Nimic din ceea ce tine de simptomul premenstrual nu este strain de noi. Ne sunt familiare modificarile fizice, psihologice, emotionale, afective sau chiar comportamentale care au loc cu doua -1 saptamani inainte de menstruatie. Chiar daca se manifesta diferit de la femeie la femeie, sindromul premenstrual afecteaza din ce in ce mai multe femei si se poate accentua pe masura ce ne indreptam spre varsta de 30, 40 de ani cand intervin modificari hormonale in organism. Unele dintre noi acuza dureri de cap. Unele dintre noi se plang de senzatia de balonare. Unele dintre noi se gandesc cu groaza la sanii mariti si durerosi. Unele dintre noi sufera de o scadere a apetitului sexual, iar altele se lasa prada iritabilitatii si starilor de indispozitie. Fluctuatiile hormonale sunt diferite de la organism la organism si ca atare, manifestarile SPM-ului sunt si ele diferite. Exista insa patru tipuri principale de SPM asa cum au fost sesizate de profesorul doctor Guy Abraham. Afla carui tip de SPM ii apartii ca sa stii ce sa tratezi:
Tipul A – Anxietate: Acest tip de SPM este comun unui procent de 80% dintre femei. In organism, se inregistreaza o scadere a nivelului de estrogen si o crestere a celui de progesteron si aceste fluctuatii homonale atrag dupa sine o serie de simptome precum iritabilitate, anxietate usoara, schimbari de dispozitie si tensiune nervoasa.
Tipul C – Pofta: Acest tip de SPM este comun unui procent de 60% dintre femei si include o pofta de mancare sporita, dorinta de a consuma dulciuri sau ciocolata mai mult decat de obicei, dureri de cap si senzatia de oboseala si epuizare. Tipul C este asociat cu nivelul de zahar din sange, in aceasta perioada inregistrandu-se fluctuatii in aceasta privinta. Durerile de cap apar atunci cand nivelul de zahar din sange scade mult. Este indicat sa mancati regulat si des, in cantitati mai mici si sa includeti in dieta carbohidrati. Consumati cartofi, paste fainoase, legume si carne slaba sau de peste ce contine proteine de calitate si evitati zaharul si dulciurile ultraprocesate. De asemenea, cromul imbunatateste toleranta la glucoza si se gaseste intr-un procent ridicat in alimente precum branza, spanac, brocolli, ciuperci, oua, cereale. Vitaminele B1 si B12 ajuta la metabolismul carbohidratilor, iar vitamina B3 regleaza nivelul de zahar din sange.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri