Aflați mai multe despre ce este o durere în gât și despre cauzele acesteia, astfel încât să puteți găsi cel mai bun tratament pentru durere în gât pentru dvs. sau să preveniți răspândirea cu totul.
O durere în gât este o inflamație în partea din spate a gâtului și a zonei înconjurătoare, cunoscută sub numele de faringe, în terminologia medicală.
Un gât inflamat este denumit în mod obișnuit în termeni medicali „faringită”. Durerea și disconfortul pe care le simțiți atunci când aveți “roșu în gât” provin din activarea receptorilor de durere de către molecule inflamatorii, cum ar fi prostaglandine.
Aceste molecule fac parte din răspunsul imun. Ele ajută la prevenirea infecțiilor și la începerea procesului de vindecare și reparare. Au efecte puternice de activare asupra nervilor sensibili la durere și, de asemenea, promovează inflamația, care este modul în care corpul dumneavoastră luptă împotriva agenților patogeni și a infecțiilor.
Această inflamație duce la simptome comune ale durerii în gât, cum ar fi senzație de mâncărime, durere, umflături și disconfort.
Uneori, o durere în gât este unul dintre primele semne că ați răcit sau sunteți gripat. O simplă verificare în oglinda din baie poate dezvălui roșeață vizibilă în partea din spate a gâtului.
Inflamația asociată cu o durere în gât se poate extinde la amigdale, mici pete de țesut imunitar care fac parte din sistemul dumneavoastră limfatic și acționează ca una dintre primele linii de apărare a corpului împotriva oricăror agenți patogeni la care ați putea fi expus din aer.
Cauzele durerii în gât
Faringita virală – Majoritatea persoanelor cu durere în gât au un virus. Cei mai frecvenți virusuri sunt cei care provoacă infecții ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi răceala comună.
Simptomele unei infecții virale pot include:
● Congestie nazală sau rinoree
●Iritarea sau înroșirea ochilor
●Tuse, răgușeală sau durere în cerul gurii
Unii viruși provoacă febră și vă pot face să vă simțiți destul de rău.
Faringite streptococice – Aproximativ 10 la sută dintre adulții cu dureri în gât au faringite streptococice. Semnele și simptomele faringitei streptococice includ următoarele:
●Durere în gât
●Febră (temperatură mai mare de sau 38 °C)
●Glandele limfatice mărite la nivelul gatului
●Pete albe de puroi pe partea laterală sau din spate a gâtului
●Tuse, rinoree sau iritație/roșeață a ochilor
Alte infecții - Multe alte infecții mai puțin frecvente pot provoca dureri în gât, inclusiv mononucleoza, gripa, Neisseria gonococcus (gonoreea), virusul imunodeficienței umane (HIV) și altele. Durerea în gât poate fi, de asemenea, un simptom al bolii COVID-19.
Când să solicitați ajutor urgent — Consultați imediat medicul dacă aveți dureri în gât împreună cu oricare dintre următoarele:
●Dificultate la respiratie
●Erupție cutanată
● Salivare abundentă pentru că nu puteți înghiți
●Umflarea gâtului sau a limbii
●Gât înțepenit sau dificultăți de deschidere a gurii
De asemenea, ar trebui să contactați furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru sfaturi dacă credeți că ați fost expus la virusul care cauzează COVID-19.
Majoritatea persoanelor cu dureri în gât se ameliorează fără tratament. Nu există un tratament specific pentru o durere în gât cauzată de virușii obișnuiți.
Este streptococ sau nu?
O combinație de simptome (febră, glandele mărite la gât, pete albe pe amigdale) poate ajuta la a determina dacă aveți streptococ. Dacă aveți două sau mai multe simptome, se poate face un test rapid sau o cultură din gât.
Persoanele cu mai puțin de două simptome, de obicei, nu au nevoie de testare sau tratament pentru faringite streptococice, deși pot beneficia de tratament cu modalități de reducere a simptomelor.
Test rapid — Testul rapid determină dacă există bacterii Streptococcus pe o probă recoltată din gât. Testul poate fi efectuat în unele cabinete medicale, iar rezultatele sunt disponibile în câteva minute. Testul este precis în majoritatea cazurilor, deși un mic procent de teste sunt fals negative (bacteriile sunt prezente, dar testul este negativ).
Cultura din gât - O cultură din gât implică tamponarea gâtului, trimiterea tamponului la un laborator și așteptarea rezultatelor între 24 și 48 de ore. Culturile din gât sunt mai precise decât testul rapid.
Este important să fiți testat pentru boala COVID-19 dacă aveți dureri în gât, chiar dacă ați fost deja vaccinat sau ați avut anterior COVID-19. Contactați furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.
Tratament
Tratamentul durerii în gât — Antibioticele nu ajută la durerea în gât cauzată de un virus și nu sunt recomandate. Utilizarea inadecvată a antibioticelor pentru boli virale poate crește în mod inutil riscul de reacții adverse, cum ar fi diaree, erupții cutanate sau reacții alergice mai grave. Durerea în gât cauzată de infecții virale durează de obicei patru până la cinci zile. În acest timp, tratamentele pentru a reduce durerea pot fi de ajutor. Mai multe terapii pot ajuta la ameliorarea durerilor de gât.
Medicamente pentru durere - Analgezicele eliberate fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare rapidă și eficientă a durerii în gât. Acestea includ un medicament antiinflamator nesteroidian („AINS”), cum ar fi ibuprofenul sau naproxen.
Steroizii orali nu sunt utilizați în mod obișnuit, deoarece steroizii vin cu efecte secundare (potențial grave), beneficiul în tratarea durerii în gât este limitat, iar tratamentele fără prescripție medicală ajută în majoritatea cazurilor.
Clătiri orale — Gargarele cu apă sărată au fost folosite de mult timp ca remediu pentru durerile de gât. Nu este clar dacă apa sărată funcționează pentru a calma durerea, dar este puțin probabil să fie dăunătoare. Cele mai multe rețete sugerează 1/4 până la 1/2 linguriță (1,5 până la 3,0 g) de sare la 1 cană (250 ml) de apă caldă.
Spray-uri — Spray-urile care conțin anestezice topice (de exemplu, benzocaină, fenol) sunt disponibile pentru a trata durerea în gât. Cu toate acestea, astfel de spray-uri nu sunt mult mai eficiente decât bomboanele cu anestezice.
Pastile - O varietate de pastile care conțin anestezice topice sunt disponibile pentru a trata durerile de gât. Efectul pastilelor poate persista mai mult timp decât spray-urile sau gargara și, prin urmare, pot fi mai eficiente pentru ameliorarea simptomelor.
Alte tratamente - Alte tratamente care pot ajuta la durerile de gât includ băutul de băuturi calde (de exemplu, ceai cu miere sau lămâie, supă de pui).
foto pathdoc/ Shutterstock, Arman Novic/ Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri