Sportul si educatia fizica sunt esentiale pentru cresterea rapida si armonioasa a copiilor, aptitudinile pe care ei le dobandesc in acest timp contribuie la dezvoltarea lor ca adulti. De asemenea, participarea la diverse activitati fizice de la varste fragede are consecinte psihologice benefice asupra copiilor. Astfel, la varsta copilariei si adolescentei sunt necesare 60 de minute de sport pe zi pentru o viata sanatoasa, de doua ori mai mult decat in cazul adultilor.
Mai multe studii recente citate de Nestle Nesquik demonstreaza stransa legatura dintre activitatea fizica si rezultatele la invatatura. Astfel, cercetarile efectuate pe 58.000 de tineri din S.U.A., Canada, Australia si Marea Britanie au demonstrat ca cei cu o conditie fizica mai buna obtin si performante mai bune la scoala. Activitatea fizica regulata ii ajuta pe copii sa aiba rezultate scolare bune, practicarea sportului ajutand la oxigenarea optima a creierului si conducand astfel la cresterea capacitatii de intelegere si memorare a copiilor, mai ales a celor de varsta gimnaziala.
Cu toate acestea, numeroase studii arata ca, la nivel mondial, foarte multi copii nu se implica suficient in activitati sportive, fie ca este vorba despre sportul organizat in cluburi sportive, sub indrumarea unui antrenor sau activitati individuale. De foarte multe ori, motivele invocate de parinti sunt problema distantei si a transportului, lipsa oportunitatilor in zona in care locuiesc sau lipsa timpului.
Nestle Nesquik ii indeamna pe parinti sa ii convinga treptat pe copii sa se implice in activitati sportive, pentru ca la varsta maturitatii sa continue sa faca sport in mod frecvent.
“Sportul intr-un cadru organizat aduce multiple beneficii dezvoltarii fizice si psihice ale copiilor si adolescentilor, intrucat prin intermediul sportului, se obtine nu numai o excelenta conditie fizica, ci se dezvolta un respect de sine ridicat. In plus, copiii care participa la activitati fizice sunt mai disciplinati, perseverenti si deprind bune abilitati de socializare.”, declara Elena Casapu, specialist Nestlé in nutritie.
Tendinta naturala a copilului, inca de la varsta prescolara, este de a face miscare. Insa, fiecare copil are anumite preferinte pentru activitatile fizice, iar acestea se pot diferentia in functie de varsta. De aceea, parintii trebuie sa ia in considerare activitati usor de invatat pentru copilul lor, astfel incat sportul sa nu devina o corvoada.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice