„Văd din ce în ce mai multe persoane care, ca să vorbesc într-un limbaj apropiat de libera înțelegere, merg prost. Odată instalată această situație, prin practica medicală și experiența de ani de zile, pot afirma fără rezerve că, în aceste situații, patologiile ortopedice grave sunt deja instalate.”, explică Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Din experiența acumulată în orele petrecute în cabinetul medical în fața pacienților săi, medicul ortoped a reușit să facă o evaluare a celor mai des întâlnite deficiențe de mers pe care le vede în cazul pacienților săi.
De exemplu, mersul cu genunchii orientați către interior este semn de artrită reumatoidă.
„Artrita reumatoidă este o boală de tip inflamator, care determină orientarea genunchilor unul spre altul. În cazul afecțiunii genu valgum sau genunchi valgus, picioarele nu sunt drepte și sunt orientate către exterior. Ca urmare, mersul va fi îngreunat de genunchii care se pot atinge și distanța existentă între glezne. Uneori, în funcție de articulațiile afectate, poate rezulta această postură a picioarelor și în urma osteoartritei.”, completează Dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.
Osteoartrita, pe de altă parte, este denunțată de poziția curbată a picioarelor.
Mersul lent al unei persoane care are picioarele "strâmbe" poate fi determinat de boala artrozică (osteoartrita) asociată cu îmbătrânirea, în cele mai multe dintre cazuri. Pentru că genunchii nu pot să susțină greutatea corpului în mod corespunzător, pur și simplu se deformează. Rahitismul sau moștenirea genetică pot contribui la mersul "crăcănat", dar aceste situații se întâlnesc mai ales pe parcursul etapelor de dezvoltare ale unui copil și pot fi luate măsuri terapeutice, în urma cărora picioarele se vor îndrepta.
Atunci când intră în cabinet un pacient care merge cu pași mici, de exemplu, diagnosticul la care se gândește medicul face parte din categoria bolilor degenerative ale genuchiului sau soldului. În momentul în care piciorul atinge solul, genunchiul trebuie să fie întins. Dacă aspectul nu este cel explicat mai sus, pacientul se confruntă cu tulburări degenerative ale articulației piciorului.
„Tulburarile degenerative ale articulației piciorului pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei sau masajului menit să relaxeze articulația și să îmbunătățească mișcarea. Echipa de specialiști fizioterapeuți și kinetoterapeuți care activează în Centrul Medical Masaya vor elabora un protocol de tratament personalizat.”, explică medicul ortoped.
Pe de altă parte, dacă unul dintre picioare lovește solul, medicul ortoped explică foarte clar că poate fi vorba despre o ruptura a discurilor intervertebrale sau de un accident vascular.
„În cazul în care piciorul nu este bine controlat de mușchi, contactul cu solul este unul mai brutal. Acesta ar putea fi o manifestare a unui accident vascular sau un alt eveniment neuromuscular, dar și un simptom specific al unui nerv comprimat.”, continuă dr. Tarek Nazer.
Afecțiunile lombare sunt și ele dezvăluite de poziția mâinilor fixe pe lânga corp. Coordonarea mușchilor de pe ambele părți ale corpului este cea care oferă sprijin porțiunii inferioare a coloanei vertebrale. Dacă o persoană merge pe jos fără să miște prea mult brațele, acest lucru poate fi un semnal de alarmă privind mobilitatea spatelui, iar consecinta poate fi durerea lombară.
În toate aceste situații medicale sau în oricare altele din sfera ortopedică, un control medical amănunțit și un protocol de tratament aplicat întocmai prescripțiilor medicale, cu siguranță vor îmbunătății starea de sănătate fizică și psihică a pacientului.
Ți se pune că ai un mers incorect? ATENȚIE! Poți avea o problemă medicală serioasă
Mersul incorect nu este doar o situație neplăcută care interesează zona estetică. Din contră, medicii spun că ar trebui să ne intereseze mai tare problemele medicale de natură ortopedică pe care acest „mers urât” le poate traduce.
- ALTE ARTICOLE DESPRE:
- dr tarek nazer
- mers incorect
- ortoped
Vizionare placuta
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri