Cauzele apariției parodontozei
Parodontoza este cauzată, în principal, de acumularea plăcii bacteriene și a tartrului pe dinți și de reacția inflamatorie a organismului la aceste depozite. O igienă orală necorespunzătoare, cum ar fi periajul dentar inadecvat și utilizarea insuficientă a aței dentare, pot favoriza dezvoltarea parodontozei. Alți factori care pot contribui includ fumatul, diabetul, stresul, sistemul imunitar slăbit și predispoziția genetică.
Simptomele parodontozei:
Printre simptomele comune ale parodontozei se numără:
- Gingiile inflamate și roșii: Gingiile devin sensibile și prezintă o culoare roșiatică în locul aspectului sănătos roz.
- Sângerare gingivală: Gingiile pot sângera ușor în timpul periajului dentar sau a utilizării aței dentare.
- Retracția gingivală: Gingiile se pot retrage treptat, dezvăluind dinții mai mult decât în mod normal.
- Halenă persistentă: Parodontoza poate duce la o respirație urât mirositoare cronică.
- Sensibilitate dentară: Dinții afectați de parodontoză devin mai sensibili la temperaturi extreme și alimente dure.
- Mobilitate dentară: În stadiile avansate, dinții pot deveni mobili și chiar pot cădea.
Diagnosticarea și tratarea parodontozei cu Florida Probe
Tehnologia modernă de diagnosticare și tratament care există în clinică noastră presupune o analiză completă și complexă a situației inițiale cu ajutorul softului Florida Probe. Astfel, se palpează circumferențial fiecare suprafață dentară și se obține un scor care cuantifică inflamația, hemoragia, retracția, expunerea furcațiilor. În urma acestui proces, se realizează o fișă a unei examinări cuantificabile a stării de sănătate parodontală. Acest lucru este foarte important pentru conștientizarea pacientului, motivarea lui în ceea ce privește îmbunătățirea igienei bucodentare și a efectuării tratamentelor de prevenție și curative.
Ulterior realizării fișei, se va realiza o igienizare cu ajutorul sistemului EMS și apoi se aplică protocolul de terapie laser cu cele 2 lungimi de undă 940nm(diodă) și 2780nm(erbium). Rolul acestei terapii este de a face sterilizarea conținutului microbian din șanțurile gingivale cu scăderea florei bacteriene cu până la 95%, un chuiretaj al rădăcinilor expuse și îndepărtarea țesutului de granulație/inflamator existent, o deepitelizare a țesutului gingival pentru stimularea mecanismelor celulare reparatorii. Protocolul are 3 ședințe efectuate pe parcursul unei luni de zile (4 săptămâni) și se repetă la 4-6 luni, în funcție de stadiul afecțiunii.
După un an, se reia diagnosticarea complexă cu softul Florida Probe. Procentul de reușită și de îmbunătățire evidentă a parametrilor este foarte mare. Însă, trebuie avut în vedere faptul că reușita tratamentelor este în strânsă legătură și cu calitatea igienizării efectuate de pacienți, de starea generală de sănătate a acestora și de eventuala medicație.
De asemenea, față de metodă clasică chirurgicală, diagnosticarea și tratarea cu Florida Probe este mai puțin agresivă și traumatizantă pentru pacienți și recuperarea după intervenții este mult mai ușoară și rapidă.
Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din
Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475.Sursa foto: Alona Siniehina/ shutterstock.com
Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară