Comunicat de presă
La ora actuală, pacienții sunt tratați cu succes în cadrul echipei oncologice din care fac parte medicul urolog, oncologul, imagistul, chirurgul, anatomopatologul, radioterapeutul și expertul în medicină nucleară. În ultimii ani, s-au făcut progrese mari și în tratarea cazurilor mai grave de boală. Iar acestea vin din partea medicinei nucleare, care oferă soluții moderne de diagnostic și tratament.
Cancerul de prostată poate să nu dea niciun simptom în stadiile incipiente, așa că se ajunge ușor la diagnostic în stadii avansate. O metodă de tratament de nouă generație se numește terapia PSMA (Prostate Specific Membrane Antigen). PSMA este un tip de proteină care se găsește pe suprafața unei celule găsite în glanda prostatică, unele tumori și țesuturi normale și este detectată mult mai des în cancerul de prostată, mai ales dacă a metastazat. Acest lucru face ca PSMA să fie o țintă utilă de diagnostic și terapie pentru cancerul de prostată avansat.
În timpul acestui tratament, se folosește lutețiul-177, o substanță radioactivă atașată la molecula PSMA. Molecula PSMA transportă lutețiul-177 direct la locul tumorii. Această substanță radioactivă dăunează și distruge celulele canceroase de prostată într-o manieră țintită. Astfel, restul corpului este cruțat de expunere la radiații. Așadar, tratamentele din medicina nucleară cu lutețiu-177 sunt o soluție când chimioterapia, chirurgia și radioterapia nu mai dau rezultate.
“Dacă pacienții au metastaze și li se recomandă hormonoterapie și chimioterapie, ei pot deveni rezistenți la aceste terapii și atunci singura soluție ar putea fi terapia cu lutețiu-177. De exemplu, dacă pacientul are 100 de metastaze, nu i se poate aplica radioterapie externă pentru fiecare leziune. Dar când injectăm lutețiu-177 în organism, tumorile absorb lutețiul și astfel, putem iradia mai multe leziuni într-o singură ședință”, explică beneficiile terapiei cu lutețiu-177 dr. Kemal Unal (foto), expert în medicină nucleară din cadrul Acibadem.
Terapia cu lutețiu-177 PSMA sau terapia cu antigen de membrană specifică prostatei este un tip de terapie cu radionuclizi cu receptori peptidici și are ca scop îmbunătățirea simptomelor cancerului de prostată și reducerea dimensiunii tumorilor. De asemenea, le poate încetini creșterea. Ulterior, unii oameni experimentează o perioadă lungă de remisie, dar nu vindecă cancerul.
Acest tip de tratament este utilizat numai în cancerul de prostată avansat sau pentru gestionarea cancerului de prostată metastatic ori atunci când alte tipuri de tratament nu mai funcționează.
Foto fr si main: Kateryna Kon /Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice