Proiectul, cofinațat de Primăria Sectorului 2, prin Legea 350/2005, se derulează pe parcursul a patru săptămâni (1-31 octombrie) și se adresează copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, cadrelor didactice din școli și licee, părinților acestor copii, cât și publicului larg. Acesta are ca obiective:
• educația medicală pe tema infecției HPV;
• creșterea ratei de vaccinare împotriva HPV;
• scăderea numărului de infectări cu acest virus
• scăderea incidenței cancerului de col uterin și a altor cancere asociate cu infecția HPV;
• informarea tinerilor cu privire la metodele de protecție împotriva virusului.
Primele evenimente din cadrul campaniei au avut loc la Colegiul Național Iulia Hașdeu,
pe 4 octombrie și la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, pe 6 octombrie.
Astfel, echipa SRMP coordonată de Conf. Dr. Roxana Bohîlțea a susținut o serie de prezentări prin care a informat elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a cu privire la infecția HPV și prevenția acesteia prin vaccinare.
Pe parcursul acestei săptămâni au fost vizitate de medicii SRMP alte două licee din Capitală,
Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Colegiul Național Mihai Viteazu, Școala Gimnazială “Iancului” și Școala Gimnazială nr. 46.
Astfel, până în prezent, în cadrul proiectului Generația HPV-free au fost informați despre virus, riscurile infecției și vaccinare 714 de elevi din clasele a VIII-a și X-XII din Sectorul 2.
Campania va continua până la 31 octombrie cu Școala Gimnazială nr. 51, pe 17 octombrie, Școala Gimnazială nr. 40, pe 18 octombrie, Liceul IC Brătianu, pe 23 octombrie, Liceul CA Rosetti, pe 24 octombrie și încă două instituții de învățămînt din Sectorul 2 București.
Pe lângă elevi, Generația HPV-free vizează și părinții, dar și cadrele didactice, prin intermediul atât al prezentărilor live și online, cât și al materialelor informative ce le sunt distribuite. Pe 24 octombrie va avea loc un webinar dedicat tuturor părinților copiilor ce au participat deja la sesiunile de prezentare din școli și licee.
“ Societatea Română de Medicină Preventivă își propune să promoveze educația medicală pe tema infecției cu HPV acolo unde este nevoie, în școală. De ce? Pentru că vaccinul împotriva HPV poate să fie administrat în intervalul de vârstă 9 - 45 de ani, dar s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este cel mai crescut în intervalul 11-15 ani, iar adolescenții și adulții tineri sunt cei mai expuși contactării HPV prin activitatea sexuală. Imunitatea adolescenților care au făcut acest vaccin este de până la 100%”, declară Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, președinte al SRMP.
“Cu toate acestea, în România numărul persoanelor care cunosc aceste date este foarte scăzut, din cauza lipsei de campanii de informare realizate de către instituțiile responsabile sau de către organizațiile non-profit. Astfel, chiar dacă vaccinul împotriva HPV salvează vieți și, mai mult de atât, este gratuit pentru tineri, puțini sunt cei care află de existența sa și ajung să îl facă.
Prin campania Generația HPV-free, noi, echipa SRMP, ne dorim ca informațiile despre acest virus și riscurile infectării cu el să ajungă la cât mai mulți elevi, cadre didactice și părinți și, mai ales, ca un număr cât mai mare dintre acești adolescenți și tineri să se vaccineze, pentru a scădea semnificativ riscul contaminării și răspândirii virusului, precum și al dezvoltării cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancere prevenibile”, a adăugat Dr. Bohîlțea.
Echipa proiectului Generația HPV-free este formată din cadre didactice universitare, medici rezidenți Obstetrică-Ginecologie, membri ai SRMP și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București:
- Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie
- Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Președinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie
- Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepreședinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar Igiena Alimentației si Nutriție
- Dr. Vlad Dima, Vicepreședinte al SRMP, Medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate
- Dr. Claudia Mehedințu, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică- Ginecologie
- Dr. Cristiana Durdu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Mădălina Mitroiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Silvia Cirstoiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Ana-Maria Cioca, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Emilia Vlădăreanu, student UMF ,,Carol Davila’’, București
- Teodora Murg, student UMF ,,Carol Davila’’, București
România, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă.
Conform raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană, raport ce prezintă o analiză comparativă a celor 28 de țări membre UE, cinci țări europene candidate UE și trei țări EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) în ceea ce privește starea de sănătate a cetățenilor și performanțele sistemelor de sănătate din aceste țări, România se află pe ultimul loc în ceea ce privește realizarea de acțiuni de prevenire a cancerului de sân și a celui de col uterin.
De exemplu, în Uniunea Europeană, procentajul femeilor între 20 și 69 de ani care au realizat screeningul anual pentru cancerul de col uterin a crescut de la 54% la 60% în ultimul deceniu, aproape dublându-se în Franța. Însă doar 25% dintre femeile din România realizează screeningul anual, în timp ce în Austria și Suedia proporția ajunge la 80%.
Infecția cu virusul HPV este principala cauză de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin și cancerul de sân rămân cele mai frecvente neoplazii care pun în pericol viața femeilor din România, în fiecare an.
În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar (în trecut se afla pe poziția a treia după cel mamar și colorectal).
Anual, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), iar peste 1700 femei pierd lupta cu această boală (8.9/100.000). Raportările Globocan din 2020 plasează România pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și pe locul 1 atunci când vorbim despre mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin, prin metodele de prevenție primară (vaccinarea împotriva HPV), cât și prin cele de prevenție secundară (testare HPV, examen citologic Babeș-Papanicolau), este considerat prevenibil în procent de 99%, astfel că țări ca Australia declară în prezent ca au eradicat această formă de neoplazie prin programele active și eficiente de screening.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 Cervical Cancer Elimination Day of Action, având ca scop vaccinarea a 90% din populația țintă împotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin la cel puțin 70% dintre femeile eligibile, de două ori în timpul vieții și asigurarea de tratament pentru 90% dintre femeile care prezintă o leziune cervicală sau un test de screening pozitiv, incluzând cazurile care necesită îngrijiri paliative, până în 2030.
Societatea Română de Medicină Preventivă pune accent pe campaniile educaționale
SRMP are deja un istoric în ceea ce privește implementarea de campanii educaționale, cum este Generația HPV-free. Astfel, în martie și aprilie, a mai derulat două sesiuni de informare despre HPV, cancerul de col uterin și vaccinare, în cadrul Colegiului German GOETHE și a Academiei de Studii Economice din București.
La aceste sesiuni au participat peste 200 de elevi și studenți. În cadrul prezentărilor, accentul a fost pus pe implicațiile grave pe care infecția cu acest virus le are, atât asupra fetelor, cât și asupra băieților, dar și pe importanța vaccinării. Au fost punctate, de asemenea, și elemente cheie ale educației sexuale, infecția HPV fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.
Elevii și-au arătat entuziasmul și interesul față de informațiile prezentate. Deși doar aproximativ 10% dintre ei au declarat că sunt vaccinați împotriva virusului HPV, la finalul discuțiilor, o mare parte a afirmat că va lua în considerare vaccinarea anti HPV. Evaluarea finală a participanților (elevi și profesori) a fost una bună și foarte bună, fiind apreciată inițiativa echipei SRMP de a alege educația timpurie ca metodă de prevenție a cancerului de col uterin.
Generația HPV-free este un proiect cofinanțat de Primăria Sectorului 2 București.
Sponsori ai campaniei: Profi, Company Med, Intec, GNC Live Well
Parteneri media: kudika.ro, garbo.ro, newsbucuresti.ro, descoperabucurestiul.ro, medmondi.ro
Despre: Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) este organizație profesional-științifică non-profit înființată în 2021, al cărei scop este promovarea medicinei preventive și screening-ului bolilor oncologice și cronice.
Misiunea SRMP este de a îmbunătăți sănătatea individuală și publică a populației prin dezvoltarea și diseminarea eficientă de programe și campanii informative despre bolile cronice și oncologice, promovarea de strategii de prevenire și gestionare a acestora, promovarea și facilitarea de colaborări interdisciplinare, educație și sensibilizare a comunităților de pacienți. SRMP se adresează atât specialiștilor din domeniul medical, factorilor de decizie, cât și populației în general.
Societatea Română de Medicină Preventivă este fondată de nume sonore din acest domeniu, cunoscute atât în România, cât și la nivel internațional, printre care se numără:
• Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie;
• Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Președinte al SRMP, Profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie;
• Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepreședinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar Igiena Alimentației si Nutriție
• Dr. Nicolae Bacalbașa – Vicepreședinte al SRMP, Conferențiar Universitar Chirurgie Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, București
• Dr. Vlad Dima, Vicepreședinte al SRMP, Medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate;
Toate informațiile despre SRMP, dar și evoluția campaniilor de informare pot fi urmărite pe website-ul societății, www.srmp.ro și pe canalele de social media:
Instagram – srmp.ro; Youtube – Societatea Română de Medicină Preventivă; Facebook - Societatea Română de Medicină Preventivă si Grup Suport Societatea Română de Medicină Preventivă
Jurnalul oficial al SRMP poate fi accesat direct pe website-ul societății.
Contact: [email protected]
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice