Mai exact, cercetările au arătat că ritualul de îngrijire a tenului are atât beneficii fiziologice, cât și psihologice, două componente esențiale ale stării noastre de bine.
De cele mai multe ori, asociem îngrijirea personală cu activități precum meditația, exercițiile fizice sau practicarea unor hobby-uri, iar conexiunea dintre obiceiurile de îngrijire a pielii și starea noastră mintală poate trece ușor neobservată. Totuși, noi cercetări arată că nu ar trebui subestimat potențialul ritualurilor de îngrijire a pielii de a ne conferi o senzație de liniște și încredere, având în cele din urmă un impact semnificativ asupra sănătății noastre mintale.
Potrivit studiului publicat în International Journal of Cosmetic Science, îngrijirea tenului nu numai că are un efect relaxant prin modularea activității parasimpatice, dar poate și induce emoții pozitive. Efectul relaxant obținut este temporar, însă se remarcă prin modul în care îmbunătățește starea de relaxare fizică a participanților la studiu, în comparație cu perioadele de repaus biologic.
"Este fascinant să observăm că îngrijirea pielii nu are doar un efect vizibil asupra aspectului extern, ci și o influență profundă asupra stării noastre mintale. Acest obicei pe oferă oamenilor ocazia de a se concentra pe starea lor de bine. Astfel că alocând în mod conștient timp pentru curățarea, hidratarea și tratarea pielii noastre, nu doar îmbunătățim vitalitatea și strălucirea acesteia, ci și creăm un moment în care ne putem deconecta de agitația rutinei noastre zilnice și ne putem reînnoi legătura cu sinele nostru", remarcă Dr. Luminița Enache, medic specialist dermatolog în cadrul clinicii Dr. Leventer Centre.
Un aspect notabil al studiului este asocierea unor termeni precum "relaxare" și "plăcere" cu scoruri mai ridicate în rândul grupului care a beneficiat de îngrijirea facială. "Relaxare" s-a evidențiat cu un scor crescut în grupul care a primit îngrijirea facială, în timp ce în cazul grupului de referință, acest termen a rămas semnificativ mai scăzut din punct de vedere statistic.
"Avem astfel o dovadă științifică a faptului că beneficiile nu se limitează doar la aspectul fizic al pielii, ci includ și inducerea unui sentiment de relaxare și plăcere, elemente esențiale pentru bunăstarea noastră mintală", a adăugat Dr. Luminița Enache.
De fapt, medicul remarcă că nu este deloc surprinzător faptul că există o legătură profundă între mintea noastră și piele. Anumite afecțiuni ale pielii, precum acneea, eczema și psoriazisul, pot fi declanșate sau pot fi agravate de stres, anxietate și tensiune psihologică. În schimb, atunci când acordăm prioritate stării noastre mintale și alocăm timp pentru îngrijire personală, cum ar fi îngrijirea pielii, putem influența în mod pozitiv sănătatea pielii noastre.
Pentru a obține o strălucire sănătoasă și tânără, este esențial să gestionăm nivelurile de stres, să exersăm tehnici de relaxare și să cultivăm o mentalitate pozitivă prin diverse ritualuri de îngrijire a pielii. Toate acestea contribuie la repararea și revigorarea pielii.
Foto fr si main: Nicoleta Ionescu /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară