„Desigur, chiar dacă dinții de lapte nu au apărut încă, în cazul bebelușilor se aplică aceleași norme de igienă ca și în cazul adulților, ba chiar cu mai multă atenție și, desigur, cu produse special create pentru ei.”, spune dr. Alin Gabor.
Atunci când vorbim despre curățarea cavității orale, suntem atenți la igienizarea dinților, dar și a gingiilor, a obrajilor și a limbii. Toate acestea sunt necesare pentru a îndepărta bacteriile și resturile alimentare de pe toate suprafețele cavității bucale și pentru a reduce riscurile apariției diferitelor tipuri de afecțiuni. Astfel, igiena orală la bebeluși este recomandată de la o vârstă cât mai fragedă, înainte de erupția primilor dinți de lapte.
Igiena orală în cazul bebelușilor ai căror dinți de lapte nu au erupt
În cazul în care vorbim despre bebelușii care nu au încă dinți de lapte, igienă orală constă în curățarea guriței cu ajutorul unui tifon steril așezat în jurul degetului arătător al mamei.
„Se folosește o bucata de material umezită cu apă simplă care are rolul de a îndepărta bacteriile, de a curăța cavitatea orală a bebelușului și, în același timp, de a masa gingiile și a le calma în cazul în care acestea se pregătesc de primele erupții dentare. Este important ca această curățare a cavității bucale a bebelușilor să se facă după fiecare masă, cu tifonul umezit, nu îmbibat în apă.”, explică medicul stomatolog.
Când apare primul dințișor se poate trece de la tifon, la o periuță de dinți sub formă de degetar. După ce au erupt toți dinții de lapte, periajul dentar este obligatoriu. Astfel, degetarul se poate înlocui cu periuțe de dinți speciale, cu o dimensiune mai mică și cu peri moi.
Igiena orală în cazul bebelușilor ai căror dinți de lapte au erupt
Pe de altă parte, igiena orală în cazul bebelușilor care au deja dinți de lapte, lucrurile devin și mai importante, pentru că dinții de lapte sunt mai predispuși apariției cariilor dentare. Ne gândim că rigurozitatea igienei dinților de lapte este determinantă pentru sănătatea dinților permanenți.
„Dinții temporari pot fi afectați de carii atunci când stau pentru o perioadă de timp îndelungată în contact cu laptele sau cu băuturile dulci precum ceaiului. Acidul care se formează în cavitatea orală odată cu consumul acestora descompune foarte repede smalțul dinților și, în loc să fie înghițit și curățat de salivă, rămâne în jurul dinților și provoacă leziuni. Caria de biberon poate provoca disconfort celor mici și, în același timp, poate influența negativ dezvoltarea corectă a dinților permanenți.”, explică în continuare dr. Alina Gabor.
Atunci când vorbim despre bebelușii de peste 6 luni, care au cel puțin un dințișor de lapte erupt, putem discuta despre înlocuirea tifonului steril cu o periuță de dinți sub formă de degetar. Aceasta este creată special pentru igiena orală la bebeluși, de aceea este realizată dintr-un material moale ce nu rănește gingiile celor mici.
Medicii pedodonți recomandă prima vizită a celor mici în cabinet odată cu apariția primului dințișor de lapte.
„Eu le recomand mămicilor să acorde o atenție sporită igienei orale a celor mici și să păstrăm o legătură strnsă. În cazul în care observă apariția unor modificări la nivelul cavității orale a celui mic le invit să vină de urgență în cabinet ca să analizăm situația din punct de vedere medical și să luăm măsurile medicale care se impun.”, conchide medicul stomatolog, Alin Gabor.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară