Desi lipitorile sug o cantitate destul de mica de sange, anticoagulantul pe care il injecteaza face ca plaga sa continue sa sangereze incet pentru 24 – 48 de ore. Din acest motiv, in timpul terapiei cu lipitori sunt necesare teste de sange pentru a verifica numarul de globule rosii si cantitatea de hemoglobina. Uneori sunt necesare transfuzii de sange.
Dupa ce s-a hranit, lipitoarea se desprinde de pe zona pe care a fost atasata, este pusa intr-un container cu alcool si moare. Lipitorile nu sunt niciodata reutilizate.
Chiar daca utilizarea lipitorilor s-a limitat mult in zilele noastre, ele sunt totusi recunoscute si astazi pentru beneficiile pe care le aduc in microchirurgie in diminuarea congestiilor venoase din zonele suturate, in chirurgia plastica pentru mentinerea circulatiei sangvine in zona amputata sau transplantata pana la refacerea conexiunilor vasculare. Astazi, atentia cercetatorilor se indreapta spre izolarea factorilor activi din saliva lipitorilor, factori cu efect anticoagulant, cu efect anestezic si cu efect de largire a interstitiilor unui tesut.
Un articol de Ciprian Chitu
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:
5 alimente care inving constipatia
7 exercitii minune pentru indreptarea coloanei
Alimentatie sanatoasa... si la birou?
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară