Probioticele
Probioticele sunt alimente (sau suplimente) care conțin bacterii vii în cantități suficiente pentru a oferi un beneficiu pentru sănătate. Când mănânci alimente care conțin probiotice, acestea ajung în intestine, unde există literalmente un ecosistem de bacterii care lucrează din greu pentru menține sănătatea intestinală și a întregului organism bine. Numărul bacteriilor benefice intestinale pe care organismul uman le găzduiește se ridică la aproape 50 de trilioane.
Acest ecosistem delicat de bacterii se numește flora intestinală sau microbiom intestinal. Într-o situație ideală, microbiomul tău intestinal ar trebui să fie alcătuit dintr-o mare varietate de bacterii bune, deoarece toate joacă roluri diferite în menținerea sănătății. Consumul de alimente vegetale vă ajuta să vă asigurați că aveți suficiente bacterii bune.
La un capăt, există microbi care îți susțin sănătatea. La mijloc sunt câteva bacterii neutre care nu te afectează prea mult, iar la celălalt capăt, există câteva microorganisme care pot fi dăunătoare, mai ales dacă încep să prospere.
Când întâmpinați o întrerupere sau un dezechilibru, lucrurile pot deveni periculoase. O schimbare a microbiotei tale intestinale poate duce la ceva numit disbioză și care poate determina ca sistemul imunitar să devină hipersensibil la unii oameni. Acest lucru poate declanșa unele simptome GI comune, cum ar fi diaree, dureri abdominale și balonare, printre altele. (Desigur, „normal” este super individualizat, iar ceea ce este sănătos pentru o persoană poate fi diferit de ceea ce este pentru altul.)
De aceea, echilibrul în compoziția microbiomului intestinal este atât de important. O varietate mai mare de microorganisme înseamnă că, corpul dumneavoastră va fi probabil mai bine echipat pentru a lupta împotriva agenților patogeni dăunători. Cât despre ce poate ajuta cu această reechilibrare? Acolo probioticele și-au câștigat o reputație bună.
Prebioticele
Prebioticele sunt fibre care hrănesc bacteriile intestinale sănătoase și sunt importante în menținerea unui sistem digestiv echilibrat. Ele pun bazele pentru ca probioticele să înflorească.
Prebioticele includ alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fasolea și leguminoasele, fructele și legumele. Inulina este un prebiotic și un tip de fibre solubile.
Este important să hrănim bacteriile bune din intestin cu multe prebiotice. Ele sunt descompuse de bacteriile bune în acizi grași cu lanț scurt. Acizii grași cu lanț scurt ajută la menținerea sănătoasă a mucoasei intestinului, care a fost asociată cu reducerea inflamației, absorbția crescută a nutrienților din alimente, imunitatea îmbunătățită, starea de spirit mai bună și poate proteja împotriva cancerului intestinal.
Pentru un intestin sănătos și fericit, încercați să includeți atât probiotice, cât și prebiotice în dieta dumneavoastră în fiecare zi. Poate face o mare diferență pentru intestinul dumneavoastră aproape imediat, cu cercetările care arată că schimbarea dietei vă poate îmbunătăți sănătatea intestinală în doar câteva zile.
Surse naturale
Probioticele sunt disponibile în anumite alimente care conțin culturi vii, cum ar fi:
-
Chefir;
-
Kombucha;
-
Miso;
-
Varză murată;
-
Brânză cu mucegai;
-
Pâine cu maia;
-
Iaurt;
-
Murături;
-
Kimchi.
Alimentele probiotice sunt, în general, bune pentru majoritatea dintre noi și reprezintă un plus sănătos pentru dietă, iar persoanele cu un sistem imunitar sănătos pot lua de obicei suplimente probiotice fără efecte secundare.
Cu toate acestea, dacă aveți probleme de sănătate care ar putea însemna că sistemul dumneavoastră imunitar este compromis, cel mai bine este să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie înainte de a introduce un supliment în dieta dumneavoastră.
De asemenea, deoarece probioticele sunt clasificate mai degrabă ca alimente decât ca medicamente, eficacitatea lor este posibil să fie redusă, deoarece nu trebuie să fie supuse acelorași teste robuste pe care le fac medicamentele. Unele studii mici au arătat că multe dintre bacteriile din unele produse probiotice (în principal băuturi probiotice) de pe piață sunt ucise de acidul din stomac și nici măcar nu ajung în intestine.
Prebioticele sunt prezente în alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Unele surse bune de prebiotice includ:
-
Mere;
-
Sparanghel;
-
Banane;
-
Orz;
-
Rădăcină de cicoare;
-
Verdețuri;
-
Usturoi;
-
Ovăz
-
Ceapă;
-
Soia;
-
Grâu.
Beneficii
Probioticele pot fi utile pentru persoanele cărora li s-a prescris un tratament cu antibiotice, care acționează prin eliminarea bacteriilor rele (precum și a unora dintre cele bune) din corpul dumneavoastră în timp ce luptă împotriva infecțiilor.
Există destule dovezi că administrarea de doze mari din unele probiotice poate ajuta la prevenirea diareei asociate antibioticelor la copii și poate reduce riscul de a dezvolta anumite infecții la adulți.
Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens. Unii oameni cu sindromul intestinului iritabil raportează, de asemenea, că administrarea de probiotice este benefică pentru reducerea flatulenței și balonării.
Prebioticele pot susține un intestin sănătos, servind drept hrană pentru bacteriile prietenoase din intestin. Ele ajută digestia și pot sprijini tratamentul mai multor tulburări digestive cronice. Există mai puține cercetări despre prebiotice decât despre probiotice.
În ultimele decenii, mai multe studii au subliniat beneficiile pentru sănătate ale prebioticelor, printre care:
-
Prevenirea deteriorarea provocata de patogeni sau modularea sistemului imunitar;
-
Îmbunătățirea funcției de barieră intestinală;
-
Scăderea populației de bacterii dăunătoare;
-
Reducerea nivelului lipidelor din sânge sau a efectelor asupra rezistenței la insulină;
-
Îmbunătățirea sănătății mintale, inclusiv metaboliții care influențează funcția creierului, energia și cogniția;
-
sănătate mai bună a oaselor.
Prebioticele se găsesc în multe fructe și legume, în special în cele care conțin carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele și amidonul rezistent.
Corpul nu poate digera acești carbohidrați, așa că ei trec prin sistemul digestiv pentru a deveni hrană pentru bacterii și alți microbi și pentru a-i ajuta să-și facă treaba. Până în prezent, nu au fost raportate efecte secundare grave după consumul majorității prebioticelor.
Foto Sdecoret / Shutterstock, G-Stock Studio/ Shtterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară