Metoda calendarului este probabil cea mai veche tehnica de control al fertilitatii, desi una si cea mai eficienta. Fie ca iti doresti sa ramai insarcinata, sau, dimpotiva, te protejezi de o sarcina nedorita, este bine sa cunosti urmatoarele.
Metoda calendarului este probabil cea mai veche tehnica de control al fertilitatii, desi una si cea mai eficienta. Fie ca iti doresti sa ramai insarcinata, sau, dimpotiva, te protejezi de o sarcina nedorita, este bine sa cunosti urmatoarele. Reproducerea umana este sexuata si se realizeaza prin contopirea ovulului cu spermatozoidul. Acestea doua reprezinta celulele sexuale, sau gametii, care au un set haploid de cromozomi - 22 de perechi de cromozomi somatici si o pereche de cromozomi sexuali care pot fi XX sau XY.
Prin procesul de copulatie spermatozoizii ajung in tractul genital feminin si fecundeaza ovulul la nivelul treimii externe a trompelor uterine: spermatozoidul patrunde in ovul, citoplasmele celor doua celule fuzioneaza, la fel si elementele nucleare, formandu-se o celula cu un set diploid de cromozomi - zigotul. Zigotul paraseste trompele uterine mergand catre uter. Migrarea sa este realizata ca urmare a miscarilor pulsatile realizate de trompe, dar si datorita unui tactism special al endometrului pentru ou. Oul se fixeaza la nivelul cavitatii uterine, in grosimea endometrului, prin procesul de nidatie. Nidatia este marcata in general de o sangerare pe care femeile o pot confunda cu menstra. Nidatia se poate petrece in 7 pana la 10 zile de la fecundatie. Este un prim semn de sarcina, extrem de important.
Ciclul menstrual Menstruatie regulata Ciclul menstrual are 28 de zile. Ziua 1 este considerata prima zi de menstruatie. In primele 3 pana la 7 zile are loc sangerarea menstruala, care reprezinta eliminarea ovulului nefecundat impreuna cu o parte din mucoasa uterina care se pregateste in fiecare luna de nidatie. Pana in ziua a11-a sau a 12-a a ciclului menstrual actul sexual neprotejat nu poate duce la o sarcina. Exista desigur si exceptii. Spre exemplu, se pare ca o femeie poate ovula spontan daca actul sexual are o mare incarcatura emotionala. Acestea sunt motivele pentru care metoda calendarului nu este este considerata o metoda contraceptiva eficienta. In ziua a14-a are loc ovulatia, adica eliberarea ovulului fertil de catre ovar. Acesta pleaca de la ovar, pe tropele uterine, unde ar trebui sa fie fecundat. Tinand cont de durata de viata a spermatozoizilor si viabilitatea ovulului, putem spune ca zilele 11, 12, 13, 14, si 15 ale ciclului menstrual sunt fertile. Pentru a avea mai multa siguranta, este bine sa largiti acest interval. Cu riscul de a ma repeta, notez ca aceasta metoda este pur teoretica - multi dintre noi au fost conceputi ca urmare a "eficacitatii" acestei metode. Conform teoriei calendarului, zilele 16-28 sunt zile nefertile, in care actul sexual neprotejat nu poate duce la o sarcina. In ziua a 29-a se "reseteaza" numerotarea fiindca este considerata prima zi de sangerare menstruala.
Menstruatie neregulata In cazul in care un aveti un ciclu menstrual regulat - care sa dureze 28 de zile, metoda calendarului este si mai nesigura. Se calculeaza astfel: Pasul 1: se noteaza durata ciclului minim 6 luni. De exemplu: luna 1 - a durat 32 de zile, luna 2 - 27 zile, samd. Se alege minimul si maximul acestor luni. Sa presupunem ca minimul a fost de 25 de zile si maximul de 32. Pasul 2: Se scade 18 din minim si se afla prima zi fertila. In cazul nostru 25 - 18 = 7. Deci ziua a 7-a este prima zi fertila. Se scade 11 din maxim si se afla ultima zi fertila. In cazul nostru ultima zi fertila este 32 - 11 = 21. Prin urmare perioada fertila a ciclului din exemplul nostru este intre ziua 7 si ziua 21. Este foarte probabil ca un act sexual in aceasta perioada sa duca la o sarcina nedorita.
Nota: Metoda calendarului are o eficienta scazuta din punct de vedere contraceptiv, dar chiar mai important este ca metoda calendarului un asigura niciun fel de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala! Sursa:
healthy.ro
Garbo
Ultima actualizare: 9 Septembrie 2020 @ 03:09
Garbo - Arta de a trăi frumos!
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri