21 Martie 2023 publicat în Sanatate 45 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Majoritatea episoadelor de sufocare se datorează pur și simplu unei greșeli făcute în timpul mesei - mâncatul prea repede, râsul în timp ce mâncați, o mușcătură prea mare. Cu toate acestea, unii oameni pot dezvolta dificultăți la înghițirea alimentelor din cauza altor afecțiuni medicale.

La prima vedere, gura pare simplă. Mestecați, înghițiți, vorbiți, ajută să respirați. Dar în spatele tuturor acestor acțiuni simple se află o anatomie complexă. Există două tuburi care coboară de la gură: traheea, prin care aerul trece în plămâni și esofagul, prin care alimentele trec în stomac. Dacă alimentele trec în trahee, pot bloca aerul să ajungă la plămâni.

Totuși, de fiecare dată când înghițiți, traheea se închide, forțând alimentele pe calea corectă.

Din păcate, acest proces nu funcționează întotdeauna cum ar trebui. Dacă nu sunteți atent în timp ce mâncați, puteți deranja acest proces delicat și puteți trimite o bucată de mâncare pe calea greșită.

Corpul dumneavoastră luptă împotriva acestui lucru prin tuse - încercând să forțeze mâncarea să iasă sau să se îndepărteze de plămâni.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid de prim ajutor în caz de înec cu alimente: cum să reacționezi rapid și eficient Cum să reacționezi rapid în cazul unui infarct: Sfaturi vitale în caz de urgență Premenopauza: când nu mai slăbești ca în adolescență – sfaturi si recomandări de la specialist

Dacă acest lucru nu funcționează, totuși, alimentele pot bloca, parțial sau complet fluxul de aer și ducând la sufocare.

Cauze de sufocare

Majoritatea episoadelor de sufocare se datorează pur și simplu unei greșeli făcute în timpul mesei - mâncatul prea repede, râsul în timp ce mâncați, o mușcătură prea mare. Cu toate acestea, unii oameni pot dezvolta dificultăți la înghițirea alimentelor din cauza altor afecțiuni medicale.

Cauze mecanice

Cauzele mecanice care pot duce la sufocare includ următoarele.

Nu mâncați cu atenție: A mânca prea mult, a vorbi în timp ce mâncați sau mâncatul prea repede poate duce la înghițirea alimentelor într-un moment greșit al ciclului de înghițire, când se poate așeza mai ușor în căile respiratorii.

Măsuri simple de prim ajutor pentru arsuri minore în accidente casnice. Ce trebuie să faci prima dată Măsuri simple de prim ajutor pentru arsuri minore în accidente casnice. Ce trebuie să faci prima dată Rezultatele proiectului Autism Voice Line & House for Ukraine în doi ani de activitate

Înghițirea obiectelor nealimentare: gura este o mașină foarte bine reglată care transformă alimentele solide într-un „bol alimentar” cu formă perfectă pentru a fi înghițite. Este posibil ca obiectele nealimentare să nu se conformeze acestei forme și, în schimb, pot cădea în trahee.

Cauze neurologice

Înghițirea este direcționată printr-un joc complex de semnale de la creier la mușchii gurii și gâtului. Tulburările creierului sau ale nervilor pot paraliza acest mecanism și pot duce la sufocare.

Cauze musculo-scheletice

Slăbiciunea mușchilor gurii sau gâtului poate face ca înghițirea să fie mai puțin eficientă sau mai puțin ordonată, ducând la sufocare.

Reacțiile alergice

Reacțiile alergice severe pot provoca umflarea în partea din spate a gurii, care poate bloca fluxul de aer și poate provoca o senzație de sufocare.

Planificarea concediului în familie: de ce ar trebui să ții cont? Deep Conditioner - tratamentul perfect pentru păr Gala CONAF Women In Economy marchează o victorie pentru antreprenoare

Cauze infecțioase

Rareori, o infecție în partea din spate a gâtului poate duce la edem suficient de semnificativ pentru a bloca căile respiratorii, ducând la o senzație de sufocare.

În obstrucția parțială a căilor respiratorii, pacientul va putea să respire și să tusească, deși poate exista un zgomot numit stridor pe măsură ce aerul trece printr-un spațiu mai îngust. De obicei, pacientul poate elimina un mic corp străin prin tuse și, deși respirația poate fi zgomotoasă, aerul poate intra și ieși din plămâni. În această etapă, este important să evitați să dați lovituri interscapulare care pot determina mișcarea unui corp străin către inferior și pot cauza o obstrucție totală.

Simptome și semne – pot fi prezente doar o parte

Obstrucția parțială a căilor respiratorii:

Primul răspuns: Tehnici de prim ajutor esențiale pentru orice situație Când ai tensiunea mică ce trebuie să faci - ghid complet Provocări Karmice 2024: Zodiile destinate să își împlinească lecțiile familiale
  • respirație zgomotoasă

  • pacientul tușește sau scoate un zgomot numit stridor

  • anxietate sau agitație extremă

Obstrucția totală a căilor respiratorii:

  • persoana va fi incapabilă să tușească, să respire sau să vorbească în mod eficient

  • persoana va depune eforturi evidente pentru a respira prin folosirea tuturor mușchilor respirației , inclusiv mușchii intercostali

  • persoana își poate strânge gâtul cu ambele mâini (semnul universal pentru sufocare)

Obstrucția parțială a căilor respiratorii

Cum puteți ajuta

Nu folosiți niciodată lovituri cu spatele unei persoane care este capabilă să tusească eficient sau să respire.

Întrebați pacientul „vă sufocați?” pentru a determina dacă căile respiratorii îi sunt complet blocate. Dacă nu pot să răspundă sau să facă zgomot, tratați-i ca pe o obstrucție totală a căilor respiratorii.

19% dintre adolescenți au experimentat o formă de violență într-o relație. Cum pot inițiativele educaționale să facă diferența Eliberarea de povara familială: Cum să vindeci sau să tai relațiile toxice 6 cărți must read pentru adolescenți despre prima iubire

Dacă pot răspunde sau respira:

  • Asigurați și încurajați pacientul să tușească

  • Rămâneți cu pacientul până când a avut loc recuperarea completă.

  • Sunați la 112.

Dacă pacientul este conștient, dați până la 5 lovituri interscapulare.

Cu un adult sau un copil, în picioare sau așezat (și aplecat în față) și folosind podul palmei, dați loviturile între omoplații pacientului.

Verificați între fiecare lovitură în spate pentru a vedea dacă obiectul a fost dislocat.

Puneți un copil cu fața în jos în poală pentru loviturile interscapulare. Asigurați-vă că susțineți capul copilului. Dați lovituri ferme în spate, verificând între fiecare pentru a vedea dacă obiectul este dislocat. Țineți cont că fermitatea loviturilor interscapulare va diferi mult între un pacient adult și un copil.

Gabor Mate: Perspectiva revoluționară asupra sănătății mintale și dependenței Back to School: 10 cărți care vă vor ajuta copilul să înțeleagă mai bine lumea înconjurătoare Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 2-8 septembrie?

Dacă nu reușește, dați până la 5 compresiuni. Cu un adult sau un copil, în picioare sau așezat, înfășurați ambele brațe în jurul pacientului, în partea superioară a abdomenului.

Strângeți pumnul și plasați-l între ombilic și cutia toracică.

Prindeți pumnul cu cealaltă mână și dați până la 5 compresiuni separate, direcția fiind în interior și în sus.

Verificați între fiecare compresiune pentru a vedea dacă obiectul a fost dislocat.

Așezați infantul cu fața în sus pe o suprafață fermă și dați până la 5 compresiuni chiar sub linia mamelonului, verificând între fiecare împingere.

Dacă obstrucția nu a fost eliberată:

Asigurați-vă că a fost chemată o ambulanță.

Continuați să alternați loviturile interscapulare și compresiunile până când sosește ambulanța.

Dacă persoana nu răspunde, devine inconștiență și nu respiră normal, începeți resuscitarea cardio-pulmonară. Dispecerul 112 vă va direcționa fiecare mișcare în momentul în care veți suna și veți spune că aveți o suspiciune de obstrucție de cale aeriană. De asemenea, în nefericitul eveniment în care nu veți reuși să dezobstructionati calea aeriană, dispecerul vă va direcționa spre a efectua resuscitarea cardio- pulmonară.

Foto antoniodiaz / Shutterstock, 9nong / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri