Cand eram mici somnul de dupa-amiaza ni se parea unul dintre cele mai nesuferite obiceiuri impuse de parinti. De cand ne-am facut mari, nici nu ne trezim bine ca deja tanjim dupa o siesta relaxanta si un somn pe cinste. Nimic mai gresit! Somnul de dupa-amiaza, in cazul unei persoane adulte duce la probleme de digestie, obezitate si, chiar la diabet zaharat.
Somnul de dupa-amiaza creste riscul de diabet
In urma unui studiu realizat anul trecut de Spitalul Guangzhou din China si de Universitatea din Birmingham, pe un esantion de 16.480 de persoane s–a demonstrat faptul ca cei care obisnuiesc sa doarma in timpul dupa-amiezii prezinta cu pana la 26% mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabet. In timpul somnului de dupa- amiaza corpul nu mai produce insulina, iar in momentul trezirii intervin diferite procese si mecanisme care impiedica insulina sa isi faca efectul. Nu acelasi lucru se intampla si noaptea. Pentru o buna functionare a organismului este obligatoriu sa dormim 6-8 ore pe noapte, cuprinzand neaparat macar o parte a intervalului 22:00- 02:00!
Apneea de somn si diabetul
Un alt studiu realizat la Universitatea de Stiinta Texas a demonstrat faptul ca persoanele cu diabet zaharat pot face apnee de somn si invers. Dar, ce este apnea de somn? Apneea de somn reprezinta conditia in care somnul este afectat din cauza tulburarilor de respiratie. Simptomele cele mai frecvente sunt: sforait puternic, trezirea cu senzatia de sufoare, cu gura uscata si starea permanenta de oboseala din timpul zilei. De aici apare si problema somnului neodihnitor sau starea scazuta de concentrare.
Legatura dintre diabetul zaharat si apneea de somn este rezistenta tesuturilor la insulina. Astfel, apneea de somn poate duce la diabet, iar diabetul la apnee de somn. Tratamentul uneia din cele două condiţii, o imbunatateste si pe cealaltă.
Alte legaturi intre starile fizice sau psihice si diabet...
Diabetul poate fi provocat de depresie
Un studiu recent realizat in SUA de catre The American Diabetes Association atesta faptul ca oamenii care prezinta simptomele depresiei au cu 60 % mai multe sanse sa se imbolnaveasca de diabetul de tip 2. Cu cat apar mai multe episoade de depresie cu atat mai ridicat este si riscul dezvoltarii acestei boli. Asadar, in cazul diabeticilor, mai mult decat in mod obisnuit, este recomandat consultul unui psiholog.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural