O vară petrecută în bătaia razelor soarelui, fără fotoprotecție, fără a da prea multă importanță metodelor de protejare a pielii și fără a considera că leziunile pielii pot reprezenta un pericol - aceasta este rețeta dezastrului pentru multe categorii profesionale din România, care se expun zilnic riscului de cancer de piele, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel global.
”Noi, românii, suntem o populație cu piele în general deschisă, vulnerabilă la lumina soarelui. O persoană cu o piele deschisă, care mai mult se arde decât se bronzează, trebuie să se protejeze suplimentar. La fel, persoanele care au părul sau ochii mai deschiși la culoare. În plus, există persoane care au activitate în zone expuse, de exemplu în agricultură, construcții, marinari sau salvamari, care ajung de obicei cu probleme cutanate induse de expunerea la soare la vârste înaintate. Pentru ei trebuie făcută educație pentru că sunt foarte vulnerabili. Prevenția se face prin educație și prin controale periodice, acestea sunt cele două elemente importante”, explică dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Dr. Leventer Centre.
Mai mult, un studiu recent a arătat că și pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală. De această dată, cauza este expunerea lor la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge în timpul intervențiilor.
Iar dacă o parte dintre români se tem de alunițe după ce au aflat că melanomul malign seamănă cu o aluniță, alte tumori care se întâlnesc cu foarte mare frecvență, înscrise în categoria carcinoamelor cutanate, sunt frecvent ignorate.
”Carcinoamele bazocelulare sunt tumori care apar de obicei pe pielea expusă la lumina soarelui, fie că vorbim de față, scalp mai ales în cazul bărbaților sau urechi - sunt tumori care pot fi unice sau multiple și afectează în general pielea deschisă la culoare, care este mai vulnerabilă. O altă formă de carcinom este cel spinocelular care arată la început ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă. Orice fel de fisură, de exemplu, aparută la nivelul buzei, care nu se vindecă în decurs de o lună, poate ridica suspiciunea unui carcinom spinocelular de buză”, avertizează dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog.
Foto fr si main: Inside Creative House /Shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri