In ciuda dezavantajelor pe termen lung, exista multi sustinatori si adepti ai acestei diete. Argumentul lor exprimat la modul cel mai simplu: proteinele nu pot fi depozitate sub forma de grasime, asa ca poti sa consumi cantitati industriale de alimente hiperproteice fara sa te ingrasi. Problema este ca natura nu a creat alimente care sa contina numai proteine.
Un alt argument adus in discutie este starea de cetoacidoza. Dietele hiperproteice modifica metabolismul, fapt bun pentru slabire, dar total nesanatos. Cand organimsul este privat de principala sa sursa de energie – glucidele -, el incepe sa arda propria grasime din depozite pentru a produce glucoza, deci energie. Numai ca din aceste surse lipidice, pe langa glucoza se obtin si corpi cetonici, utilizati si ei in anumite tesuturi tot in scop energetic. Producerea in cantitate crescuta de corpi cetonici conduce la o stare denumita cetoacidoza. Daca esti in aceasta stare, organismul tau trebuie sa se reechilibreze. Nu mai este motor de ardere a glucidelor, ci motor de ardere a grasimilor. Totul poate suna fantasmagoric de frumos, dar in realitate, cetoacidoza este asociata si cu dureri de cap, iritabilitate, ameteli, probleme cu rinichii si palpitatii. Vorbim desigur de cetoacidoza corelata cu dieta si nu de cea aparuta de exemplu in diabetul zaharat, cand efectele (clasic, respiratia are miros de mere verzi) sunt poate mai severe.
In orice caz daca niciun argument nu te convinge sa eviti aceasta dieta, include macar proteine sanatoase in alimentatia ta. Proteinele sunt deosebit de importante pentru persoanele care sunt supuse unui stres psihic zilnic, spre exemplu cele care stau mult in fata monitorului si depun activitati intelectuale. E de preferat pentru ele sa consume alimente bogate in proteine si nu batoane de ciocolata bogate in carbohidrati, deoarece un nivel crescut de glucide creste brusc sinteza de insula si poate duce la hipoglicemie imediat dupa ingestie.
Iata cateva exemple:
- Friptura slaba de vita
- Carne alba; elimina pielita bogata in grasimi saturate chiar inainte de procesul gatirii
- Pestele, evident; pestele contine foarte putine grasimi si mai mult, sortimentele mai grase, precum somonul sunt bune pentru sanatatea ta pentru contin Omega 3
- Ouale; daca nu ai probleme cu sanatatea poti consuma un ou zilnic
- Soia; este bogata in proteine, sanatoasa, este benefica pentru inima si regleaza colesterolul
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară