17 August 2023 publicat în Sanatate 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

În ultimii ani, tot mai multe persoane au devenit interesate de nutriţie şi, în special, despre rolul proteinelor în alimentaţie. Dacă ştii câte ceva despre acestea, dar încă nu ai informaţiile clare, noi am creat acest articol pentru a-ţi veni în ajutor.

Proteinele joacă un rol important în nutriţie, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Inclusiv persoanele care au ales veganismul acordă o atenție specială sursei zilnice de proteină. Un punct bun de început este să ne amintim că alimentele integrale trebuie să fie mereu sursa principală de adăugare a oricărui nutrient în dieta ta.

Dacă obiectivul tău este să consumi mai multă proteină, trebuie să ştii faptul că batoanele proteice cumpărate din magazin și pulberile de proteine ​​procesate excesiv nu sunt modalitățile ideale de a-ţi crește aportul de proteine. În schimb, poţi consuma carne fiartă sau pe grătar şi chiar mezeluri, pentru a-ţi asigura doza zilnică de proteine necesare pentru o funcţionare bună a organismului.

Încearcă să-ţi procuri proteina din carne de pasăre, pește, carne slabă și alimente vegane. Nu-ţi face griji, vei găsi mai jos informaţiile necesare:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să revenim în formă după sărbători şi să ne pregătim pentru vară? Strategii eficiente de la medicul nutriționist Șerban Damian Dieta disociată - ghid complet pentru slăbit eficient și sănătos cu dieta 333 și alte diete disociate Cum să ai un păr lung și strălucitor: Ghid complet pentru o creștere rapidă și sănătoasă

Ce este proteina?

Proteina este un compus organic macromolecular, care se formează din lanţuri de aminoacizi. Este un tip de macronutrient de care corpul nostru are nevoie în cantităţi mai mari, spre deosebire de vitamine şi minerale, micronutrienţi responsabili cu furnizarea energiei. Împreună cu proteinele, în familia macronutrienţilor se află şi grăsimile şi carbohidraţii.

Proteinele sunt esenţiale în creşterea şi întreţinerea fiecărui ţesut şi organ, inclusiv a oaselor şi a muşchilor.

De câtă proteină ai nevoie în alimentaţia zilnică?

Potrivit Institutului de Medicină, ar trebui să consumăm cel puțin 10% din caloriile zilnice din proteine, dar nu mai mult de 35%. Pentru adulţii trecuţi de 19 ani, doza de proteină zilnică recomandată este de 0,8 g/kg greutate corporală. Bineînțeles, această recomandare poate fi ajustată în funcţie de stilul tău de viaţă şi, mai ales, de nivelul de activitate.

Băutura minune care scade glicemia - Ghid complet și eficient Ceai de chimen negru - beneficii și proprietăți pentru sănătate Top 10 rețete tradiționale românești - Mâncăruri autentice din bucătăria noastră

Fiecare gram de proteine pe care îl consumi oferă aproximativ 4 calorii de energie. Important este, la fel ca şi în cazul altor aspecte ale vieţii, să ştii exact cât de mult este, totuşi, prea mult şi care sunt cele mai bune surse pe care le poţi consuma.

Semnele că organismul tău are nevoie de mai multă proteină

Unul dintre motivele pentru care femeile au nevoie de proteine este prevenirea pierderii osoase pe măsură ce îmbătrânesc. Deoarece proteinele ajută și la rezistența oaselor, atunci când nu consumi suficientă proteină, organismul tău transmite o serie de mesaje pentru a-ţi comunica acest lucru. Printre cele mai întâlnite astfel de semne regăsim: vindecarea lentă a rănilor, umflarea membrelor superioare şi inferioare, o stare constantă de foame, păr fragil și unghii casate.

Motivul pentru care laptele de migdale NU trebuie încălzit! 10 tipuri de fructe uscate și cum să le integrezi în alimentația ta Cum scăpam de celulită? Află de la Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates

Cele mai bune surse de proteină

Persoanele care consumă carne nu întâmpină nicio dificultate în procurarea proteinei necesare, însă, cele vegetariene au avut, până nu demult, de înfruntat numeroase provocări. Din fericire, nu mai există nicio problemă din acest punct de vedere, sursele din care ne putem procura doza necesară de proteină fiind diverse. De la carnea de pui, vită, porc, curcan, somon, creveţi, până la quinoa, tofu, edamame, linte, soia, brânză şi iaurt grecesc, toate sunt surse excelente din care până şi cea mai pretenţioasă persoană îşi poate căpăta doza necesară de proteină.

Dincolo de recomandările medicilor şi statistici, cel mai important este să îţi asculţi corpul. Acesta îţi va transmite mereu mesajele importante legate de lipsa sau, din contră, cantitatea prea mare de proteină.

Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt acestea de la nutriționistul Șerban Damian Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase Clementinele: beneficii, calorii și diferența față de mandarine

Sursa foto: www.Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri