Cifoza cervicală
Cifoza cervicala este o afecțiune caracterizată prin curbarea excesivă a coloanei vertebrale în regiunea cervicală. Această curbură poate declanșa un anumit nivel de tensiune musculară și presiune asupra nervilor și a altor structuri din zona cervicală, inclusiv a vaselor de sânge care irigă scalpul și creierul. Presiunea suplimentară este una dintre cele mai comune cauze ale durerilor de cap tensionale și a migrenelor.
Cifoza cervicală poate fi determinată de o postură inadecvată, de o serie de traumatisme sau de afecțiuni precum spondiloza cervicală. Tratamentul cifozei cervicale presupune, obligatoriu, terapie fizică, exerciții de întărire a musculaturii și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.
Tensiunea și stresul
Tensiunea și stresul cronic sunt factori comuni care pot declanșa dureri de cap repetate și persistente. Stresul poate determina contractarea involuntară a mușchilor din zona umerilor, gâtului și scalpului, ceea ce poate duce la dureri tensionale. Metode de gestionare a stresului, precum yoga, meditația și tehnicile de respirație profundă pot ajuta la reducerea acestor simptome.
Infecțiile sinusurilor
Sinuzita este o altă cauză frecventă a durerilor de cap. În cazul unei sinuzite cronice sau acute, membranele din interiorul sinusurilor sunt inflamate, exercitând o presiune suplimentară asupra terminațiilor nervoase și determinând dureri de cap localizate în zona frunții sau a ochilor și pomeților.
Tratamentul infecțiilor sinusale presupune intervenția medicului specialist ORL și include antibiotice, antiinflamatoare, secretolitice și decongestionante. În cazuri severe se poate ajunge la efectuarea de trepanații sinusale.
Deshidratarea și alimentația inadecvată
O dietă necorespunzătoare, carențele alimentare, înfometarea și deshidratarea pot juca un rol semnificativ în declanșarea durerilor de cap. Unele alimente și băuturi, precum cele cu conținut mare de cofeină, alcoolul, alimentele procesate sunt factori cunoscuți pentru declanșarea migrenelor.
Alergiile și poluarea
Alergiile la polen, praf, alergeni determină dureri de cap la multe persoane. De asemenea, expunerea la poluarea aerului poate irita sinusurile și duce la același efect nedorit. Evitarea alergenilor și îmbunătățirea calității aerului din interiorul spațiului de locuit pot ajuta la reducerea acestor simptome.
Aerisirea regulată, inclusiv în anotimpul rece și utilizarea unui purificator de aer sunt două dintre cele mai simple și mai la îndemână metode de a îmbunătăți calitatea aerului din spațiul de locuit și de a reduce încărcătura de alergeni. În funcție de alergiile specifice, pacientul poate adopta și alte măsuri, de pildă un control strict al alimentației sau utilizarea de așternuturi antiacarieni.
Variațiile de tensiune arterială
Hipertensiunea și hipotensiunea arterială pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra stării generale de bine a unei persoane, determinând apariția durerilor de cap. De cele mai multe ori, durerea apare nu ca urmare a unei tensiuni arteriale permanent scăzută sau crescută, ci mai ales în cazul unor variații bruște și semnificative ale acesteia. Astfel, medicația hipotensivă sau întreruperea bruscă a tratamentului împotriva hipertensiunii pot determina dureri de cap.
Tot în acest context, deshidratarea poate cauza variații importante ale tensiunii arteriale, care se asociază cu apariția durerilor de cap. Substratul fiziologic este reprezentat de reducerea nivelului de irigare cu sânge a țesuturilor nervoase, respectiv de dilatarea pronunțată a vaselor fine din țesutul cerebral, care se pot asocia cu dureri de cap.
Durerile de cap pot avea o gamă variată de cauze, care necesită o identificare precisă pentru aplicarea unui tratament adecvat. Dacă acestea sunt persistente sau debilitante, este esențial să consulți un medic pentru o evaluare completă și pentru a primi recomandări adecvate. Un stil de viață sănătos, o postură corectă, gestionarea stresului și alimentația adecvată contribuie la prevenirea durerilor de cap.
Sursa foto: Shutterstock
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice