Este omniprezent, înșelător, creează dependenta și este responsabil de foarte multe afecțiuni de sănătate cu care se confrunta copiii noștri: rezistenta la insulina, diabet și obezitate, sindrom metabolic, afecțiuni auto-imune, boli neurologice, carii dentare și probleme legate de inima.
Copiii mănâncă intre 300g și 500 g de zaharuri/zi și până la 10 kg într-un an. În 12 ani de școală, ajung să consume minim o TONĂ de zaharuri în toate formele.
Rezultatul? 25% dintre adolescenți sunt obezi și peste 50% dintre elevi sunt supraponderali. Conform estimărilor, în 2050 vom avea peste 600 de milioane de diabetici la nivel global. Vestea și mai proasta? 60% din populația globului a primit moștenire predispoziția genetică pentru îngrășare (rezistența la insulina). Rezistența la insulina este precursor pentru diabet, iar excesul de grăsime poate fi primul semnal că aceasta afecțiune s-a instalat și poate genera probleme serioase de sănătate.
Ce putem face că părinți, pentru a ne ajută copiii să trăiască sănătos și să nu facă parte din aceste statistici?
1. Schimbam percepția pe care o avem despre zahar și înțelegem că zahărul nu este mâncare. După rafinare, zaharul rămâne cu un singur element (carbonul) din cele peste 50 pe care le conțin trestia sau sfecla. Corpul nu are nevoie (din punct de vedere fiziologic) de zahar rafinat pentru a putea funcționă optim (contrar miturilor din popor).
Citește continuarea pe www.educatieprivata.ro
Foto fr și main: urbans /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice