În perioadele lungi de stres, ficatul are cel mai mult de suferit. De aceea, te simți obosită și fără vlagă. Una dintre cele mai importante funcții ale ficatului este aceea de a detoxifia organismul. Iată câteva sfaturi utile, care să te ajute să ai grijă de ficatul tău și să trăiești cu mai multă energie, în fiecare zi.
Alimentația sănătoasă
Legumele, fructele și ceaiurile ar trebui să fie parte a dietei noastre zilnice. Un program de mese bine stabilit, cu alimente care se digeră ușor, cu salate și ceaiuri de anghinare sau cu cât mai multă verdeață, vor ajuta ficatul să funcționeze mai ușor. Dacă începi dimineața cu un mic dejun sănătos, cum ar fi un smoothie de fructe proaspete, vei avea energie pentru întreaga zi. Încearcă la prânz o salată cu grătar sau o ciorbă, iar seara, o gustare simplă. Evită prăjelile, pe cât poți de mult. De asemenea, ferește-te de alimentele procesate și bogate în zahăr, dar și de grăsimile saturate. Acestea pun presiune pe ficat și îl inflamează.
Hidratarea
Ai tendința să spui că nu ai timp să bei apă și că mereu ești pe fugă? O hidratare corectă (cel puțin doi litri de lichide pe zi) ajută ficatul să se regenereze. Dimineața și seara, cu două ore înainte de culcare, bucură-te de un ceai de plante, care să te liniștească. Evită excesul de alcool și băuturile acidulate și ai grijă la cantitatea de cafea pe care o consumi în fiecare zi.
Mișcarea
Câteva exerciții fizice, fără a depune un efort prea mare, te pot ajuta să fii mai energică. Alege să faci 30 de minute de stretching în fiecare zi. Le poți efectua chiar la tine acasă și nu este nevoie să plătești un abonament la sală pentru asta. Ia-ți, de asemenea, jumătate de oră pauză și fă o plimbare prin parc sau chiar pe străzile cartierului în care locuiești. Astfel, vei reduce stresul acumulat peste zi și vei fi mai relaxată.
Reducerea stresului
Un alt factor dăunător pentru ficat este stresul continuu. Încearcă să îți organizezi timpul încă de la primele ore ale dimineții sau chiar cu o seară înainte. Creează-ți o rutină în ceea ce privește programul de acasă, dar și pe cel de la serviciu. Planifică programul zilei și notează acest lucru, ca să îți fie mai ușor.
Încearcă să faci yoga, pilates sau meditații. Practică zilnic recunoștința și stima față de propria persoană. Fii blândă cu tine și odihnește-te cât ai nevoie. Încearcă să dormi opt ore pe noapte. Aerisește bine camera în care stai și ai grijă să fie o temperatură optimă, de maximum 21 de grade.
Iubirea de sine, grija față de propria persoană, bucuria de viață sunt elemente vitale pentru sănătatea ficatului și a întregului organism. Alege să trăiești sănătos și găsește sens în fiecare lucru pe care îl faci. Din interiorul tău spre exterior, fii atentă la ce simți, la ce trăiești, dar și la ce consumi în fiecare zi. Corpul tău este lucrul tău cel mai de preț.
Sursa foto: Pexels.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri