Comunicat de presă
Tema din acest an a fost „Cu și despre scleroza multiplă” și APAN a încercat să acopere cât mai multe zone de interes ale unei persoane care se întâlnește cu SM-ul. Au fost invitați profesioniști din domeniul medical, psihologi, nutriționiști, dar au fost și momente de relaxare și de consolidare a comunității din zona moldovei sau la nivel național.
Board-ul APAN le-a prezentat participanților proiectele de care se ocupă. I-a invitat să acceseze noul podcast SMall Talks, campania de fundraising dedicată MSKids Retreat care vine și cu un premiu pentru posibilul câștigător sau să completeze formularul IMSS pentru a ajuta cercetarea și înțelegerea afecțiunii la nivel european. Persoanele prezente au fost încurajate să comunice și să dezvolte prietenii știind că au alături o comunitate care face tot posibilul să îi înțeleagă și să îi susțină.
Pe lângă prieteni vechi și noi, participanții l-au întâlnit pe domnul Prof. Dr. Bogdan Ignat, neurolog la centrul SM Iași, care a prezentat noile tratamente în SM și a vorbit despre evoluția acestora în ultimii ani, astfel încurajând și încrederea în noile terapii, dar și în căutarea terapiei care funcționează pentru fiecare. Dr. Neurolog Ovidiu Tudor a prezentat publicului o terapie integrativă cunoscută în comunitatea de SM și anume Protocolul Coimbra, dar a încurajat și aderența la tratamentul alopat. Silvia Dinulescu, tehnician nutriționist dar și persoană cu SM și membră APAN a abordat un subiect foarte important și de interes, microbiomul în SM, iar Delia Grigororiu a vorbit despre rușinea unui diagnostic cronic și a încurajat persoanele prezente să stea la o discuție cu această rușine și să găsească o cale de împăcare. Persoanele prezente au avut și șansa unui ajutor legislativ prin Roxana Milică de la DGASPC Sector 5, București, care a explicat cum se poate obține un certificat de handicap și ce beneficii poți să accesezi prin el. Ziua s-a încheiat cu distracția asigurata de Magitot cu niște numere frumoase de magie.
În ultima zi au fost încurajate discuțiile între participanți și s-au făcut mese rotunde unde au fost dezbătute nevoile persoanelor cu SM, atât la nivel local cât și național. Oamenii au fost încurajați să dezvolte comunități și grupuri de suport și au înțeles că replica „împreună suntem mai puternici” este un real adevăr atunci când dai peste comunitatea ta.
Conferința Națională APAN a fost un pas important pentru toți participanții și doar deschide calea evenimentelor care vor urma!
Cazarea și mesele au fost asigurate de APAN pentru persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă.
Dorim să mulțumim sponsorilor pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment: Roche, Novartis, Sanofi, Janssen, Bristol Myers Squibb.
Puteți urmări ultimele episoade din seria de Podcasturi Small Talks pe pagina de Youtube a Asociației aici:
Dacă ai o societate ne poți ajuta redirecționând până la 20% din impozitul companiei către APAN aici: https://afectiuni-neurodegenerative.ro/redirectioneaza-online-20/
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative
Eduard Andrei Pletea
Vicepreședinte APAN
www.afectiuni-neurodegenerative.ro
www.facebook.com/NeuroReabilitare
Foto fr si main: Semmick Photo /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri