Poate ca nu il intrebuintam atat de frecvent pe cat ar trebui, poate ca unii intre noi nici nu au auzit de el, poate ca multi au ramas fideli clasicului ulei de floarea-soarelui, insa uleiul obtinut din samburi de struguri beneficiaza de anumite proprietati nutritionale cu adevarat deosebite. Toamna, dupa ce strugurii sunt folositi in diverse procese de vinificatie, samburii nu se arunca, ci se preseaza la rece obtinandu-se astfel un ulei special, usor transparent dar de nuanta galbena-verzuie, fara un miros aparte, insa cu un gust dulceag si placut, ulei la adresa caruia medicii nutritionisti au numai cuvinte de lauda.
Uleiul din samburi de struguri este un produs naturist cu adevarat miraculos si are un gust cu adevarat placut care il face excelent in prepararea unor salate delicioase. Uleiul de samburi de struguri poate fi utilizat si in cadrul prajelilor, insa este de preferat a fi evitat in aceasta varianta caci prin supraincalzire risca sa piarda o buna parte din proprietatile sale terapeutice. Este de aceea indicat a fi consumat in stare pura, nepreparat. Consumarea unei lingurite de ulei de samburi de struguri pe zi sau consumarea lui in mod regulat, pe o perioada de timp indelungata, reduce cu mult sansele aparitiei bolilor vasculare, a aterosclerozei, a bolilor de natura circulatorie sau chiar a artritei.
Pentru a mari capacitatea de rezistenta a organismului in fata anumitor boli infectioase se fac chiar cure cu acest ulei, consumandu-se zilnic, timp de patru saptamani, 20 de grame de ulei de samburi de struguri.
Studii recente sustin ca pe langa substantele aflate in compozitia sa, samburii de struguri contin anumite substante ce impiedica formarea fibroamelor uterine sau a chisturilor ovariene si micsoreaza riscul aparitiei cancerului de colon sau a celui de stomac. Si persoanele suferind de diabet se pot bucura de beneficiile acestui ulei minunat intrucat uleiul de samburi de struguri contine doar grasimi "bune", de calitate, contribuind in acelasi timp la reglarea nivelului de zahar din sange. 100 g ulei din samburi de struguri au o valoare energetica de 900 kcal si contin 71 g grasimi poli nesaturate, 18 g de grasimi mono nesaturate si 11 g de grasimi saturate.Uleiul de samburi de struguri reprezinta unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol antioxidant, contribuind la mentinerea elasticitatii vaselor de sange si la scaderea nivelului colesterolului. Ajuta de asemenea la prevenirea hipertensiunii arteriale. Are rol de protejare a sistemului circulator, marind totodata capacitatea de rezistenta a sistemului imunitar. Uleiul de samburi de struguri este bogat in substante minerale precum cupru, seleniu, zinc. In plus, contine vitamina E si vitamina F si protianidine, ce au un efect antiimbatranire de 50 de ori mai puternic decat cel al faimoasei vitamine E. Uleiul de samburi de struguri actioneaza totodata precum un catalizator in ceea ce priveste actiunea vitaminei C in organism si imbunatateste memoria, impiedicand aparitia afectiunile degenerative ale creierului (boala Alzheimer in cazul persoanelor de varsta a treia). Prin actiunea sa pozitiva asupra vaselor de sange oculare, uleiul din samburi de struguri detine un rol important si in mentinerea acuitatii vizuale.
Uleiul de samburi de struguri este deosebit de valoros si in ceea ce priveste frumusetea si intretinerea pielii. Are un efect tonic si revigorant asupra pielii, hidratand pielea si lasand-o elastica, putand fi folosit de aceea in masajele corporale menite sa relaxeze trupul. Avantajul folosirii acestui ulei pe piele este acela de a fi absorbit rapid in piele si de a o hidrata perfect, nelasand-o deloc grasa.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural