Bitterul suedez este cunoscut drept eficient mai ales in probleme de natura digestiva, stimuland digestia si avand un usor efect laxativ. Intern, pentru o purificare generala a organismului si energizare, bitterul se consuma dizolvat in apa (o lingurita la o cana de apa sau ceai) de doua ori pe zi timp de o luna si jumatate. Pentru ca are un gust amar si este cunoscut faptul ca produsele naturiste amare sunt si cele mai eficiente in vindecarea afectiunilor ficatului si a vezicii biliare, bitterul suedez este recomandat pentru decongestionarea ficatului.
Picaturile de bitter pot fi insa folosite si extern sub forma de comprese si tamponari pentru vindecarea anumite zone cu probleme ale pielii (chiar si ale tenului). Bitterul suedez ajuta la cicatrizarea ranilor, accelerand procesul de vindecare. Este de asemenea eficient si in tratarea acneei si a petelor. Tot extern, se pot face si frectii si masaje cu bitter suedez. Arsurile, ulcerul varicos, degeraturile, durerile reumatice si fracturile pot fi si ele tratate prin aplicatii externe cu bitter suedez. Compresele aplicate pe frunte duc la ameliorarea durerilor de cap si la disparitia ametelilor. In plus, bitterul suedez este cunoscut drept un bun tonic cardiac si recomandat persoanele suferind de afectiuni cardiovasculare avand rolul de a reduce colesterolul rau si de a relaxa vasele de sange. Ajuta totodata la intarirea sistemului imunitar si mareste capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolii, studii recente demonstrand ca are si un puternic efect anticancerigen.
Bitterul suedez este indicat in combaterea starilor de greata si ameteala, in anemii puternice sau in alungarea senzatiei de oboseala si a epuizarii fizice si nervoase (unii specialisti in terapia cu plante il recomanda si in tratarea depresiilor si insomniilor deoarece contribuie la imbunatatirea starii psihice). Femeile il pot folosi si pentru reglarea ciclului menstrual abundent si dureros diluand jumatate de lingurita de bitter suedez intr-o cescuta de apa si consumand licoarea de trei ori pe zi in timpul primelor doua zile ale ciclului menstrual. Cu cateva zile inainte de menstruatie, se administreaza o lingurita de bitter diluata bineinteles in apa. Picaturile de bitter dizolvate in apa sunt recomandate si pentru eliminarea viermilor intestinali.
Contraindicatie! Deoarece poate contine anumite plante ce favorizeaza aparitia avortului spontan, bitterul suedez este contraindicat femeilor insarcinate.
Foto: Hepta.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri