pacientul modern” acordă mai mare importanță sănătății dentare?

Da, cu siguranță. În ziua de astăzi, pacienții sunt mai informați, poate și pentru că au background-ul părinților care nu și-au tratat problemele dentare la timp și au dezvoltat parodontoză, și-au pierdut dinții, au ajuns să poarte proteză dentară etc. În plus, tind să cred că integrarea socială îi face să fie mai motivați, să se îngrijească mai mult și să-și acorde mai multă atenție.

G: Este dieta importantă în sănătatea orală? Ne poate influența?

Așa cum este binecunoscut deja, dieta este un factor important pentru menținerea sănătății și a unei stări de bine. În ceea ce privește dieta pentru sănătatea orală, aceasta ne poate influența în sensul în care putem căpăta depuneri de tartru, ni se pot păta dinții, putem dezvolta carii etc. Așadar, este bine să evităm băuturile carbogazoase, tutunul, alimentele ce conțin mult zahăr.

G: Ce sfaturi ar trebui să urmeze oamenii pentru a-și menține sănătatea dentară și a preveni apariția cariilor ori a altor afecțiuni stomatologice?

Prevenția este deosebit de importantă, nedureroasă și are nenumărate beneficii. Controalele periodice la medicul dentist ajută, tehnologiile moderne sunt prietenoase, încrederea în medicul curant este importantă. E necesar că pacienții să își modifice obiceiurile de igienizare, să apeleze la un detartraj profesional de 2 ori pe an, să capete încredere în noile abordări terapeutice și în specialiști.

G: Dacă ar fi să oferiți un sfat cititorilor noștri, care ar fi acela?

Recomandarea ar fi să depășească convingerile limitative și temerile din copilărie și să meargă periodic la medic, să accepte faptul că pentru a beneficia de tratamente specializate e necesar să fie consultați de o echipă de medici specialiști și să aibă încredere în medicii curanți.


Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri