Scurt istoric. Formula secreta a bitterului suedez original
Se spune ca pentru fiecare boala a fost creata o mica planta... Cu siguranta cei care cred in puterea vindecatoare a plantelor au auzit de beneficiile bitterului suedez, un remediu popular celebru pe baza de plante, obtinut dupa retete vechi, transmise din generatie in generatie. Ce este insa bitterul suedez de fapt? Este o tinctura de plante a carei formula originala dateaza din secolul XVI si ii apartine savantului Paracelsus, a carui intentie a fost aceea de a descoperi un elixir al tineretii. Popularitatea bitterului nu a fost decat temporara si dupa o perioada de timp, leacul a trecut sub uitare.
Insa anumite persoane au refuzat sa lasa reteta licorii sa moara. Extractul hidroalcoolic si-a recastigat dreptul la faima in secolulul XIX cu ajutorul unui medic suedez Claus Samst care s-a folosit considerabil de acest remediu pentru vindecarea pacientilor sai. Murind la onorabila varsta de 104 ani, aflat inca in vigoare, nu putini au fost cei care credeau ca longevitatea deosebita a acestuia s-a datorat stilului de viata sanatos, dar si utilizarii leacului magic de plante...
Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, remediul a fost descoperit din nou si popularizat de Maria Treben, fitoterapeuta de origine austriaca, autoare a cartii "Sanatate din farmacia Domnului". Gratiei Mariei Treban, bitterul devenise la un moment dat una dintre cele mai indragite si populare produse tonice din Europa, denumit popular "elixirul vietii".Beneficiile bitterului suedez
Reteta originala de provenienta suedeza nu s-a mai pastrat, iar astazi se cunosc doua formule principale de bitter suedez: formula scurta (bitterul suedez mic) si formula lunga (bitterul suedez mare). In compozitia bitterului suedez mic intra urmatoarele plante: sofran, aloe, smirna, radacina de lemnul Domnului, sofran de India, senna, radacini de revent, camfor, mana, patrunjel venetian, angelica. Fata de aceasta formula, in bitterul suedez mare se mai adauga si: lut alb, radacina de gentiana, ulei de castor, ciuperca de molift, flori de nuca moscata, seminte de nuca moscata, radacina de obligeana, radacina de sclipeti, radacina de frasinel.
Denumirea produsului este oarecum improprie, caci pe meleagurile autohtone au fost scoase unele plante si adaugate altele precum flori de salcam, radacina de iris, radacina de tataneasa, fructe de ienupar, fructe de fenicul, etc, respectandu-se insa principiile active care fac ca aceasta tinctura sa aiba proprietati vindecatoare si tonice. In unele cazuri, plantele folosite la mixtura si lasate la macerat la cald in alcool pot depasi numarul de 30. Produsul fitoterapeutic se poate cumpara gata preparat din farmacii sau se poate prepara in casa. Gramajul plantelor, alaturi de eficacitatea plantelor medicinale intrebuintate reprezinta insa unul din principiile de baza al produsului si trebuie respectat cu strictete pentru a asigura calitatea superioara a acestuia.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară